GORAN SEKULOVIC

Knjiga Radivoja Rada Brajovica “Sjecanja”, je toliko obimna, zanrovski i tematski raznovrsna i bogata, da je nemoguce u jednom clanku, tj. osvrtu dati ni priblizno adekvatnu sliku i iole objektivnu i stvarnu ocjenu njenih rezultata i ukupnog drustvenog salda. Prvo, pisao ju je covjek bogatog zivotnog i radnog iskustva koji je duboko usao u devetu deceniju zivota. I da nije bio na svim funkcijama na kojima je bio, imao bi sto da kaze i poruci.

Drugo, pisao ju je covjek “znanja”, ali i covjek “akcije”, tj. “prakse” i to iz njenih raznovrsnih izvora i sfera, kako omladinsko-aktivistickog i ekonomsko-privrednog, pa cak i kulturno-naucno-publicisticko-stvaralackog (ne treba, izmedu ostalog, nikako zaboraviti, naprotiv!, uz ovu publicisticku knjigu najfinije prede, da je Brajovic kao magistar nauka (ekonomski smjer na Pravnom fakultetu u Beogradu) bio izabran za viseg predavaca na Pravnom fakultetu u Titogradu i da je autor jedne od izuzetno vaznih crnogorskih odrednica u Enciklopediji Jugoslaviji), tako i visedecenijskog politickog i drzavnog angazovanja, a “na kraju”, odnosno kao “krem krema” treba istaci cinjenicu koja je alfa i omega svega da ju je pisao stamen i smio, hrabar i cestit, odgovoran i samosvijestan (a bez ovoga nema kritickog i istinitog suda i tvrdenja) covjek, covjek od integriteta, morala i dostojanstva.

Trece, bez obzira sto je svako vrijeme ljudsko, covjekovo vrijeme i bez obzira sto kako pise u Bibliji, postoji vrijeme gradnje i vrijeme rusenja, Brajovicevo prisustvo u zivotu se desilo u dijelu izuzetno velike i znacajne novovjekovne ili moze se reci i savremene epohe koja je po svim parametrima – tehnolosko-vojnim, ekonomsko-industrijskim, politicko-drzavnim, nacionalnim, drustvenim, socijalnim, revolucionarnim – bila jedna od najinteresantnijih i najdinamicnijih drustvenih sekvenci moze se
reci cak i ukupne ljudske poznate istorije.

Cetvrto, i njegovo konkretno vrijeme, vrijeme njegovog individualnog politickog angazovanja, da ostanemo samo na njemu, desilo se u jednom izuzetnom drustvenom periodu, osobito cini se za Crnu Goru, sto se moze lapidarno okarakterisati i kao njegovim ucestvovanjem u velikom istorijskom gradenju i procesu obnove nezavisne Crne Gore kao dijelom i pripadnistvom jedne, ipak, medu ostalim povlastene posebne “medugeneracije” u kojoj je on kao pojedinac opet imao jedno sasvim autenticno, uvazeno i prepoznatljivo mjesto.

Peto, sesto, sedmo… Daleko bi nas odvelo ovo tako potrebno analiticko “seciranje” svih neophodnih okolnosti, uslova, toka, procesa, ogranicenja, rezultata svake drustvene epohe, pa i one u kojoj je djelovao Radivoje Rade Brajovic. Djelovao na nju koliko je djelovala i ona njega. Kao sto je to uostalom jedan od neiskorjenjivih ontoloskih drustvenih zakona od postanka covjecanstva. I sto se onda, konacno, moze reci u jednom obicnom clanku, prije svega ogranicenom po prostoru, o jednoj takvoj knjizi kao sto je Brajovicevo “Sjecanje”? Pokusacemo samo da lociramo one nama posebno zanimljive njene dijelove i potom da dubinu i bogatstvo nenih poruka povezemo sa sadasnjoscu i buducnoscu Crne Gore. Jer, “Brajovic nikada nije razmisljao sa pozicije pripadnika jedne politicki porazene nomenklature” (prof. dr Latinka Perovic). Posebno je zato i danas Brajovic s pravom sav upucen svojim i “Sjecanima” i ukupnim angazmanima i habitusom na buducnost Crne Gore, njenu dugorocnu stabilnost i njen svestrani prospetitet.

U ovoj knjizi Brajovic je napisao vise “knjiga”, tj. relativno samostalnih njenih dijelova i pasaza, izuzetno raznovrsnih i zanimljivih. Od podsjecanja zavicajno-crnogorskog na djetinjstvo i ranu mladost, osobito ratnu, kada je imao i bliske susrete sa smrcu, odnosno neprijateljskim rafalima, mecima i granatama, pa poratnu i skolovanje sve do gimnazijske mature, do sugestivnih krokija i mini-portreta o Mirku Kovacu, Veselinu Duranovicu, Ivanu Stambolicu, Anti Markovicu, Veljku Milatovicu (za koga je napisao i ovo: Svaki oblik uliznistva bio mu je tud do gadenja. Takvih se klonio koliko je god mogao”).

Zatim vrlo upecatljivih i literarno-avanturistickih storija, posebno o stricu Nisi Brajovicu, kao i o mladem bratu Mihailu – Migudu – Miselu, ali i o neizbjeznoj tzv. antibirokratskoj revoluciji (“U publicistickim i istoriografskim radovima tesko je naci opis antibirokratske revolucije u Crnoj Gori koji je uporediv sa njenom anatomijom u Brajovicevim “Sjecanjima” – prof. dr Latinka Perovic), te svakako ne na kraju i putopisnih reportaza sa otkrivanja i obilazaka brojnih najljepsih bisera crnogorskih prirodnih ljepota i pejzaza i mnogih, mnogih drugih mini-priloga sa uistinu maksimalnim znacenjima i porukama.

O licnosti Radivoja Rada Brajovica moze se mnogo toga reci. Bio je “student generacije”, a ovako objasnjava kako je postao clan
Partije: “Mislim da im je pomalo bilo neprijatno da ‘student generacije’ i njihov drug ne bude sa njima u partijskoj generaciji, u kojoj treba da su najbolji”.

Rad bez privilegija bio je u ono socijalisticko-samoupravno doba i njegova moralna norma. Vise puta nije prihvatao ponudene funkcije sto ni tada, a ni sada nije bila bas uobicajena pojava, osobito u crnogorskom drustvu: nije se slozio da bude postavljen za saveznog ministra unutrasnjih poslova, odbio je cak i kandidaturu za saveznog premijera, a nije prihvatio ni poziv da bude potpredsednik u Vladi Branka Mikulica, kao ni ponudu za jugoslovenskog ambasadora u Cehoslovackoj.

Brajovic za nacionalizam kaze da je “izgubljeno vreme jedne generacije”. Aktivista i rukovodilac omladinskih radnih akcija i brigada (“Nije moguce citaocu docarati atmosferu koja je vladala na radnim akcijama”), Brajovic je s pravom i cak i obavezom, koje se on nikada nije libio, naprotiv, mogao da poruci: “Teze je graditi nego rusiti”.

U odjeljku “Obrazovanje, kultura i nauka” Brajovic govori i o, s pravom, “Periklovom dobu u razvoju institucija kulture u Crnoj Gori”. Primjecuje da na to doba “dana se gleda previse pojednostavljeno, a nerijetko i pogresno. Govori se, na primjer, da su vlast i politika malo uradili na jacanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Kao da je vlast mogla i trebala da administrativno ili politickom prisilom izgraduje svijest o nacionalnom i kulturnom identitetu. U drustvu socijalisticke demokratije, ta se svijest jedino mogla izgradivati kroz procese nacionalne i kulturne emancipacije koji pocivaju na djelatnosti temeljnih institucija, njihovim istrazivanjima u oblastima kulture, nauke i posebno istorije, publikovanjem rezultata tih istrazivanja i njihovim unosenjem u skolske programe i najsirim obavjestavanjem gradana preko javnih medija. To je bio put za koji se opredijelila politika”. I to je jedini put svake demokratske politike. Ali, ovo ne abolira istu tu politiku od njenog dijela odgovornosti, angazovanog stava i utvrdivanja kriterijuma za konstituisanje kritickog korpusa institucija, dakle, upravo od onoga sto ona i dan-danas zamjera (barem u izjavama dva drzavna celnika) kulturnim i naucnim stvaraocima.

Brajovic dalje pise: “Moze se reci da je u pogledu kritickog sagledavanja pitanja drzavnog nacionalnog i kulturnog identiteta
politika isla ispred naucnih i kulturnih institucija. A u analizi nacionalnog pitanja crnogorskog naroda, medu politicarima, najdalje je otisao Veselin Duranovic, glavni kreator Platforme o kulturi.”

Moze se reci cak da je i danas uglavnom tako. Ovo Brajovicevo saznanje moze i danas pomoci u formulisanju i realizaciji crnogorske nacionalne i drzavne identitetske strategije! U doba o kojemu govori Brajovic bilo je razlike u odnosu na danas, i pozitivnih i negativnih, ali kada se pogleda stanje danas, koje nije mnogo poboljsano u identitetskoj sferi (crkveno-pravoslavno pitanje, kultura, nauka, skolstvo, mediji), naprotiv! (dovoljno je samo pogledati broj etnickih i nacionalnih Crnogoraca u popisima tada i sada!), mogli bi se u najvecoj mjeri sloziti sa ovom autorovom opaskom. Kao i sa sljedecom: “Samo je nekolicina naucnika i kulturnih radnika isla ispred od onoga sto su bili stavovi drzavnog i partijskog rukovodstva, kao sto su to bili Milorad Stojovic, Sreten Perovic, Branko Banjevic, Radoje i Danilo Radojevic, Vojislav Nikcevic i jos nekolicina. Pojedinci mogu, i to je korisno, da idu ispred, ili znatno ispred politike. Ali zvanicna politika mora da procijeni realne mogucnosti promjena”.

Da bi to politika mogla uciniti, ona mora planirati i stvarati mnoge neophodne pripreme i pretpostavke za zeljene promjene i ciljeve na mnogim drustvenim i stvaralackim tackama u identitetskoj sferi, a to kod nas tako cesto nedostaje, jer se ne izvrse na vrijeme i u dovoljnoj mjeri. A iz rubrike “tada i sada” je jos jedna Brajoviceva ocjena o vremenu jugoslovenskog socijalizma: “Vladajuca istoriografija od vremena tzv. antibirokratske revolucije u Crnoj Gori i Srbiji se udaljila od kritickog i objektivnog sagledavanja toga vremena. Uproscavanjem, ili namjernom demonizacijom jugoslovenskog socijalizma i ideje komunizma nastoji se izjednaciti jugoslovenski socijalizam sa staljinizmom ili kasnije sa realsocijalizmom koji je bio vladajuci u istocnoevropskim zemljama, koje su bile pod apsolutnom dominacijom Sovjetskog Saveza. Takva istoriografija ne moze da bude pouzdan izvor o vremenu socijalizma i o njegovom sistemu u Jugoslaviji.

Partija jeste imala kontrolu nad cjelokupnim sistemom vlasti do sukoba sa Informbiroom i Staljinom. Poslije se Jugoslavija i Crna Gora ubrzano oslobadaju administrativnog upravljanja i kontrole Partije nad sistemom vlasti. I drzava i Partija se demokratizuju… U Predsjednistvo drzave po polozaju ulaze predsjednici Skupstine i Saveza komunista Crne Gore, a kasnije, da bi se izbjegla kumulaciju funkcija u drzavnim organima, predsjednik Skupstine nije vise clan Predsjednistva drzave po polozaju… Dakle, radi se o medusobnoj saradnji, a ne o naredbodavcima i izvrsiocima”.

I sa ovim njegovim stavom se mozemo u osnovi sloziti, bez obzira sto je priroda jednopartijskog monopola, u krajnjem, zakonito morala biti objektivna kocnica dalje demokratizacije socijalistickog samoupravljanja. Sloziti, dakle, svakako, tim prije sto danas u demokratskom visepartizmu imamo visok stepen prisutnosti u mnogim sferama drustva negativnih strana partitokratije, kao i sistemsku kumulaciju funkcija, koja gotovo nikome “ne bode oci” i koja je “sveta krava” i vlasti i opoziciji. Uz ideoloska ogranicenja jednopartijskog monopola koja su na kraju u tzv. Mikulicevoj komisiji konsenzualno prevazidena, ali prekasno, postojale su i druge vrste ogranicenja, i bliske i razlicite, kao sto je npr. neuvodenje Vijeca udruzenog rada i na federalni nivo, koje je moglo da se shvatalo na pozitivan, produktivan, stvaralacki i civilizacijski nacin (o cemu je autor ovog teksta i sam pisao u to doba), da bude kasnije i u funkciji pomoci i doprinosa i Vladi Ante Markovica u njegovom nastojanju da ekonomski, privredno, civilizacijski, evropski umrezi i integrise jugoslovensko drustvo, sto je dakako bio posljednji pokusaj izbjegavanja buduceg krvavog rata i spasa demokratske (kon)federalne Jugoslavije kao dobrovoljnog udruzivanja njenih drzavnih konstituenata i simbolicki posljednja slamka za koju su se hvatali svi jugoslovenski gradani demokratske orijentacije pred sveopsti potop zemlje i uoci samog totalnog mraka u Krlezinoj balkanskoj krcmi.

Markovica, koji je sa svojim Savezom reformskih snaga bio objedinitelj svih antinacionalistickih snaga u bivsoj SFRJ na njenom zalasku, pa naravno i svih tadasnjih odgovarajucih politickih snaga i partija u Crnoj Gori, o cemu tako dokumentovano i sugestivno pise Brajovic.

Brajovicevo tacno i cinjenicno formulisano osjecanje i stanoviste – “Berlinski zid je za nas pao jos 1948. godine” (“jedna od
iluzija i Brajoviceve generacije”, kako zapisa prof. dr Latinka Perovic), uz to sto je, dakle, svakako bilo objektivno preuranjeno sa aspekta medunarodnih okolnosti, naravno ne i sa jugoslovenskih posebno vizionarsko-buducnosnih, nosilo je sobom svu erupciju, otvorenost i snagu demokratskog, prosperitetnog i civilizacijskog hoda, toliko sveprisutnu i oslobadajucu da je moramo prepoznati kao dio pozitivnog komunisticko-idejnog i socijalisticko-prakticnog antifasistickog jugoslovenskog nasljeda (na koje s velikim pravom uporno i odlucno insistira Brajovic i u ovoj knjizi) i u savremenoj, suverenoj i demokratskoj, Crnoj Gori i njenoj kosmopolitskoj otvorenosti prema cjelini svijeta, te odlucnoj upucenosti njene elite na pripadnistvo najrazvijenim njegovim strukturama i dijelovima, utemeljenoj u crnogorskoj hiljadugodisnjoj i etnicko-nacionalnoj i eticko-aksioloskoj ontologiji. To sto su sasvim suprotne snage – izuzetno raznovrsnog i cesto medusobno potpuno suprotnog porijekla, karaktera, opredjeljenja i ispoljavanja – i danas u zemlji veoma jake i koje u krajnjem bi Crnu Goru jos od kobne i tragicne 1918. g. preusmjerile od Evrope ka azijatskom smjeru i to, naravno, u onom negativnom istorijskom naslijedenom znacenju toga pojma, govori “samo” to da proevropska i demokratska politicka crnogorska elita mora biti jos odlucnija, organizovanija, obrazovanija i dosljednija, ali i lojalnija, iskrenija i posvecenija prema svome jedinom otacestvu – Crnoj Gori, crnogorskom narodu (“vjerne sinove… da ne izgube ni malo od svoje dicne narodnosti crnogorske”, jedna je od poruka Njegosa), svim drugim narodima i njenim gradanima. Brajovic je svakako pripadao toj generaciji obrazovanih, strucnih, modernih, dosljedno crnogorskih i samo na toj medunacionalnoj i medurepublicko-pokrajinskoj ravnopravnoj osnovi jugoslovenskih (“Zajednistvo opstaje na zajednickim interesima i zajednickim ciljevima, a ne na sili”), antidogmatskih, antistaljinistickih, demokratski orijentisanih kadrova. Takvih kadrova svakako Crnoj Gori treba i danas, naravno u geopoliticki izmijenjenim okolnostima no zbog toga cak mozda jos i vise i urgentnije. Pravo pitanje je koliko smo toga svjesni i koliko se ulaze u “proizvodnju”, tj. obrazovanje i stasavanje upravo takvih kadrova, danas kada imamo toliko nasih domacih univerziteta i fakulteta – na kojima po meritornom tvrdenju njihovog nastavnog kadra studenti vrlo malo znaju o crnogorskim vrijednostima i habitusima i de se nazalost uglavnom (a prethodno u osnovnim i srednjim skolama) u nastavnim disciplinama, tj. predmetima i u njihovom sadrzaju marginalizuju drustveno-humanisticke nauke, osobito one iz korpusa nacionalnih crnogorskih istorijskih, filozofskih, knjizevnih, etickih, etnicko-narodnih, antropoloskih, aksioloskih, pravoslavno-vjersko-crkveno-ekumenskih i drugih ontoloskih i fenomenoloskih crnogorskih autenticnosti, osobina i posebnosti kao dijela svjetskog bogatstva naroda i drzava – da vise ne mozemo se “vaditi” na objektivnu okolnost skolovanja vani, pretezno u Srbiji kao nekada, sto je bio objektivni alibi za mnoge tadasnje teskoce, osobito u izgradnji i ocuvanju crnogorskog identiteta.

Odgovor je blago receno – sasvim nedovoljno. Da bi se to promijenilo potrebno je imati znanje i samosvijest o nepromijenjenom, odnosno stalnom i gotovo “vjecnom” strateskom i instrumentalnom znacaju i sredstvu Crne Gore za svaku dosadasnju, ali i sadasnju i buducu velikosrpsku (kao i svaku drugu slicnu velikodrzavnu ma s kojih pozicija dolazile i mogu da dodu) imperijalnu politiku, potrebno je imati strategije razlicitih nivoa, pocev od onih drzavno i nacionalno geostrateskih i geopolitickih, pa sve do onih operativnih i primjenljivih u mnogim sferama drustva, osobito u prosvjeti, nauci, kulturi, medijima… Potrebno je citati knjigu “Sjecanja”, Radivoja Rada Brajovica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podrška Evropske delegacije će biti kontinuirana, stručna i ekspertska
  on 04/12/2023 at 16:31

  Evropska delegacija je i do sada bila izuzetno važan partner Crnoj Gori, a očekujemo u periodu koji slijedi da se saradnja intenzivira, imajući u vidu realizaciju Plana rasta koji je Evropska Komisija kreirala i čija implementacija se planira u 2024. godini, zajednički je stav tokom susreta ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadorke Oane Kristine Pope.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • Ivanović sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije
  on 04/12/2023 at 16:13

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović se danas sastao sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije. U fokusu razgovora bili su jačanje bilateralnih odnosa i vanjskopolitički prioriteti Vlade.

 • Venecuela: Više od 95 ljudi podržalo ideju o pripajanju Esekiboa, hoće li Maduro započeti rat
  on 04/12/2023 at 16:07

  Više od 95 odsto stanovnika ove latinoameričke države podržalo je ideju o pripajanju sporne teritorije bogate naftom.

 • Važno da dijaspora aktivno učestvuje u popisu
  on 04/12/2023 at 16:07

  Popis stanovništva ima ogroman statistički značaj, jer predstavlja osnovu za kreiranje strategija u narednih deset godina i zbog toga je važno da crnogorska dijaspora aktivno učestvuju u tom procesu, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Prosječna plata u Norveškoj više od 4.600 eura
  on 04/12/2023 at 15:48

  Naprednija je od Švedske i od Danske, koje zajedno sa njima čine bogati “trio” sjeverne Evrope, a odskače i od Finske.

 • Nagrade Filipu Markoviću i Volonterskom klubu OŠ "Bratstvo i jedinstvo"
  on 04/12/2023 at 15:40

  U Skupštini su dodijeljene nagrade najboljim volonterima povodom njihovog dana koji se obilježava sjutra. S dodjele je poručeno da su volonteri svuda u svijetu prepoznati kao nosioci promjena. Godišnja nagrada za volonterizam ove godine pripala je Filipu Markoviću koji je, kako je rečeno, predano radio na uređenju prostora u mjestu gdje živi i Volonterskom klubu Osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo" koji već osam godina učestvuje u humanitarim i ekološkim akcijama.

 • Vujović i Knežević novi načelnici OB Budva i OB Tivat
  on 04/12/2023 at 15:36

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova danas je saopšteno da je za novog načelnika Odjeljenja bezbjednosti Budva imenovan Dragoljub Vujović, dok je za načelnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat postavljen Miodrag Knežević.

 • Na sjeveru sjutra slab snijeg, na primorju kiša
  on 04/12/2023 at 18:57

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa padavinama na sjeveru i na primorju.

 • Bardić dobila prijetnje smrću, pozvala nadležne da hitno reaguju
  on 04/12/2023 at 17:47

  Potpredsjednici Foruma žena Socijaldemokrata (SD) Stanislavi Tanji Bardić u nedjelju je na društvenoj mreži X prijećeno smrću, a vrijeđana je i na osnovu nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, saopšteno je iz te partije.

 • Saradnja Crne Gore i BiH prijateljska i dobrosusjedska
  on 04/12/2023 at 17:02

  Tradicionalno dobrosusjedska i prijateljska saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ogleda se, prije svega, kroz regionalne inicijative i multilateralne organizacije na obostranu korist, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Dragoslava Šćekića sa ambasadorom BiH Branimirom Jukićem.

 • "Turska će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja"
  on 04/12/2023 at 16:24

  Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne političke i ekonomske odnose koje će nastaviti da jačaju u narednom periodu i u oblasti bezbijednosti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

 • NDI veoma važan partner za demokratizaciju Crne Gore
  on 04/12/2023 at 16:05

  Ministarstvo pravde će obaviti reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već će uložiti i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa, koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

 • Za objavu popisnice prijeti i zatvor do godinu
  on 04/12/2023 at 15:00

  Popisnice sa aktuelnog popisa stanovništva juče i danas ređaju se na društvenim mrežama, prvenstveno Tviteru. Za ovo je Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Sagovornici Portala RTCG saglasni su da bi policija i tužilaštvo trebalo da reaguju.

 • Radnici Opštine Andrijevica decembarsku platu primiće nakon praznika
  on 04/12/2023 at 13:42

  Rebalans budžeta Opštine Andrijevica nije usvojen ni na današnjoj sjednici SO, tako da će radnici lokalne samouprave i preduzeća, čiji je Opština osnivač, decembarsku platu moći da prime tek poslije novogodišnjih i božićnih praznika.

 • Ka Srbiji najviše zamolnica za izručenja
  on 04/12/2023 at 13:32

  Ministarstvo pravde je tokom prošle godine uputilo 42 zamolnice ka 15 država radi izručenja osuđenih ili osumnjičenih lica, a najveći broj zamolnica je upućen ka Srbiji i Njemačkoj, dok se u isto vrijeme najviše lica tražilo zbog sumnji za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i u vezi sa trgovinom opojnim drogama, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

 • Podrška Slovačke u procesu EU integracija
  on 04/12/2023 at 13:30

  Posvećeni smo preduzimanju neophodnih koraka za reformu, postizanje ekonomskog rasta i ispunjavanje evropskih standarda u svim oblastima, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.

 • Uspješna saradnja sa IOM u okviru poglavlja 24
  on 04/12/2023 at 12:42

  Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći, na taj način, većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori, Vladimira Gjorgjieva.

 • Izgradnja toplovoda na proljeće
  on 04/12/2023 at 15:50

  Početak izgradnje primarnog toplovoda od Termoelektrane do krajnjih korisnika predviđen je u martu naredne godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 • Sve cijene goriva od ponoći jeftinije jedan cent
  on 04/12/2023 at 13:24

  Od ponoći sve cijene goriva u Crnoj Gori biće jeftinije jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 • Radulović: Mogućnost vraćanja linije Bar-Bari teško realizovati
  on 03/12/2023 at 12:46

  Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

 • Novac iz EU fondova za energetsku krizu biće iskorišćen
  on 03/12/2023 at 06:24

  Sredstva koja je Crna Gora dobila od Evropske komisije u sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, a koja nijesu bila planirana budžetom za 2023, pa ih nije bilo moguće trošiti, biće iskorištena, potvrđeno je Portalu RTCG iz Ministarstva energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović.

 • "Mislimo da se približava još jedan vazduhoplovni stečaj u Crnoj Gori"
  on 02/12/2023 at 19:52

  Povodom navoda Pavla Tripkovića u emisiji "Okvir" na TVCG u petak veče, reagovali su iz NVO "Bivši zaposleni Montenegro Airlines".

 • Eko fond smanjuje upotrebu goriva u saobraćaju, podrška od resora
  on 02/12/2023 at 12:41

  Ministar Saša Mujović sastao se danas sa direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem, ocjenujući da je jako važno zajednički raditi kako na sprovođenju konkretnih programa i projekata, tako i na daljem razvoju i osnaživanju Eko fonda.

 • Vrijednost otkupa 15,2 miliona eura
  on 02/12/2023 at 12:30

  Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u trećem kvartalu iznosila je 15,2 miliona eura.

 • Poslanici da podrže izmjene Zakona o PIO i Alimentacionom fondu
  on 02/12/2023 at 10:45

  Poslanici Građanskog pokreta URA ponovo su zatražili proširenje Dnevnog reda sa izmjenama Zakona o PIO i Alimentacionom fondu. Kako su saopštili iz te partije, većina premijera Milojka Spajića, sada će imati drugu priliku da pokaže jesu li im preča djeca neodgovornih roditelja, samohrani roditelji i naše starije građanke i građani koji žele da ostvare pravo na penziju ili isključivo partijski interesi.

 • Socijalni savjet o starosnoj granici za odlazak u penziju
  on 02/12/2023 at 07:21

  Danas bi trebalo da bude održana sjednica Socijalnog savjeta na kojoj će se razmatrati granica za starosnu penziju u okviru Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju.

 • Penzioneri KAP-a od države potražuju 1,1 miliona eura
  on 02/12/2023 at 06:46

  Zbog pogrešno obračunatih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje 88 penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica od države potražuje preko 1,1 miliona eura.