Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1813. na Njegusima je, po starom kalendaru 1, a po novom 13. novembra, roden Petar II Petrovic Njegos, crnogorski vladika, pjesnik, filozof i drzavnik. Kao drzavnik postavio je temelje moderne crnogorske drzave, ustanovio izvrsnu vlast i Senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva stamparija na Cetinju 1834. i podignuta prva skola. Petar II Petrovic Njegos, jedna od najznacajnijih licnosti u istoriji crnogorske knjizevnosti i kulture, umro je po starom kalendaru 19. a po novom 31. oktobra 1851. Cetiri godine poslije smrti, po zelji izrazenoj za zivota, Njegosevi zemni ostaci pohranjeni su u kapelicu na Lovcenu, a 1974. preneseni u novopodignuti Mauzolej. Poznata djela: “Gorski vijenac”, “Luca mikrokozma”, “Lazni car Scepan Mali”.

Ostali datumi: 1782. roden je Esajas Tegner, jedan od najvecih svedskih pjesnika, autor cuvene “Sage o Fritjofu”.

1868 – Umro je italijanski kompozitor Doakino Antonio Rosini, autor 39 opera od kojih su nacuvenije “Seviljski berberin”, “Viljem Tel” i “Otelo”, a iz oblasti crkvene muzike “Stabat Mater”. Rosini je oplemenio i obogatio tradicionalnu italijansku komicnu operu i umnogome uticao na kasnije kompozitore, medu kojima i na Belinija i Verdija. Pored opera pisao je kantate, duhovnu i kamernu muziku.

1880 – Ambasadori evropskih drzava predali su Porti ultimatum da se Ulcinj s cijelom okolinom do rijeke Bojane mirno i bez otpora mora predati Crnoj Gori. Poslije duzih diplomatskih akcija, da bi se ispunile odredbe Berlinskog kongresa prema Crnoj Gori, velike sile su odlucile da se teritorije Grude, Hota i dijela Kastrata koje su pripale Crnoj Gori kompenziraju za Ulcinj, cemu se protivilo stanovnistvo pomenutih teritorija.

1912 – Roden je francuski pisac rumunskog porijekla Ezen Jonesko, koji se kao zacetnik teatra apsurda svojom antidramom suprotstavio klasicnom pozoristu odbacivsi svaku akciju, uzrocnu povezanost i tradicionalne seme klasicnih dramskih djela. Pored drama, koje su prozete humorom i satirom, i na granici tragedije i komedije, pisao je eseje o pozoristu, price i filmske scenarije. Poznata djela:”Celava pjevacica”, “Lekcija”, “Stolice”, “Nosorog”, “Magbet”.

1974 – Umro je italijanski filmski reziser i glumac Vitorio de Sika, jedan od tvoraca neorealizma. U svojim filmovima, u izvjesnu dozu humora i saosjecanja s radnickom klasom, prikazivao je gotovo dokumentaristicki stvarnost poslijeratne Italije. Prvi je poceo da angazuje glumce amatere. Dobitnik je cetiri Oskara za najbolji strani film.Poznati filmovi: “Kradljivci bicikla”, “Stanica Termini”, “Cocara”.

1981 – Na Cetinju je otvoren Kulturoloski fakultet s odsjecima za konzervaciju i restauraciju. U prvu godinu upisano je 46 studenata. Fakultet je do kraja 1985. radio u zgradi Centralne narodne biblioteke <>, kada je preseljen u restauriranu i adaptiranu zgradu bivseg Ruskog poslanstva.

2004 – U Podgorici je, u 65. godini umro novinar Bosko Dukic, dopisnik “Glasa Amerike ” iz Crne Gore. Bio je sekretar Centralnog komiteta SK Crne Gore do 1989, a potom dopisnik “Pobjede” i “Slobodne Dalmacije”, saradnik “Liberala” , “Monitora” i “Crnogorskog knjizevnog lista”.

2007 – U Skupstini Crne Gore jednoglasno je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju Evropskoj uniji. Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju prvi je sveobuhvatni ugovorni odnos izmedu EU i Crne Gore koji regulise sve oblike privrednih djelatnosti i postavlja institucionalni osnov za jacanje politickog dijaloga i usaglasavanje crnogorskog s evropskim zakonodavstvom. Parlament je takode usvojio i Sporazum o olaksanom postupku izdavanja viza, kao i Sporazum o readmisiji.

2007 – U Visem sudu u Podgorici pocela su saslusanja osumnjicenih za ratni zlocin protiv civilnog stanovnistva u logoru Morinj od 3. oktobra 1991. do 2. jula 1992. Zahtjevom tuzilastva za otvaranje istrage obuhvaceno je sest pripadnika rezervnog sastava JNA, koji su osumnjiceni da su “postupali suprotno pravilima medunarodnog prava prema civilima i ratnim zarobljenicima s dubrovackog ratista”.

2008 – Crnogorska Vlada usvojila je predlog zakona o zbirkama podataka u oblasti zdravstva, cija je svrha dobijanje valjanih informacija o zdravstvenoj zastitit, obimu i kvalitetu zdravstvene sluzbe i zdravstvenom stanju stanovnistva u Crnoj Gori.

2009 – Knjizevniku Mirku Kovacu urucena je u Vladinom domu na Cetinju prva Njegoseva nagrada u nezavisnoj Crnoj Gori za knjigu pripovjedaka “Ruze za Nives Koen”, u izdanju hrvatske izdavacke kuce “Fraktura” (2005). U svojoj besjedi, Kovac je izrazio zadovoljstvo sto je prvi dobitnik tog prestiznog knjizevnog priznanja u samostalnoj Crnoj Gori. Nakon dvanaestogodisnje pauze, Njegoseva nagrada je obnovljena kao medunarodno priznanje i podrazumijeva vrednovanje knjizevnih djela iz nacionalnih kultura juznoslovenskih drzava.

2010 – U 76. godini umro je poljski kompozitor Henrik Gorecki, cija je Treca simfonija, poznata kao simfonija Tuznih pjesama, nastala 1976. (inspirisana nacistickim logorima u vrijeme Drugog svjetskog rata), svojevremeno postala najprodavanije izdanje nekog savremenog kompozitora.

2010 – Americka filmska akademija dodijelila je pocasne Oskare americkom filmskom reditelju i producentu Frensisu Fordu Kopoli, glumcu Ilaju Volaku, filmskom istoricaru i autoru Kevinu Braunlou i francusko-svajcarskom reditelju Zan-Lik Godaru.

2012 – U Podgorici je otvorena kancelarija Evropske jevrejske unije (EJU) za Crnu Goru i Jugoistocnu Evropu. Kancelariju je otvorio izvrsni direktor Evropske jevrejske unije Tomer Orni , a svecansti su prisustvovali predsjednica kancelarije Vesna Klajn, portparol Oleg Rabinovic, predsjednik jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jasa Alfandari i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore Srdan Spaic. “Kancelarija u Crnoj Gori bice uporiste Evropske jevrejeske unije za cijelu jugoistocnu regiju, kazao je Orni, ocijenivsi da je Crna Gora pogodna drzava za otvaranje takve kancelarije jer je to, kao je naglasio, zemlja u kojoj vlada tolerancija i u kojoj nema rasne, niti nacionalne mrznje. Cilj je takode, kazao je Orni, da se promovise jevrejska zajednica i da se sve jevrejske zajednice ujedine u jednu, ali i da se pomogne Crnoj Gori u evropskim integracijama. Jevrejska zajednica u Crnoj Gori ima 107 clanova-Jevreja, a ukupno ih u Crnoj Gori ima preko trista.

2012 – U Podgorici je, u 50. godini, umro crnogorski slikar Pavle Rodoicic. Slikarstvo je studirao na Pedagoskoj akademiji u Niksicu i godinu dana proveo na studijskom programu u Londonu. Imao je desetak samostalnih izlozbi, a ucestvovao je i na pedesetak grupnih. Najcesce je radio portrete sa zenskim likovima, koje je sam svrstavao u “psiholosko izmastane – oniricke”.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1871 – Roden je Vladislav Ribnikar, osnivac lista “Politika” (1904), njen prvi direktor i glavni urednik. Jedan je od osnivaca TANJUG-a i prvi direktor te agencije (1943).

1980 – Americki svemirski brod “Vojadzer I” poslao je prve snimke Saturna napravljene iz blizine.

1985 – U erupciji vulkana Nevado del Ruis u centralnoj Kolumbiji razoren je grad Armero. Poginulo je oko 25.000 ljudi.

1991 – Pocelo je cetvorosatno emitovanje programa lokalne radio-stanice Radio Cetinja. Glavna i odgovorna urednica bila je Marina Radulovic.

1994 – Svedani su na referendumu s 52,2 odsto glasova odlucili da se njihova zemlja prikljuci Evropskoj uniji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Bajden primio novu dozu vakcine protiv korona virusa
  on 23/09/2023 at 21:42

  Američki predsjednik Džozef Bajden (80) primio je još jednu dozu vakcine protiv korona virusa, kao i godišnju vakcinu protiv sezonskog gripa, saopštio je danas njegov ljekar.

 • U SAD ove godine već 35 masovnih ubistava
  on 23/09/2023 at 21:27

  Do sada je ove godine u SAD bilo 35 masovnih ubistava, najviše u jednoj godini. Po zajedničkoj bazi podataka novinske agencije AP, dnevnika i RTV "USA Today" i Univerziteta Nortistern, ukupno je ove godine 171 osoba izgubila život u masovnim ubistvima.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Lavrov: Kijevski mirovni plan nije realan, rat će biti riješen na bojnom polju
  on 23/09/2023 at 21:02

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji predlozi UN za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nijesu realistični".

 • Nastavlja se razoružavanje snaga Nagorno Karabaha
  on 23/09/2023 at 20:48

  Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da sa Rusijom nastavljaju razoružavanje snaga u Nagorno Karabahu, regionu uglavnom naseljenom Jermenima, gdje je početkom nedjelje azerbejdžanska vojska sprovela kratku ofanzivu.

 • Zbog oluje bez struje oko 11.000 potrošača u Šidu
  on 23/09/2023 at 20:20

  Oko 11.000 potrošača na prostoru Šida ostalo je bez struje zbog oštećenja na dalekovodu Sremska Mitrovica - Šid, usljed jakog nevremena, saopšteno je iz Elektromreže Srbije (EMS).

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • „Srbija protiv nasilja“ ima četiri nova zahtjeva za RTS
  on 23/09/2023 at 19:31

  Večerašnji, 21. po redu protest "Srbija protiv nasilja", završen je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu. Okupljeni su pročitali nove zahtjeve upućene Javnom servisu Srbije.

 • Ukrajina ponovo izvela raketni napad na Sevastopolj
  on 23/09/2023 at 19:28

  Ukrajina je jutros raketama napala Sevastopolj na Krimu, izjavio je danas tamošnji guverner Mihail Razvožajev. Ukrajina je izvela juče raketni udar na štab ruske flote u centru Sevastopolja.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • “Nikšićki Dom za stare srozan na niske grane”
  on 23/09/2023 at 16:52

  Skandali koji potresaju nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji svojim neznanjem i nesposobnostima, baš kao što su to učinili i sa CEDIS-om i Poštom Crne Gore, ruiniraju i ovu izuzetno važnu ustanovu, saopšteno je iz opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • "Neće biti potrebe za odlaganjem popisa"
  on 23/09/2023 at 16:04

  Neće biti potrebe za odlaganjem popisa, poručio je za Televiziju Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović. On je to kazao nakon što je predsjednik popisne komisije Tuzi Nik Đeljošaj, od Vlade zatražio da popis odgodi za mjesec, jer smatra da do sada nije urađeno sve po zakonu.

 • Svaki zahtjev za odlaganje popisa je odlaganje boljeg sjutra
  on 23/09/2023 at 15:00

  Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručuo je predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju, da tehničke stvari u vezi sa predstojećim popisom ne izdiže na nivo koji bi mogao da remeti i odloži taj proces.

 • Abazović: Imamo najbolju perspektivu u regionu
  on 23/09/2023 at 11:42

  Crna Gora ima najbolju perspektivu u regionu, kazao je premijer Dritan Abazović dodajući da Evropska unija (EU) mora da otvori vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

 • "Investitori sa Djevičanskih ostrva promjenom naziva projekta zbunjuju javnost"
  on 23/09/2023 at 10:50

  Poslanik Demokrata Dragan Krapović apeluje na MEPPU i ministarku Anu Novaković Đurović da razmisli da li je i dalje prijava gradnje za “Riviera Montenegro Hotel & Residences” na snazi.

 • Abazović počasni građanin Nju Orleansa i ambasador Luizijane
  on 23/09/2023 at 06:34

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović postao je počasni građanin Nju Orleansa i počasni ambasador Luizijane.

 • Izvjestiteljki UN govorili o aferi "Stanovi", istragama o torturi...
  on 23/09/2023 at 06:10

  Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt tokom boravka u Crnoj Gori posjetila je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a razgovorala je i sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su joj prenijeli da su zabrinuti zbog izostanka reformi i upoznali su je sa ključnim izazovima u pravosuđu.

 • Đeljošaj poziva Vladu da odgodi Popis stanovništva
  on 22/09/2023 at 20:10

  Vlada mora hitno da reaguje, da odloži Popis stanovništav za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku, poručio je u izjavi za medije predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Priliv stranih investicija na kraju jula 515,8 miliona eura
  on 23/09/2023 at 13:20

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju jula iznosio je 515,79 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 229,47 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "ES2 ukida doprinose za PIO"
  on 23/09/2023 at 11:35

  Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad 2. Fidelity consulting navodi da smo dobili matematički iskaz da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se, kako navode, uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

 • Spremni da podnesu zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i
  on 23/09/2023 at 08:16

  Usklađivanjem carinskih procedura, snaženjem povjerenja među trgovinskim partnerima i smanjivanjem administrativnih opterećenja, CEFTA region će uskoro biti spreman da napravi značajne korake ka međusobno povezanom i efikasnijem ekonomskom pejzažu, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

 • Značajan doprinos računovodstveno - revizorske profesije
  on 22/09/2023 at 14:14

  Direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić je ocijenio da računovodstveno - revizorska profesija daje značajan doprinos u kreiranju standarda uspješnog i zakonitog poslovanja, kao i pravilne primjene poreskih propisa.

 • Saveljić imenovana za izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje
  on 22/09/2023 at 13:30

  Za novu izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje imenovana je Valerija Saveljić, koju su članovi Odbora direktora te kompanije na sjednici jednoglasno izabrali kao prvorangiranu kandidatkinju.

 • UPC posvećena poreskoj reformi, SB vidi pomake u RARP projektu
  on 22/09/2023 at 11:48

  Tim Uprave prihoda i carina (UPC), na čelu sa direktorom Vladimirom Bulajićem, razgovarao je sa ekspertima Svjetske banke (SB) koji su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru redovne misije za podršku sprovođenju i procjenu napretka projekta Reforma poreske administracije (RARP).

 • "Rebalans budžeta čeka jesenje zasijedanje Skupštine"
  on 21/09/2023 at 16:37

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom "Stop inflaciji" o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

 • Ibrahimović: Crna Gora povoljno tlo za strana ulaganja
  on 21/09/2023 at 15:45

  Crnogorsko tržište je povoljno tlo za ulaganja inostranih partnera iz zemalja sa rastućom ekonomijom, zaključak je nakon susreta potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa zamjenikom generalnog sekretara UNECE Dimitrijem Mariasinom.

 • Izabran novi Odbor direktora Rudnika uglja
  on 21/09/2023 at 14:59

  Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, zasijedajući u funkciji vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika uglja, izabrao nove članove Borda tog pljevaljskog preduzeća.