Nurkovicev resor tvrdi da o navodnom ugrozavanju sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe ne moze biti govora, jer lucke vlasti vode savjesno i strucno brigu o odvijanju pomorskog saobracaja i njegovom regulisanju, a posredstvom VTMIS sistema u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama vrsi se konstantan nadzor cjelokupnog pomorskog saobracaja

Vlada kompletan postupak dodjele druge koncesija za pilotazu, remorkazu i tegljenje u akvatoriju Luke Bar sprovodi u skladu sa zakonom i na transparentan nacin, a ako postojeci koncesionar firma Ocean Montengro smatra da mu je bilo koje pravo iz ugovora povrijedeno ima sasvim dovoljno pravnih mehanizama koje moze da upotrijebi.

To je danas poruceno iz Ministarstva saobracaja i pomorstva povodom najave predsjednika Oceana Montenegro Erika Kosute da je odluka Vlade da uvede drugog koncesionara suprotna evropskoj praksi i propisima. Kosuta je najavio pokretanje arbitraze i tvrdi da je ministar pomorstva i saobracaja Osman Nurkovic obmanuo Vladu dajuci joj lazne podatke na sjednci kada je kandidovao predlog za uvodenje drugog koncesionara.

“Drzava ni u kom dijelu ne krsi ugovorene obaveze, jer ugovorom o koncesiji nije garantovala nijednom klauzulom ekskluzivno pravo koncesionaru Ocean Montenegro na obavljanje luckih usluga. Od eventualnog pokretanja medunarodne arbitraze ne treba strahovati”, tvrde iz Ministarstva.

“Kompletan postupak koji je prethodio donosenju zakljucka Vlade kojim je prihvatila koncesioni akt za dodjelu koncesije za pruzanje lucke usluge sproveden je u skladu sa zakonima i transparentno. Obaveza postovanja nacionalnog zakonodavstva nije samo obaveza koncedenta, vec i koncesionara. Uz to, obaveza je da svaki postupak za dodjelu koncesije bude sproveden u skladu sa zakonom. U postupku koji Vlada upravo sprovodi, svi zakonski elementi su zadovoljeni i stekli su se svi zakonski uslovi da na zakonit nacin bude i dodijeljena nova koncesija”, kazali su iz Ministarstva.

Porucuju da stav Kosute nece komentarisati na nacin da ulaze u medijsku debatu, jer cijene da Ocean Montenegro ima dovoljno pravnih mehanizama koje moze upotrijebiti ako smatra da mu je bilo koje pravo iz ugovora povrijedeno.

Vjeruju da bi taj koncesionar da je prekrsen ugovor i obaveze na koje se Vlada obavezala “umjesto cestih istupa u javnosti, sluzio pravnim mehanizmima koje ima na raspolaganju”.

“Stice se utisak da je koncesionar vise nego svjestan da njegova prava iz ugovora nisu uskracena, ali da se radi ocuvanja monopolskog polozaja (a ne radi sigurnosti pomorske plovidbe, sto bi trebao da bude primarni cilj svima) opredijelio na pokusaje vrsenja medijskog pritiska na organe vlasti, kako bi sprijecio realizaciju zakljucka Vlade. Vlada ne salje nikakvu poruku o pravnoj nesigurnosti za kredibilne investitore, vec i na ovaj nacin pokazuje da niko nije privilegovan i da se nikome, pa makar bio i strani investitor, nece omoguciti uzivanje ekskluzivnih prava koja nije nikada ni stekao ugovorom, niti u skladu sa zakonskom procedurom. Za kredibilne investitore ova poruka, uvjereni smo, nece biti problematicna. Kredibilni investitori i pored konkurencije opstaju na trzistu, jer ih preporucuje kvalitet usluge koju pruzaju” porucuju iz ministarstva.

Nurkovicev resor tvrdi da o navodnom ugrozavanju sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe ne moze biti govora, jer lucke vlasti vode savjesno i strucno brigu o odvijanju pomorskog saobracaja i njegovom regulisanju, a posredstvom VTMIS sistema u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama vrsi se konstantan nadzor cjelokupnog pomorskog saobracaja.

Porucuju da ne postoji zakonska, niti prakticna smetnja da u istom akvatorijumu vise subjekata obavlja istu koncesionu djelatnost.

Iz tog resora kazu da je Lucka uprava, shodno zakonu, pokrenula postupak za dodjelu koncesije kojom se zeli postici sigurna i bezbjedna plovidba u Luci Bar, vrsenje luckih usluga saglasno svim domacim i medunarodnim propisima i standardima, unapredenje djelatnosti koje su predmet koncesije, ostvarivanje javnog interesa, uvodenje novih tehnologija i vece zaposlenosti, obezbjedenje prihoda za koncedenta i zastita i unapredenje zivotne sredine.

“Neprimjeren stav”

Stav Kosute da je Nurkovic dao Vladi netacne podatke Ministarstvo ocjenjuje “u najmanju ruku neprimjerenim”.

“Ukazacemo na cinjenicu da su svi podaci koji su bili relevantni za donosenje premetnih zakljucaka Vlade, sadrzani u obimnoj dokumentaciji koja je Vladi bila u cjelosti dostavljena za razmatranje te tacke dnevnog reda. Svi podaci koji su navedeni u dokumentaciji su zvanicni podaci nadleznih organa, tako da ministar Nurkovic nije imao ni potrebu da iznosi bilo kakve dodatne podatke. Uz to, zakljucci Vlade nisu doneseni na osnovu usmene informacije ministra Nurkovica na sjednici, nego u redovnoj proceduri na osnovu prethodno dostavljene dokumentacije svim clanovima Vlade”, istakli su iz ministarstva.

Vlada je 2010. godine privatizovala firmu Pomorski poslovi, sada Ocean Montenegro, koja se bavila pilotazom u barskoj luci i dala joj koncesiju na 30 godina za te poslove.

Firmu je kupila kompanija Ocean iz Trsta.

Iz Ministarstva objasnjavaju da je u dokumentaciji koja je pratila tu privatizaciju Ocean Montenegro tada kao ponudac za kupovinu 100% udjela u Pomorski poslovi tokom pregovora pokusao pregovarati i ekskluzivna prava na obavljanje lucnih usluga,ali mu je tada objasnjeno da toga ne moze biti. Navode da su clanom 12.4. ugovora o koncesiji obaveze u slucaju dodjeljivanja nove koncesije, te da je Ocean Montenegro u vrijeme potpisivanja ugovora bio svjestan da ce se tokom koncesionog perioda ukazati potreba za dodjelom novih koncesija za iste lucke usluge i izricito je pristao na ovu mogucnost.

“Interesantno je da tada nije isticao “argumente” na koje se danas u medijima poziva. Stoga od eventualnog pokretanja medunarodne arbitraze ne treba strahovati. Arbitrazni postupak bio bi dobra prilika da se u potpunosti sagledaju sve okolnosti koje su uslovile zakljucivanje ugovora o koncesiji “Pomorski poslovi” Bar sa aktuelnim Koncesionarom, kao i okolnosti koje bi se odnosile na eventualni raskid ovog koncesionog ugovora”, zakljucuju u ministarstvu.

Zainteresovani: Ovo je da se okonca monopolski polozaj

Ovlasceni predstavnici dvije barske firme “LP Bar Pilot” i “Jadro pilot and tug services” Slobodan Bajkovic i Igor Banovic javno su saopstili da je dodjela novog ugovora pokrenuta da bi se okoncao monopolisticki polozaj na poslovima pruzanja luckih usluga u Luci Bar.

“Akcenat je i stavljena na otvaranje novih 50 radnih mjesta.U ovom slucaju je rijec o najkvalifikovanijim pomorcima koji ce konacno moci da se svojim poslom bave u svojoj zamlji i svom gradu. Kompletan proces je dobio podrsku Privredne komore CG i Opstine Bar”, saopstili su Bajkovic i Banovic u ime firme koje planiraju da se jave na tender Ministarstva objavljen u petak.

Bajovic i Banovic tvrde da se Kosuta, ,,u odsustvu argumenata, koristi jeftinim podvalama” na njihov racun, ali i ,,na racun Ministarstva saobracaja i Vlade”.

Ocean Montenegro privatizacijom, je preuzeo 56 zaposlenih, a sada u firmi ih je upola manje od cega opet pola zaposleno uz ugovor na odredeno vrijeme”,istakli su, izmedu ostalog, Bajkovic i Banovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zeleno svjetlo za nadogradnju zgrade tehničkih fakulteta
  on 25/06/2024 at 09:03

  Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, prema zahtjevu Univerziteta Crne Gore (UCG), izdalo je saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i nadogradnju dijela objekta tehničkih fakulteta (Lamela C).

 • Četiri radna dana nedeljno: kakva su iskustva u Nemačkoj?
  on 25/06/2024 at 09:02

  Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska firma, marketinška agencija… To su samo neka od preduzeća koja učestvuju u do sada najvećem istraživanju u Nemačkoj u vezi s uvođenjem četvorodnevne radne sedmice. „Četiri dana“ je radni naziv tog eksperimenta. A kako i u kojem obliku će smanjiti radno vreme zaposlenima, to je od početka bilo prepušteno samim firmama, odnosno njihovom rukovodstvu.

 • "Obrazovanje jedini preduslov za uspjeh u životu"
  on 25/06/2024 at 08:52

  Predsjednik države Jakov Milatović upriličio je u Vili Gorica prijem za istaknute učenike i đake srednjih škola generacije 2023/2024. On je istakao, da posvećenost obrazovanju i želja za napredovanjem koju je ova generacija pokazala, služe kao inspiracija ne samo njihovim vršnjacima, već i svima nama.

 • Džulijan Asanž na slobodi posle nagodbe sa Amerikom
  on 25/06/2024 at 08:45

  Posle pet godina provedenih u zatvoru u Londonu, Asanž na slobodi posle nagodbe sa američkim vlastima koje su tražile njegovo izručenje.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

 • Upravni sud: Vlada nezakonito razriješila Brđanina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Upravni sud usvojio je žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG.

 • Pronađeni Izraelci za kojima se tragalo na Biogradskoj gori
  on 25/06/2024 at 08:30

  Službi zaštite i spašavanja Kolašin sinoć je oko 21 sat i 30 minuta prijavljeno da je troje izraelskih državaljana izgubljeno u Nacionalnom parku Biogradska gora. Brzom intervencijom vatrogasaca - spasilaca i dva nadzornika oni su pronađeni u reonu Strugovi, kazao je Portalu RTCG Boško Šuković iz Službe zaštite i spašavanja Kolašin.

 • Poništeno rješenje Vlade o smjeni Valentine Pavličić
  on 25/06/2024 at 08:24

  Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat. Vlada se obavezuje da isplati Pavličić 400 eura na ime nadoknade troškova.

 • Pojačana frekvencija saobraćaja na važnim putevima
  on 25/06/2024 at 08:08

  U Crnoj Gori danas se očekuju visoke temperature i pojačana frekvencija vozila na važnim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

 • Diskografske kuće u SAD tuže muzičke AI servise
  on 25/06/2024 at 08:07

  Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedjeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena djela poznatih umjetnika - od Čaka Berija do Maraje Keri.

 • DPS: Kriza vlasti u Danilovgradu
  on 25/06/2024 at 12:21

  Ukupna situacija u Crnoj Gori, a posebno kriza vlasti u Podgorici direktno se odražava i na funkcionisanje vlasti u Danilovgradu, tvrde iz Demokratske partije socijalista u tom gradu.

 • Spajić: Od “rak rane” do povratka na put uspjeha
  on 25/06/2024 at 12:06

  Komentarišući jučerašnje optimistične izjave zvaničnika u Briselu o Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić kazao je da evropski partneri prepoznaju i vrednuju napredak Vlade.

 • "Crna Gora tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima"
  on 25/06/2024 at 11:58

  Crna Gora je tradicionalno posvećena izbjeglim i raseljenim licima, želeći da na svaki mogući način ublaži patnje i probleme sa kojima se oni suočavaju. To je, u razgovoru sa predstavnikom UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem, poručio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Pogorice
  on 25/06/2024 at 11:45

  Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

 • Istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju iskoristiti
  on 25/06/2024 at 10:17

  Na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, ministar za savezne, evropske i međunarodne poslove, debirokratizaciju i opunomoćenik savezne pokrajine Hesen na saveznom nivou, Manfred Pentz, istakao je da će Crna Gora predstavljati obogaćenje za Evropsku uniju i da je došao istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju zajedno iskoristiti.

 • "Relaksirano čekam razvoj situacije, sjednica u Beranama u narednih 10 dana"
  on 25/06/2024 at 10:11

  Sjednica lokalnog parlamenta u Berana danas definitivno neće biti nastavljena, već se to desiti u narednih sedam do deset dana, kazao je odbornik Demokrata Damjan Ćulafić, koji je prema koalicinom sporazumu, trebao da zamijeni dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane.

 • Do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta
  on 25/06/2024 at 09:56

  Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović smatra da do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta.

 • Ništa od sjednice u Beranama, nije bilo kvoruma
  on 25/06/2024 at 09:26

  Današnja sjednica lokalnog parlamenta u Beranama nije održana zbog nedostatka kvoruma. Kako je kazao predsjednik SO Berane Milun Rmuš, na današnjoj sjednici se nisu pojavili odbornici parlamentarne većine.

 • Saglasnost sa zvaničnicima EU oko važnosti političke stabilnosti Crne Gore
  on 25/06/2024 at 09:15

  Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, učestvovala je na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u sjedištu EPP-a u Briselu.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.