JAVNA RASPRAVA

Svi zagadivaci Rijeke Zete sto skorije treba da opreme svoja postrojenja savremenim kolektorima i filterima za sakupljanje i preciscavanje otpadnih voda kako bi sirovine koje se ispustaju u tu rijeku bile adekvatno obradene. To je poruceno na Centralnoj javnoj raspravi za zastitu doline rijeke Zete koja je odrzana u Centru za kulturu Danilovgrad.

Potpredsjednik Opstine Danilovgrad, Ilija Grgurovic podsjetio je da je Centralna javna rasprava treca u nizu, nakon odrzanih javnih rasprava u Opstini Danilovgrad i Spuzu.

,,Rijeka Zeta je u genima Bjelopavlica. Zato smo duzni da joj vratimo bar dio onoga sto ona nama daje, a proticuci kroz nasu ravnicu, ona joj daje zivot i cini je plodnom”, rekao je Grgurovic.

Jedan od autora Studije za zastitu Rijeke Zete, Darko Saveljic, kazao je da prvi put za 20 godina, koliko se bavi tim poslom, zastita dolazi od lokalne uprave.

,,To je jako znacajno i garantuje uspjesnost. Uglavnom se do sad ta zastita prirode nametala od centralne Vlade”, pojasnio je Saveljic.

On smatra da je dobro sto su od pocetka nevladine organizacije ukljucene u cjelokupan projekat, ocjenjujuci da se radilo transparentno.

Saveljic je kazao da je 19 strucnjaka Agencije za zastitu zivotne sredine, Prirodnjackog muzeja i drugih organizacija i institucija radilo na studiji, kao i deset eksperata na lokalnom akcionionom planu za biodiverzitet.

,,Ono sto je zajednicki imenliac za sve njihove izvjestaje je da Rijeka Zeta stvarno predstavlja jedan biser Crne Gore i potreba za zastitom se identifikovala u svakom tom izvjestaju. To je rezime svih izvjestaja nasih strucnjaka. Rijeka Zeta je cudesna, ne samo Rijeka i rijecne obale vec i cijela njena dolina”, istakao je Saveljic.

On je rekao da su, u dolini Rijeke Zete, za pola godine popisali 774 biljne vrste.

,,U cijeloj Britaniji imate 1400 biljnih vrsta. U dolini rijeke Zete nasli smo pet tipova stanista koja su od posebnog znacaja za zastitu prirode u Evropskoj uniji. U dolini Rijeke Zete nasli smo nekoliko vrsta gljiva, mahovina, puzeva, koji su prvi put registrovani u Crnoj Gori. Od 19 vrsta riba, deset su endemi”, istakao je Saveljic.

On je ukazao da je dolina Rijeke Zete jedna od najatraktivnijih stanista za ptice u Crnoj Gori.

,,Ulcinjska solana, svjetski poznat brend, ima 252 vrste ptica. Evropa ih ima 530 vrsta. Na Skadarskom jezeru je 280 vrsta ptica. Dolina Rijeke Zete se nalazi u sendvicu dva svjetski poznata brenda. U dolini rijeke Zete su 264 vrste ptica”, rekao je Saveljic.

Direktor Agencije za zastitu zivotne sredine, Nikola Medenica, porucio je da Rijeka Zeta predstavlja ,,neprocijenjivi prirodni kapital koji moramo da cuvamo”.

,,U smislu buduceg razvoja doline Rijeke Zete i saniranja stete koja joj se svakodnevno nanosi neophodno je sto prije pristupiti njenoj zastiti i obazbijediti sve neophopdna sredstva za to. Od vitalnog je znacaja da svi zagadivaci u sto skorijem vremenskom periodu svoja postrojenja opreme savremenim kolektorima i filterima za sakupljanje i preciscavanje otpadnih voda kako bi sirovine koje se ispustaju u rijeku bile adekvatno obradene i kako bi se u potpunosti primjenili standardi definisani zakonom”, istakao je Medenica.

On je ocijenio da princip ,,zagacivac placa”, koji je definisan Zakonom o zastiti zivotne sredine i utkan u osnovne principe nacionalnog programa za zastitu zivotne sredine, treba da bude zastupljen u praksi kao primarno nacelo.

,,Moramo da pocnemo da mijenjamo svakodnevne navike nasih gradana kako bi zivjeli u jedinstvu sa prirodom, kako bi je cuvali i na taj nacin obezbijedili kvalitetan zivot sebi i svojoj djeci”, rekao je Medenica.

Generalna direktorica Direktorata za zivotnu sredinu, Ivana Vojinovic, kazala je da dolina Rijeke Zete predstavlja podrucje sa veoma velikim potencijalom za razvoj poljoprovrede.

,,Upravo iz tog razloga je vazno uspostavljanje formalne zastite doline rijeke Zete kako bi u svom radu svi privredni subjekti posebno bili obavezani da koriste najbolje dostupne tehnike i tehnologije zasnovane na kodeksu dobre poljoprivredne prakse i time zadovolje sve zahtjeve u cilju ocuvanja zivotne sredine”, istakla je Vojinovic.

Prema njenim rijecima, imajuci u vidu da na podrucju Opstine Danilovgrad postoji veliki broj farmi koje se bave intezivnim uzgojem zivne i svinja, nuzno je preipitati njihove proizvodne kapacitete, ,,kako bismo vidjeli da li oni potpadaju pod obavezu pribavljanja integrisane dozvole za rad, shodno novom Zakonu o industrijskim emisijama, kao i shodno najnovijom Uredbi o vrstama aktivnosti postrojenja za koju se izdaje intergisana dozvola, a koju je Vlada usvojila prije nekoliko dana na svojoj poslednoj sjednici”.

,,Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma, u saradnji sa UNDP-jem, ce do kraja godine zavrsiti vazan projekat Identifikacije i invetarizacije svih postrojenja koja podlijezu obavezama iz ovog zakona, a sto je relevatno sa aspekta identifikacije onih privrednih subjekata na teritoriji Opstine Danilovgrad koji obavljanjem svoje djelatnosti utici ili mogu uticati na zagadenje zivotne sredine”, navela je Vojinovic.

Ona je pojasnila da, ukoliko neko postojenje nije obveznik pribavljanja integrisane dozvole za rad, ,,to ga ni u kom slucaju ne oslobada od obaveze ispunjavanja zastite zivotne sredine koje su propsanje posebnim propisima iz ove oblasti”.

Predsjednica Opstine Danilovgrad, Zorica Kovacevic, je govoreci o inicijativi za zastitu rijeke Zete, kazala da nista nije uradeno na brzinu.

,,Ovakva kakva je sada, rijeka Zeta ne sluzi nikome pa ni covjeku. Nismo do kraja saopstavali u kakvom je stanju Rijeka Zeta, u jednom dijelu je nikakva. Prvi put smo javno progovorili oko zagadivaca Rijeke Zete i dobili podrsku nadleznih drzavnih organa,” i zapoceli rat” sa jednim brojem privrednih subjekata na nasoj teritoriji koji su jedni od glavnih zagadivaca Rijeke Zete”, navela je Kovacevic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Eksploatacijom šljunka u rizik dovedena i rijeka Morača i Skadarsko jezero
  on 22/04/2024 at 08:19

  Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da je skoro svaka deponija u Crnoj Gori nelegalna, te i da opštine čine krivična djela u ovoj oblasti.

 • U Kini nestalo 11 osoba poslije obilnih kiša na jugu
  on 22/04/2024 at 08:15

  Ukupno 11 osoba se vode kao nestale na jugu Kine zbog poplava koje su dovele do evakuacije desetina hiljada stanovnika, javili su danas tamošnji mediji.

 • Izraelski dron oboren na teritoriji Libana
  on 22/04/2024 at 08:04

  Izraelska bespilotna letjelica srušila se u Libanu pošto je pogođena raketom, saopštila je jutros izraelska vojska dok libanski pokret Hezbolah tvrdi da ju je oborio.

 • Bivši dekan brani Katnića i Kaluđerovića
  on 22/04/2024 at 07:54

  Raniji dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić stao je u odbranu Milivoja Katnića, osumnjičenog za teška krivična djela. Čirgić je u tekstu "Crna Gora - tamnica za Crnogorce" takođe pomenuo i Nena Kaluđerovića, osumnjičenog za teška krivična djela i veze sa "kavačkim klanom".

 • Bez vode potrošači na Kakarickoj gori i u Ulici Vladike Danila
  on 22/04/2024 at 07:34

  Potrošači u podgoričkom naselju Kakaricka gora i u Ulici Vladike Danila danas će sedam sati biti bez vode, saopšteno je iz DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica.

 • "Očekuje se rekordna sezona, velika potražnja za sezonskim radnicima"
  on 22/04/2024 at 07:32

  Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da prema bukingu koji je krenuo ranije, najavama turo-operatera i popunjenosti hotelijera u periodu predsezone ali i tokom cijele godine, može se reći da su očekivanja da će biti jedna veoma uspješna turistička sezona, možda čak i rekordna u svakom smislu.

 • Banke ostaju bez naplate troškova obrade kredita?
  on 22/04/2024 at 07:23

  Banke nemaju pravo da više naplaćuju troškove obrade kredita, a građani koji su to platili mogu da traže povraćaj novca, smatraju u Centru za zaštiti potrošača, pozivajući se na nedavnu presudu Višeg suda u slučaju jedne banke. Dok iz Centralne banke ukazuju na obavezu bankara da usklade svoje poslovanje sa tom presudom, iz Udruženja banaka najavljuju da će tražiti reviziju takve odluke suda.

 • Putevi mokri u višim planinskim predjelim i klizavi
  on 22/04/2024 at 07:12

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim putevima, a u všim planinskim predjelima i klizavim, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).

 • Rakete ispaljene iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji
  on 22/04/2024 at 06:54

  Najmanje pet raketa lansirano je sinoć iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na sjeveroistoku Sirije, rekla su "Rojtersu" dva iračka bezbjednosna izvora.

 • Bivši radnici Košute od danas radikalizuju protest
  on 22/04/2024 at 06:43

  Bivši radnici cetinjske Košute najavili su da će od danas radikalizovati protest i blokirati saobraćaj između Podgorice i Cetinja svaki drugi dan.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.

 • "Abazović nastavlja sa banalnim neistinama"
  on 22/04/2024 at 14:38

  Iako smo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću radili u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, SDT-om i drugim relevantnim institucijama, Dritan Abazović po starom običaju nastavlja sa banalnim neistinama u cilju provincijske teatralizacije politike u kojoj se jedino i snalazi, saopštio je ministar pravde Andrej Milović. On je reagovao nakon što je lider GP URA Dritan Abazović kazao da je Vlada Milojka Spajića predložila zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom".

 • Mandić se sreo sa španskim kraljem Felipeom VI
  on 22/04/2024 at 12:26

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sreo se danas u Palma de Majorci sa kraljem Felipeom VI od Španije.

 • "Mikijelj doprinio razvoju Budve i poboljšanju kvaliteta života građana"
  on 22/04/2024 at 12:15

  Mladen Mikijelj, nosilac liste "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" i budući predsjednik opštine Budva, istakao se kao sekretar Sekretarijata za investicije u opštini Budva, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad". 

 • "Skupština postigla velike rezultate po pitanju reformi"
  on 22/04/2024 at 11:41

  Skupština Crne Gore postigla velike rezultate kada su u pitanju reforme neophodne za dalji proces pristupanja EU, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslo Koverom.

 • Podržan predlog o novoj metodologiji za izbor potpredsjednika Skupštine
  on 22/04/2024 at 11:31

  Na 21. sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore većinom glasova usvojen je predlog o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se, kako je saopštio Vasilije Čarapić (PES) omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".

 • Luci Kotor ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu
  on 22/04/2024 at 10:30

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović saopštio je da je Vlada odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor.

 • "Vlada predložila "mafija zakon", potpuno suprotan od našeg zakona"
  on 22/04/2024 at 10:24

  Vlada Crne Gore Milojka Spajića predložila je zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom" koji smo mi sačinili, ovo što su oni predložili je "mafija zakon", kazao je lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović.