JAVNA RASPRAVA

Svi zagadivaci Rijeke Zete sto skorije treba da opreme svoja postrojenja savremenim kolektorima i filterima za sakupljanje i preciscavanje otpadnih voda kako bi sirovine koje se ispustaju u tu rijeku bile adekvatno obradene. To je poruceno na Centralnoj javnoj raspravi za zastitu doline rijeke Zete koja je odrzana u Centru za kulturu Danilovgrad.

Potpredsjednik Opstine Danilovgrad, Ilija Grgurovic podsjetio je da je Centralna javna rasprava treca u nizu, nakon odrzanih javnih rasprava u Opstini Danilovgrad i Spuzu.

,,Rijeka Zeta je u genima Bjelopavlica. Zato smo duzni da joj vratimo bar dio onoga sto ona nama daje, a proticuci kroz nasu ravnicu, ona joj daje zivot i cini je plodnom”, rekao je Grgurovic.

Jedan od autora Studije za zastitu Rijeke Zete, Darko Saveljic, kazao je da prvi put za 20 godina, koliko se bavi tim poslom, zastita dolazi od lokalne uprave.

,,To je jako znacajno i garantuje uspjesnost. Uglavnom se do sad ta zastita prirode nametala od centralne Vlade”, pojasnio je Saveljic.

On smatra da je dobro sto su od pocetka nevladine organizacije ukljucene u cjelokupan projekat, ocjenjujuci da se radilo transparentno.

Saveljic je kazao da je 19 strucnjaka Agencije za zastitu zivotne sredine, Prirodnjackog muzeja i drugih organizacija i institucija radilo na studiji, kao i deset eksperata na lokalnom akcionionom planu za biodiverzitet.

,,Ono sto je zajednicki imenliac za sve njihove izvjestaje je da Rijeka Zeta stvarno predstavlja jedan biser Crne Gore i potreba za zastitom se identifikovala u svakom tom izvjestaju. To je rezime svih izvjestaja nasih strucnjaka. Rijeka Zeta je cudesna, ne samo Rijeka i rijecne obale vec i cijela njena dolina”, istakao je Saveljic.

On je rekao da su, u dolini Rijeke Zete, za pola godine popisali 774 biljne vrste.

,,U cijeloj Britaniji imate 1400 biljnih vrsta. U dolini rijeke Zete nasli smo pet tipova stanista koja su od posebnog znacaja za zastitu prirode u Evropskoj uniji. U dolini Rijeke Zete nasli smo nekoliko vrsta gljiva, mahovina, puzeva, koji su prvi put registrovani u Crnoj Gori. Od 19 vrsta riba, deset su endemi”, istakao je Saveljic.

On je ukazao da je dolina Rijeke Zete jedna od najatraktivnijih stanista za ptice u Crnoj Gori.

,,Ulcinjska solana, svjetski poznat brend, ima 252 vrste ptica. Evropa ih ima 530 vrsta. Na Skadarskom jezeru je 280 vrsta ptica. Dolina Rijeke Zete se nalazi u sendvicu dva svjetski poznata brenda. U dolini rijeke Zete su 264 vrste ptica”, rekao je Saveljic.

Direktor Agencije za zastitu zivotne sredine, Nikola Medenica, porucio je da Rijeka Zeta predstavlja ,,neprocijenjivi prirodni kapital koji moramo da cuvamo”.

,,U smislu buduceg razvoja doline Rijeke Zete i saniranja stete koja joj se svakodnevno nanosi neophodno je sto prije pristupiti njenoj zastiti i obazbijediti sve neophopdna sredstva za to. Od vitalnog je znacaja da svi zagadivaci u sto skorijem vremenskom periodu svoja postrojenja opreme savremenim kolektorima i filterima za sakupljanje i preciscavanje otpadnih voda kako bi sirovine koje se ispustaju u rijeku bile adekvatno obradene i kako bi se u potpunosti primjenili standardi definisani zakonom”, istakao je Medenica.

On je ocijenio da princip ,,zagacivac placa”, koji je definisan Zakonom o zastiti zivotne sredine i utkan u osnovne principe nacionalnog programa za zastitu zivotne sredine, treba da bude zastupljen u praksi kao primarno nacelo.

,,Moramo da pocnemo da mijenjamo svakodnevne navike nasih gradana kako bi zivjeli u jedinstvu sa prirodom, kako bi je cuvali i na taj nacin obezbijedili kvalitetan zivot sebi i svojoj djeci”, rekao je Medenica.

Generalna direktorica Direktorata za zivotnu sredinu, Ivana Vojinovic, kazala je da dolina Rijeke Zete predstavlja podrucje sa veoma velikim potencijalom za razvoj poljoprovrede.

,,Upravo iz tog razloga je vazno uspostavljanje formalne zastite doline rijeke Zete kako bi u svom radu svi privredni subjekti posebno bili obavezani da koriste najbolje dostupne tehnike i tehnologije zasnovane na kodeksu dobre poljoprivredne prakse i time zadovolje sve zahtjeve u cilju ocuvanja zivotne sredine”, istakla je Vojinovic.

Prema njenim rijecima, imajuci u vidu da na podrucju Opstine Danilovgrad postoji veliki broj farmi koje se bave intezivnim uzgojem zivne i svinja, nuzno je preipitati njihove proizvodne kapacitete, ,,kako bismo vidjeli da li oni potpadaju pod obavezu pribavljanja integrisane dozvole za rad, shodno novom Zakonu o industrijskim emisijama, kao i shodno najnovijom Uredbi o vrstama aktivnosti postrojenja za koju se izdaje intergisana dozvola, a koju je Vlada usvojila prije nekoliko dana na svojoj poslednoj sjednici”.

,,Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma, u saradnji sa UNDP-jem, ce do kraja godine zavrsiti vazan projekat Identifikacije i invetarizacije svih postrojenja koja podlijezu obavezama iz ovog zakona, a sto je relevatno sa aspekta identifikacije onih privrednih subjekata na teritoriji Opstine Danilovgrad koji obavljanjem svoje djelatnosti utici ili mogu uticati na zagadenje zivotne sredine”, navela je Vojinovic.

Ona je pojasnila da, ukoliko neko postojenje nije obveznik pribavljanja integrisane dozvole za rad, ,,to ga ni u kom slucaju ne oslobada od obaveze ispunjavanja zastite zivotne sredine koje su propsanje posebnim propisima iz ove oblasti”.

Predsjednica Opstine Danilovgrad, Zorica Kovacevic, je govoreci o inicijativi za zastitu rijeke Zete, kazala da nista nije uradeno na brzinu.

,,Ovakva kakva je sada, rijeka Zeta ne sluzi nikome pa ni covjeku. Nismo do kraja saopstavali u kakvom je stanju Rijeka Zeta, u jednom dijelu je nikakva. Prvi put smo javno progovorili oko zagadivaca Rijeke Zete i dobili podrsku nadleznih drzavnih organa,” i zapoceli rat” sa jednim brojem privrednih subjekata na nasoj teritoriji koji su jedni od glavnih zagadivaca Rijeke Zete”, navela je Kovacevic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Bajden primio novu dozu vakcine protiv korona virusa
  on 23/09/2023 at 21:42

  Američki predsjednik Džozef Bajden (80) primio je još jednu dozu vakcine protiv korona virusa, kao i godišnju vakcinu protiv sezonskog gripa, saopštio je danas njegov ljekar.

 • U SAD ove godine već 35 masovnih ubistava
  on 23/09/2023 at 21:27

  Do sada je ove godine u SAD bilo 35 masovnih ubistava, najviše u jednoj godini. Po zajedničkoj bazi podataka novinske agencije AP, dnevnika i RTV "USA Today" i Univerziteta Nortistern, ukupno je ove godine 171 osoba izgubila život u masovnim ubistvima.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Lavrov: Kijevski mirovni plan nije realan, rat će biti riješen na bojnom polju
  on 23/09/2023 at 21:02

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji predlozi UN za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nijesu realistični".

 • Nastavlja se razoružavanje snaga Nagorno Karabaha
  on 23/09/2023 at 20:48

  Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da sa Rusijom nastavljaju razoružavanje snaga u Nagorno Karabahu, regionu uglavnom naseljenom Jermenima, gdje je početkom nedjelje azerbejdžanska vojska sprovela kratku ofanzivu.

 • Zbog oluje bez struje oko 11.000 potrošača u Šidu
  on 23/09/2023 at 20:20

  Oko 11.000 potrošača na prostoru Šida ostalo je bez struje zbog oštećenja na dalekovodu Sremska Mitrovica - Šid, usljed jakog nevremena, saopšteno je iz Elektromreže Srbije (EMS).

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • „Srbija protiv nasilja“ ima četiri nova zahtjeva za RTS
  on 23/09/2023 at 19:31

  Večerašnji, 21. po redu protest "Srbija protiv nasilja", završen je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu. Okupljeni su pročitali nove zahtjeve upućene Javnom servisu Srbije.

 • Ukrajina ponovo izvela raketni napad na Sevastopolj
  on 23/09/2023 at 19:28

  Ukrajina je jutros raketama napala Sevastopolj na Krimu, izjavio je danas tamošnji guverner Mihail Razvožajev. Ukrajina je izvela juče raketni udar na štab ruske flote u centru Sevastopolja.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • “Nikšićki Dom za stare srozan na niske grane”
  on 23/09/2023 at 16:52

  Skandali koji potresaju nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji svojim neznanjem i nesposobnostima, baš kao što su to učinili i sa CEDIS-om i Poštom Crne Gore, ruiniraju i ovu izuzetno važnu ustanovu, saopšteno je iz opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • "Neće biti potrebe za odlaganjem popisa"
  on 23/09/2023 at 16:04

  Neće biti potrebe za odlaganjem popisa, poručio je za Televiziju Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović. On je to kazao nakon što je predsjednik popisne komisije Tuzi Nik Đeljošaj, od Vlade zatražio da popis odgodi za mjesec, jer smatra da do sada nije urađeno sve po zakonu.

 • Svaki zahtjev za odlaganje popisa je odlaganje boljeg sjutra
  on 23/09/2023 at 15:00

  Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručuo je predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju, da tehničke stvari u vezi sa predstojećim popisom ne izdiže na nivo koji bi mogao da remeti i odloži taj proces.

 • Abazović: Imamo najbolju perspektivu u regionu
  on 23/09/2023 at 11:42

  Crna Gora ima najbolju perspektivu u regionu, kazao je premijer Dritan Abazović dodajući da Evropska unija (EU) mora da otvori vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

 • "Investitori sa Djevičanskih ostrva promjenom naziva projekta zbunjuju javnost"
  on 23/09/2023 at 10:50

  Poslanik Demokrata Dragan Krapović apeluje na MEPPU i ministarku Anu Novaković Đurović da razmisli da li je i dalje prijava gradnje za “Riviera Montenegro Hotel & Residences” na snazi.

 • Abazović počasni građanin Nju Orleansa i ambasador Luizijane
  on 23/09/2023 at 06:34

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović postao je počasni građanin Nju Orleansa i počasni ambasador Luizijane.

 • Izvjestiteljki UN govorili o aferi "Stanovi", istragama o torturi...
  on 23/09/2023 at 06:10

  Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt tokom boravka u Crnoj Gori posjetila je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a razgovorala je i sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su joj prenijeli da su zabrinuti zbog izostanka reformi i upoznali su je sa ključnim izazovima u pravosuđu.

 • Đeljošaj poziva Vladu da odgodi Popis stanovništva
  on 22/09/2023 at 20:10

  Vlada mora hitno da reaguje, da odloži Popis stanovništav za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku, poručio je u izjavi za medije predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Priliv stranih investicija na kraju jula 515,8 miliona eura
  on 23/09/2023 at 13:20

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju jula iznosio je 515,79 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 229,47 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "ES2 ukida doprinose za PIO"
  on 23/09/2023 at 11:35

  Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad 2. Fidelity consulting navodi da smo dobili matematički iskaz da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se, kako navode, uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

 • Spremni da podnesu zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i
  on 23/09/2023 at 08:16

  Usklađivanjem carinskih procedura, snaženjem povjerenja među trgovinskim partnerima i smanjivanjem administrativnih opterećenja, CEFTA region će uskoro biti spreman da napravi značajne korake ka međusobno povezanom i efikasnijem ekonomskom pejzažu, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

 • Značajan doprinos računovodstveno - revizorske profesije
  on 22/09/2023 at 14:14

  Direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić je ocijenio da računovodstveno - revizorska profesija daje značajan doprinos u kreiranju standarda uspješnog i zakonitog poslovanja, kao i pravilne primjene poreskih propisa.

 • Saveljić imenovana za izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje
  on 22/09/2023 at 13:30

  Za novu izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje imenovana je Valerija Saveljić, koju su članovi Odbora direktora te kompanije na sjednici jednoglasno izabrali kao prvorangiranu kandidatkinju.

 • UPC posvećena poreskoj reformi, SB vidi pomake u RARP projektu
  on 22/09/2023 at 11:48

  Tim Uprave prihoda i carina (UPC), na čelu sa direktorom Vladimirom Bulajićem, razgovarao je sa ekspertima Svjetske banke (SB) koji su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru redovne misije za podršku sprovođenju i procjenu napretka projekta Reforma poreske administracije (RARP).

 • "Rebalans budžeta čeka jesenje zasijedanje Skupštine"
  on 21/09/2023 at 16:37

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom "Stop inflaciji" o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

 • Ibrahimović: Crna Gora povoljno tlo za strana ulaganja
  on 21/09/2023 at 15:45

  Crnogorsko tržište je povoljno tlo za ulaganja inostranih partnera iz zemalja sa rastućom ekonomijom, zaključak je nakon susreta potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa zamjenikom generalnog sekretara UNECE Dimitrijem Mariasinom.

 • Izabran novi Odbor direktora Rudnika uglja
  on 21/09/2023 at 14:59

  Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, zasijedajući u funkciji vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika uglja, izabrao nove članove Borda tog pljevaljskog preduzeća.