NVU STAZE

U okviru projekta Udruzenja roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju ,,Staze” obuceno je sest osoba sa invaliditetom (OSI) za izradu jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, nakon cega je zaposleno njih pet, koji su samostalno izradili vise od 700 komada.

To je saopsteno na pres konferenciji Udruzenja roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju ,,Staze”, organizovanoj povodom zavrsetka projekta ,,Obuka i zaposljavanje osoba sa invaliditetom”, a koji se realizuje u saradnji sa NVU ,,Prvo udruzenje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju”.

Predstavnica NVU ,,Staze” Marija Boljevic navela je da je cilj projekta ,,Obuka i zaposljavanje osoba sa invaliditetom”, koji je finansijski podrzao Zavod za zaposljavanje Crne Gore (ZZZCG), bio unapredenje ambijenta za povecanje socijalne ukljucenosti OSI u Crnoj Gori.

,,Takode, kroz projekat smo tezili povecanju njihove zaposljivosti i brzem ukljucivanju u radne i drustvene procese, kao i da se podigne nivo svijesti OSI o potrebama kvalifikacija za nova zanimanja. Vrijednost projekta je bila oko 50 hiljada eura, a projekat je trajao 12 mjeseci, od 16. novembra prosle godine do novembra ove godine”, pojasnila je Boljevic.

Ona je navela da je projekat imao za cilj i povecanje broja OSI, obucenih za zanimanje izradivac/ica jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, kao i povecanje broja zaposlenih OSI sa evidencije Zavoda.

Ona je kazala da su OSI kroz projekat prosli, uz podrsku mentora, cetvoromjesecnu obuku.

,,Ciljna grupa na ovom projektu bile su nezaposlene OSI, sa posebnim naglaskom na osobe sa intelektualnim invaliditetom. Tokom prva cetiri mjeseca, obucili smo sest osoba za zanimanje izradivac jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita. Prva dva mjeseca imali su prakticnu i teoretsku nastavu, tokom koje su imali podrsku profesora iz Srednje strucne skole ,,Spasoje Raspopovic”, rekla je Boljevic.

Obuceno je, kako je navela, sest OSI za izradu jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, nakon cega je radno angazovano, njih pet.

,,Bilo je vise od 700 komada jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, koji su izradili ucesnici projekta. U toku realizacije projekta imali smo tri izlozbe, tokom kojih su izlozeni njihovi radovi, a javnost upoznata sa njihovim radom. Najbitnije nam je bile da oni izadu i da se osjecaju lijepo i korisno kada vide da je sve to sto su proizveli imalo lijep odjek u javnosti”, istakla je Boljevic.

Predsjednik NVU ,,Prvo udruzenje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju” i lica sa invaliditetom koja su bila ucesnici na projektu Savo Knezevic porucio je da OSI mogu mnogo da postignu, sa pravim radom i usmjerenjem.

,,Usmjerenom obukom, te osobe mogu da pokazu svoje znanje i da ga vrednuju. Medutim, neophodno je da se ukljuce i drugi resori, pocev od Ministarstva prosvjete koji je sprega za dalje zaposljavanje”, rekao je Knezevic.

On je ocijenio da se obrazovni sistem koji podrazumijeva OSI nije pokazao kao adekvatan.

,,Nakon zavrsenog formalnog obrazovanja, ne mogu svoje obrazovanje da iskoriste kada je u pitanju zaposljavanje, jer te vjestine nisu konkurentne. Poslije zavrsene skole, ti mladi ostaju kuci i povlace se u sebe, a porodica preuzima brigu o njima. Finansijska primanja su velika satisfakcija za OSI, neka nasa djeca i prvi put ucestvuju u ovakvnom projektu, ali sustina je da steknu odredeno zanje i vjestine koje ce im kasnije koristiti”, istakao je Knezevic.

On je porucio da je potrebno sistemsko rjesenje, kao i da sistem obrazovanja prepozna mogucnosti i usmjeri mlade OSI na zanimanja koja mogu iskoristiti kasnije.

Predstavnica Zavoda za zaposljavanje Crne Gore Dragana Dedic porucila je da ce ta institucija nastaviti da podrzava dobre projkte koji podrazumijevaju mogucnost usavrsavanja i zaposljavanja OSI.

,,Svi dobro osmisljeni projekti koji se realizuju po planiranim aktivnostima daju i dobre rezultate. Tako je i u ovom slucaju. Nadam se da ce projekat imati pozitivne efekte i nakon zavrsetka”, istakla je Dedic.

Ona ocekuje da ce realizovani projekat, kao pozitivan primjer, uticati na poslodavce i podstaci ih na ucestalije zaposljavanje OSI, sto je, kako je navela, konacni cilj.

Majka ucesnika projekta Branka Vlahovic navela je da je mladim OSI izuzetno znaci prilika da budu uvazeni clanovi drustva, kao i da bi trebalo realizovati vise projekata koji im pruzaju takvu mogucnost.

,,Koliko njima to znaci govori cinjenica da je moj sin isao na posao i na dan kad mu je bio rodendan. Njihovo druzenje i osjecaj da negdje pripadaju i doprinose i da su dio drustva su neprocjenljivi. Oni mogu mnogo, mozda ne u istoj mjeri kao djeca koja nemaju invaliditet, ali dovoljno da budu uvazeni clanovi drustva”, porucila je Vlahovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • “Mafija satjerana u ćošak, država pokazala snagu”
  on 23/09/2023 at 21:16

  Nakon jučerašnje pres konferencije gdje su objelodanjena imena osumnjičenih, uslijedilo je i prvo hapšenje, država pokazuje snagu, poručio je na mreži X ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

 • “DPS socijalne ustanove pretvorio u svoje izvore finasiranja"
  on 23/09/2023 at 20:10

  Umjesto da vi i vaša prljava politika u tišini nestanete sa ove političke scene, vi pokušavate da prikrijete tigrić kumstva i sva nedjela počinjena kako od strane DPS-a, tako i od strane najopasnijih kriminalnih grupa čije je pravno i političko utočište upravo DPS, poručile su Demokrate reagujući na današnje saopštenje DPS-a u kojem izrazili zabrinutost za sudbinu Doma za stare Nikšić.

 • “Nikšićki Dom za stare srozan na niske grane”
  on 23/09/2023 at 16:52

  Skandali koji potresaju nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji svojim neznanjem i nesposobnostima, baš kao što su to učinili i sa CEDIS-om i Poštom Crne Gore, ruiniraju i ovu izuzetno važnu ustanovu, saopšteno je iz opštinskog odbora DPS Nikšić.

 • "Neće biti potrebe za odlaganjem popisa"
  on 23/09/2023 at 16:04

  Neće biti potrebe za odlaganjem popisa, poručio je za Televiziju Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović. On je to kazao nakon što je predsjednik popisne komisije Tuzi Nik Đeljošaj, od Vlade zatražio da popis odgodi za mjesec, jer smatra da do sada nije urađeno sve po zakonu.

 • Svaki zahtjev za odlaganje popisa je odlaganje boljeg sjutra
  on 23/09/2023 at 15:00

  Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručuo je predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju, da tehničke stvari u vezi sa predstojećim popisom ne izdiže na nivo koji bi mogao da remeti i odloži taj proces.

 • Abazović: Imamo najbolju perspektivu u regionu
  on 23/09/2023 at 11:42

  Crna Gora ima najbolju perspektivu u regionu, kazao je premijer Dritan Abazović dodajući da Evropska unija (EU) mora da otvori vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

 • "Investitori sa Djevičanskih ostrva promjenom naziva projekta zbunjuju javnost"
  on 23/09/2023 at 10:50

  Poslanik Demokrata Dragan Krapović apeluje na MEPPU i ministarku Anu Novaković Đurović da razmisli da li je i dalje prijava gradnje za “Riviera Montenegro Hotel & Residences” na snazi.

 • Abazović počasni građanin Nju Orleansa i ambasador Luizijane
  on 23/09/2023 at 06:34

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović postao je počasni građanin Nju Orleansa i počasni ambasador Luizijane.

 • Izvjestiteljki UN govorili o aferi "Stanovi", istragama o torturi...
  on 23/09/2023 at 06:10

  Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt tokom boravka u Crnoj Gori posjetila je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a razgovorala je i sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su joj prenijeli da su zabrinuti zbog izostanka reformi i upoznali su je sa ključnim izazovima u pravosuđu.

 • Đeljošaj poziva Vladu da odgodi Popis stanovništva
  on 22/09/2023 at 20:10

  Vlada mora hitno da reaguje, da odloži Popis stanovništav za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku, poručio je u izjavi za medije predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

 • “Zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini”
  on 23/09/2023 at 21:11

  Crnoj Gori potreban je održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, poručeno je sa Međunarodnog kongresa računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, koji je održan u Ulcinju.

 • Priliv stranih investicija na kraju jula 515,8 miliona eura
  on 23/09/2023 at 13:20

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju jula iznosio je 515,79 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 229,47 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "ES2 ukida doprinose za PIO"
  on 23/09/2023 at 11:35

  Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad 2. Fidelity consulting navodi da smo dobili matematički iskaz da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se, kako navode, uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

 • Spremni da podnesu zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i
  on 23/09/2023 at 08:16

  Usklađivanjem carinskih procedura, snaženjem povjerenja među trgovinskim partnerima i smanjivanjem administrativnih opterećenja, CEFTA region će uskoro biti spreman da napravi značajne korake ka međusobno povezanom i efikasnijem ekonomskom pejzažu, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

 • Značajan doprinos računovodstveno - revizorske profesije
  on 22/09/2023 at 14:14

  Direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić je ocijenio da računovodstveno - revizorska profesija daje značajan doprinos u kreiranju standarda uspješnog i zakonitog poslovanja, kao i pravilne primjene poreskih propisa.

 • Saveljić imenovana za izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje
  on 22/09/2023 at 13:30

  Za novu izvršnu direktorku EPCG-Solar gradnje imenovana je Valerija Saveljić, koju su članovi Odbora direktora te kompanije na sjednici jednoglasno izabrali kao prvorangiranu kandidatkinju.

 • UPC posvećena poreskoj reformi, SB vidi pomake u RARP projektu
  on 22/09/2023 at 11:48

  Tim Uprave prihoda i carina (UPC), na čelu sa direktorom Vladimirom Bulajićem, razgovarao je sa ekspertima Svjetske banke (SB) koji su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru redovne misije za podršku sprovođenju i procjenu napretka projekta Reforma poreske administracije (RARP).

 • "Rebalans budžeta čeka jesenje zasijedanje Skupštine"
  on 21/09/2023 at 16:37

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom "Stop inflaciji" o čemu će biti više riječi naredne nedjelje. Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

 • Ibrahimović: Crna Gora povoljno tlo za strana ulaganja
  on 21/09/2023 at 15:45

  Crnogorsko tržište je povoljno tlo za ulaganja inostranih partnera iz zemalja sa rastućom ekonomijom, zaključak je nakon susreta potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa zamjenikom generalnog sekretara UNECE Dimitrijem Mariasinom.

 • Izabran novi Odbor direktora Rudnika uglja
  on 21/09/2023 at 14:59

  Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, zasijedajući u funkciji vanredne sjednice Skupštine akcionara Rudnika uglja, izabrao nove članove Borda tog pljevaljskog preduzeća.