PAZIN POZVAO OPOZICIJU

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pazin pozvao je crnogorsku opoziciju na dijalog u vezi sa izborom VDT-a. Pazin je danas u Skupstini saopstio i da nikada nije imao dilemu u vezi sa tim da li Sasa Sindelic treba da bude izrucen Hrvatskoj.

Da li cemo imati VDT-a uskoro i da li ce to biti profesionalac koji ce moci da odgovori na sve izazove, zavisi kako od vlasti tako i od opozicije, kazao je Pazin danas u Skupstini.

“Nemojte mi zamjeriti ako kazem da je odgovornost na opoziciji i veca jer se trazi visoka kvalifikovana vecina. Nema nikakve dileme da poslanicki klub DPS i koalicija zele izbor novog VDT-a. Svjesni smo da to sami ne mozemo da sprovedemo i potreban je dijalog o tom pitanju. Ne zelim da prihvatim da u Crnoj Gori nema pojedinca koji bi mogao odgovorno i savjesno i visoko profesionalno da obavlja tu funkciju. Otvorite dijalog na tu temu i dajte da razgovaramo i izaberemo VDT-a. Niko ne ocekuje da to bude neki partijski profesionalac nego pravni profesionalac. Ja ne vjerujem da vi smatrate da takvih nema u CG”, kazao je Pazin.

“Dajte da izaberemo VDT-a i dajte da onda pokrenemo reforme po dubini, izmjenom zakona, a ako treba i Ustava. Dajte i da ne govorimo sa partijskih pozicija nego da se ponasamo kao odgovorni pojedinci, trazeci ono sto je dobrobit gradana Crne Gore”, kazao je Pazin.

On je saopstio i da nikada nije imao dilemu da Sasa Sindelic treba da bude izrucen Hrvatskoj.

“Nikada radeci kao sudija nijesam u primjeni zakona slusao bilo cije naloge ni partijske. Nikada nisam ni imao dilemu, iako sam vrlo neprijatne i neprimjerene detalje sa vase strane imao priliku da cujem na racun svoje licnosti u vezi sa tim”, kazao je Pazin poslaniku DF-a Predragu Bulatovicu.

On je kazao da je on legalista te da nije zelio i nije smio da prejudicira tu proceduru.

“Kao sto ste vidjeli kada je to preslo u moju nadleznost vrlo brzo se zavrsilo, prethodno je trebalo sprovesti druge procedure”, kazao je on.

Novim zakonima do efikasne borbe protiv prekogranicnog kriminala

Izmjene i dopune Zakona o medunarodnoj pravnoj pomoci u krivicnim stvarima donose znacajne novine na planu jacanja mehanizama za borbu protiv transnacionalnog kriminala, rekao je ministar pravde, Zoran Pazin.

On je u Skupstini objasnio da se glavna novina predlozenih izmjena Zakona odnosi na utvrdivanje nadleznost Vrhovnog drzavnog tuzioca za formiranje zajednickih istraznih timova, kao jednog od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv prekogranicnog kriminala.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, naveo je, unaprjeduje se procedura izrucenja, odnosno sprjecava mogucnost zloupotrebe prava na medunarodnu zastitu.

Govoreci o predlozenim izmjenama i dopunama Zakona o vanparnicnom postupku, Pazin je rekao da nova zakonska rjesenja obezbjeduju dodatne garancije za zastitu dostojanstva, prava i interesa lica prema kojima je pokrenut postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti i lica kojima je poslovna sposobnost oduzeta.

Kao znacajna novina, predvidena je obaveza suda da periodicno preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti i provjerava da li i dalje postoje razlozi za oduzimanje poslovne sposobnosti.

On je naglasio da su kvalitetu predlozenih zakonskih rjesenja znacajno doprinijele sugestije NVO Udruzenje mladih sa hendikepom, koje su uvazene i uvrstene u predlog zakona.

Predstavljajuci Predlog zakona o legalizaciji javnih isprava u medunarodnom prometu, potpredsjednik je saopstio da se predlozenim zakonom propisuje jednostavnija procedura ovjere javnih domacih i stranih javnih isprava, dodajuci da ce novi zakonski tekst zamijeniti vazeci zakon iz 1973. godine.

Tatjana Debeljevic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zeleno svjetlo za nadogradnju zgrade tehničkih fakulteta
  on 25/06/2024 at 09:03

  Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, prema zahtjevu Univerziteta Crne Gore (UCG), izdalo je saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i nadogradnju dijela objekta tehničkih fakulteta (Lamela C).

 • Četiri radna dana nedeljno: kakva su iskustva u Nemačkoj?
  on 25/06/2024 at 09:02

  Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska firma, marketinška agencija… To su samo neka od preduzeća koja učestvuju u do sada najvećem istraživanju u Nemačkoj u vezi s uvođenjem četvorodnevne radne sedmice. „Četiri dana“ je radni naziv tog eksperimenta. A kako i u kojem obliku će smanjiti radno vreme zaposlenima, to je od početka bilo prepušteno samim firmama, odnosno njihovom rukovodstvu.

 • "Obrazovanje jedini preduslov za uspjeh u životu"
  on 25/06/2024 at 08:52

  Predsjednik države Jakov Milatović upriličio je u Vili Gorica prijem za istaknute učenike i đake srednjih škola generacije 2023/2024. On je istakao, da posvećenost obrazovanju i želja za napredovanjem koju je ova generacija pokazala, služe kao inspiracija ne samo njihovim vršnjacima, već i svima nama.

 • Džulijan Asanž na slobodi posle nagodbe sa Amerikom
  on 25/06/2024 at 08:45

  Posle pet godina provedenih u zatvoru u Londonu, Asanž na slobodi posle nagodbe sa američkim vlastima koje su tražile njegovo izručenje.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

 • Upravni sud: Vlada nezakonito razriješila Brđanina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Upravni sud usvojio je žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG.

 • Pronađeni Izraelci za kojima se tragalo na Biogradskoj gori
  on 25/06/2024 at 08:30

  Službi zaštite i spašavanja Kolašin sinoć je oko 21 sat i 30 minuta prijavljeno da je troje izraelskih državaljana izgubljeno u Nacionalnom parku Biogradska gora. Brzom intervencijom vatrogasaca - spasilaca i dva nadzornika oni su pronađeni u reonu Strugovi, kazao je Portalu RTCG Boško Šuković iz Službe zaštite i spašavanja Kolašin.

 • Poništeno rješenje Vlade o smjeni Valentine Pavličić
  on 25/06/2024 at 08:24

  Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat. Vlada se obavezuje da isplati Pavličić 400 eura na ime nadoknade troškova.

 • Pojačana frekvencija saobraćaja na važnim putevima
  on 25/06/2024 at 08:08

  U Crnoj Gori danas se očekuju visoke temperature i pojačana frekvencija vozila na važnim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

 • Diskografske kuće u SAD tuže muzičke AI servise
  on 25/06/2024 at 08:07

  Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedjeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena djela poznatih umjetnika - od Čaka Berija do Maraje Keri.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.

 • Spajić: Od “rak rane” do povratka na put uspjeha
  on 25/06/2024 at 12:06

  Komentarišući jučerašnje optimistične izjave zvaničnika u Briselu o Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić kazao je da evropski partneri prepoznaju i vrednuju napredak Vlade.

 • "Crna Gora tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima"
  on 25/06/2024 at 11:58

  Crna Gora je tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima, želeći da na svaki mogući način ublaži patnje i probleme sa kojima se oni suočavaju. To je, u razgovoru sa predstavnikom UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem, poručio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Pogorice
  on 25/06/2024 at 11:45

  Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

 • Istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju iskoristiti
  on 25/06/2024 at 10:17

  Na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, ministar za savezne, evropske i međunarodne poslove, debirokratizaciju i opunomoćenik savezne pokrajine Hesen na saveznom nivou, Manfred Pentz, istakao je da će Crna Gora predstavljati obogaćenje za Evropsku uniju i da je došao istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju zajedno iskoristiti.

 • "Relaksirano čekam razvoj situacije, sjednica u Beranama u narednih 10 dana"
  on 25/06/2024 at 10:11

  Sjednica lokalnog parlamenta u Berana danas definitivno neće biti nastavljena, već se to desiti u narednih sedam do deset dana, kazao je odbornik Demokrata Damjan Ćulafić, koji je prema koalicinom sporazumu, trebao da zamijeni dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane.

 • Do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta
  on 25/06/2024 at 09:56

  Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović smatra da do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta.

 • Ništa od sjednice u Beranama, nije bilo kvoruma
  on 25/06/2024 at 09:26

  Današnja sjednica lokalnog parlamenta u Beranama nije održana zbog nedostatka kvoruma. Kako je kazao predsjednik SO Berane Milun Rmuš, na današnjoj sjednici se nisu pojavili odbornici parlamentarne većine.

 • Saglasnost sa zvaničnicima EU oko važnosti političke stabilnosti Crne Gore
  on 25/06/2024 at 09:15

  Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, učestvovala je na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u sjedištu EPP-a u Briselu.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.