Nurkovicev resor tvrdi da o navodnom ugrozavanju sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe ne moze biti govora, jer lucke vlasti vode savjesno i strucno brigu o odvijanju pomorskog saobracaja i njegovom regulisanju, a posredstvom VTMIS sistema u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama vrsi se konstantan nadzor cjelokupnog pomorskog saobracaja

Vlada kompletan postupak dodjele druge koncesija za pilotazu, remorkazu i tegljenje u akvatoriju Luke Bar sprovodi u skladu sa zakonom i na transparentan nacin, a ako postojeci koncesionar firma Ocean Montengro smatra da mu je bilo koje pravo iz ugovora povrijedeno ima sasvim dovoljno pravnih mehanizama koje moze da upotrijebi.

To je danas poruceno iz Ministarstva saobracaja i pomorstva povodom najave predsjednika Oceana Montenegro Erika Kosute da je odluka Vlade da uvede drugog koncesionara suprotna evropskoj praksi i propisima. Kosuta je najavio pokretanje arbitraze i tvrdi da je ministar pomorstva i saobracaja Osman Nurkovic obmanuo Vladu dajuci joj lazne podatke na sjednci kada je kandidovao predlog za uvodenje drugog koncesionara.

“Drzava ni u kom dijelu ne krsi ugovorene obaveze, jer ugovorom o koncesiji nije garantovala nijednom klauzulom ekskluzivno pravo koncesionaru Ocean Montenegro na obavljanje luckih usluga. Od eventualnog pokretanja medunarodne arbitraze ne treba strahovati”, tvrde iz Ministarstva.

“Kompletan postupak koji je prethodio donosenju zakljucka Vlade kojim je prihvatila koncesioni akt za dodjelu koncesije za pruzanje lucke usluge sproveden je u skladu sa zakonima i transparentno. Obaveza postovanja nacionalnog zakonodavstva nije samo obaveza koncedenta, vec i koncesionara. Uz to, obaveza je da svaki postupak za dodjelu koncesije bude sproveden u skladu sa zakonom. U postupku koji Vlada upravo sprovodi, svi zakonski elementi su zadovoljeni i stekli su se svi zakonski uslovi da na zakonit nacin bude i dodijeljena nova koncesija”, kazali su iz Ministarstva.

Porucuju da stav Kosute nece komentarisati na nacin da ulaze u medijsku debatu, jer cijene da Ocean Montenegro ima dovoljno pravnih mehanizama koje moze upotrijebiti ako smatra da mu je bilo koje pravo iz ugovora povrijedeno.

Vjeruju da bi taj koncesionar da je prekrsen ugovor i obaveze na koje se Vlada obavezala “umjesto cestih istupa u javnosti, sluzio pravnim mehanizmima koje ima na raspolaganju”.

“Stice se utisak da je koncesionar vise nego svjestan da njegova prava iz ugovora nisu uskracena, ali da se radi ocuvanja monopolskog polozaja (a ne radi sigurnosti pomorske plovidbe, sto bi trebao da bude primarni cilj svima) opredijelio na pokusaje vrsenja medijskog pritiska na organe vlasti, kako bi sprijecio realizaciju zakljucka Vlade. Vlada ne salje nikakvu poruku o pravnoj nesigurnosti za kredibilne investitore, vec i na ovaj nacin pokazuje da niko nije privilegovan i da se nikome, pa makar bio i strani investitor, nece omoguciti uzivanje ekskluzivnih prava koja nije nikada ni stekao ugovorom, niti u skladu sa zakonskom procedurom. Za kredibilne investitore ova poruka, uvjereni smo, nece biti problematicna. Kredibilni investitori i pored konkurencije opstaju na trzistu, jer ih preporucuje kvalitet usluge koju pruzaju” porucuju iz ministarstva.

Nurkovicev resor tvrdi da o navodnom ugrozavanju sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe ne moze biti govora, jer lucke vlasti vode savjesno i strucno brigu o odvijanju pomorskog saobracaja i njegovom regulisanju, a posredstvom VTMIS sistema u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama vrsi se konstantan nadzor cjelokupnog pomorskog saobracaja.

Porucuju da ne postoji zakonska, niti prakticna smetnja da u istom akvatorijumu vise subjekata obavlja istu koncesionu djelatnost.

Iz tog resora kazu da je Lucka uprava, shodno zakonu, pokrenula postupak za dodjelu koncesije kojom se zeli postici sigurna i bezbjedna plovidba u Luci Bar, vrsenje luckih usluga saglasno svim domacim i medunarodnim propisima i standardima, unapredenje djelatnosti koje su predmet koncesije, ostvarivanje javnog interesa, uvodenje novih tehnologija i vece zaposlenosti, obezbjedenje prihoda za koncedenta i zastita i unapredenje zivotne sredine.

“Neprimjeren stav”

Stav Kosute da je Nurkovic dao Vladi netacne podatke Ministarstvo ocjenjuje “u najmanju ruku neprimjerenim”.

“Ukazacemo na cinjenicu da su svi podaci koji su bili relevantni za donosenje premetnih zakljucaka Vlade, sadrzani u obimnoj dokumentaciji koja je Vladi bila u cjelosti dostavljena za razmatranje te tacke dnevnog reda. Svi podaci koji su navedeni u dokumentaciji su zvanicni podaci nadleznih organa, tako da ministar Nurkovic nije imao ni potrebu da iznosi bilo kakve dodatne podatke. Uz to, zakljucci Vlade nisu doneseni na osnovu usmene informacije ministra Nurkovica na sjednici, nego u redovnoj proceduri na osnovu prethodno dostavljene dokumentacije svim clanovima Vlade”, istakli su iz ministarstva.

Vlada je 2010. godine privatizovala firmu Pomorski poslovi, sada Ocean Montenegro, koja se bavila pilotazom u barskoj luci i dala joj koncesiju na 30 godina za te poslove.

Firmu je kupila kompanija Ocean iz Trsta.

Iz Ministarstva objasnjavaju da je u dokumentaciji koja je pratila tu privatizaciju Ocean Montenegro tada kao ponudac za kupovinu 100% udjela u Pomorski poslovi tokom pregovora pokusao pregovarati i ekskluzivna prava na obavljanje lucnih usluga,ali mu je tada objasnjeno da toga ne moze biti. Navode da su clanom 12.4. ugovora o koncesiji obaveze u slucaju dodjeljivanja nove koncesije, te da je Ocean Montenegro u vrijeme potpisivanja ugovora bio svjestan da ce se tokom koncesionog perioda ukazati potreba za dodjelom novih koncesija za iste lucke usluge i izricito je pristao na ovu mogucnost.

“Interesantno je da tada nije isticao “argumente” na koje se danas u medijima poziva. Stoga od eventualnog pokretanja medunarodne arbitraze ne treba strahovati. Arbitrazni postupak bio bi dobra prilika da se u potpunosti sagledaju sve okolnosti koje su uslovile zakljucivanje ugovora o koncesiji “Pomorski poslovi” Bar sa aktuelnim Koncesionarom, kao i okolnosti koje bi se odnosile na eventualni raskid ovog koncesionog ugovora”, zakljucuju u ministarstvu.

Zainteresovani: Ovo je da se okonca monopolski polozaj

Ovlasceni predstavnici dvije barske firme “LP Bar Pilot” i “Jadro pilot and tug services” Slobodan Bajkovic i Igor Banovic javno su saopstili da je dodjela novog ugovora pokrenuta da bi se okoncao monopolisticki polozaj na poslovima pruzanja luckih usluga u Luci Bar.

“Akcenat je i stavljena na otvaranje novih 50 radnih mjesta.U ovom slucaju je rijec o najkvalifikovanijim pomorcima koji ce konacno moci da se svojim poslom bave u svojoj zamlji i svom gradu. Kompletan proces je dobio podrsku Privredne komore CG i Opstine Bar”, saopstili su Bajkovic i Banovic u ime firme koje planiraju da se jave na tender Ministarstva objavljen u petak.

Bajovic i Banovic tvrde da se Kosuta, ,,u odsustvu argumenata, koristi jeftinim podvalama” na njihov racun, ali i ,,na racun Ministarstva saobracaja i Vlade”.

Ocean Montenegro privatizacijom, je preuzeo 56 zaposlenih, a sada u firmi ih je upola manje od cega opet pola zaposleno uz ugovor na odredeno vrijeme”,istakli su, izmedu ostalog, Bajkovic i Banovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Crna Gora otvara ambasadu u Švajcarskoj
  on 03/10/2023 at 14:45

  Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o otvaranju Ambasade naše države u Švajcarskoj.

 • Miler: Pitanje formiranja vlade stvar Crne Gore
  on 03/10/2023 at 14:44

  Pitanje formiranja nove crnogorske vlade je isključivo u rukama Crne Gore, i Evropska unije ne treba da bude uključena u taj proces, kazao je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler. On kaže i da je prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Detaljnije o saradnji sa Saudijskom Arabijom
  on 03/10/2023 at 14:38

  O mogućnostima dalje saradnje Crne Gore i Saudijske Arabije detaljnije će biti razgovora na bilateralnom susretu ovog mjeseca u Marakešu u Maroku, saopšteno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa kolegama iz Saudijske Arabije.

 • Kolić: Vlada nas nezakonito smijenila
  on 03/10/2023 at 14:05

  Obrazloženje odluke Vlade o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ne odgovara činjenicama i pokazuje da Vlada nije raspolagala sa tačnim informacijama prilikom donošenja ove odluke ili je namjerno prećutala činjenicu da je Savjet ACV svoje obaveze u tom dijelu u roku ispunio, poručio je smijenjeni predsjednik ovog tijela Dženan Kolić.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.