TRAZE VECE PLATE

Zaposleni u Posti Slovenije poceli su prvi strajk u istoriji, trazeci vece plate, a reprezentativni sindikat navodi da je u obustavi rada ucestvovalo oko 70 odsto postara.

Postanski radnici istakli su nekoliko zahtjeva kada su prije dvije nedjelje najavili strajk, a medu njima je povecanje plata za 10 odsto i povecanje broja radnika za 300 u kompaniji koja zaposljava 6.300 radnika.

Predsjednik Granskog sindikata postanskih radnika Sasa Grzinic izjavio je za agenciju STA da, iako nema zvanicnih brojki, strajk podrzava vise od polovine zaposlenih.

On je istakao da drzavna kompanija ne moze da tvrdi da je strajk nezakonit, jer je rukovodstvo izdalo uputstvo da postari moraju da rade prekovremeno da bi, uprkos strajku, isporucili obavezne posiljke.

Postari tokom strajka ne raznose reklamni materijal, pakete teze od 10 kilograma, nijesu dostupne ni usluge placanja i prodaja robe u postama.

Radnici Poste Slovenije koji su clanovi Granskog sindikata zaposlenih u transportu i komunikacijama jos se nijesu zvanicno prikljucili strajku, ali se ocekuje da i oni to ucine.

Generalni direktor Poste Slovenije Boris Novak rekao je na konferenciji za novinare da je rukovodstvo spremno da razgovara o povecanju plata, ali na nacin da ne ugrozi poslovanje i radna mjesta.

Prema njegovim rijecima, prihvatanje zahtjeva za povisicu od 10 odsto kostalo bi Postu Slovenije 12 miliona eura godisnje, zbog cega bi kompanija od sljedece godine usla “u crveno”.

“Ne mozemo da prihvatimo tako nerealno povecanje plata. Za nas je strajk nezakonit, jer su postojecim sporazumom vec poboljsani uslovi rada”, rekao je Novak.

On je dodao da razgovori o povecanju plata mogu da budu prenijeti u 2020. godinu, kada pocinju pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

Postari trenutno primaju prosjecnu mjesecnu neto zaradu od 1.040 eura, dok sluzbenici u postama dobijaju 1.194 eura.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Crna Gora može biti uspješna EU priča"
    on 15/04/2024 at 21:41

    Iz Brisela stižu nove ohrabrujuće poruke da Crna Gora može biti uspješna EU priča, poruka je sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo Hertom Janom Kopmanom.

  • "Hapšenja se mogla očekivati"
    on 15/04/2024 at 18:51

    Poslanici vlasti i opozicije različito su reagovali na hapšenje bivših visokorangiranih članova policije i tužilaštva Zorana Lazovića i Milivoja Katnića. Dok predstavnici vladajuće koalicije pozdravljaju hapšenja i najavljuju nastavak obračuna sa, kako kažu "kriminalnom hobotnicom", iz opozicije pozivaju na poštovanje pretpostavke nevinosti.

  • PES: DPS spinovima pokušava da relativizuje aktuelna hapšenja
    on 15/04/2024 at 18:40

    Spinovi na račun ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, kojima se služi DPS jesu pokušaj da se relativizuju aktuelna hapšenja, koja svjedoče o sprezi organizovanog kriminala sa najvišim policijskim i pravosudnim funkcionerima iz perioda neprikosnovene DPS vlasti, saopštili su iz Pokreta "Evropa sad".

  • Ministar mijenja državni stav o Kosovu ili se plaši da ne prođe kao Gorčević?
    on 15/04/2024 at 18:15

    Današnji pokušaj ministra Ivanovića da relativizuje stav svoje koleginice ministarke Maide Gorčević koja je u Tirani rekla da će Crna Gora glasati za prijem Kosova u Savjet Evrope, i za to dobila uvrede od predsjednika Srbije, novi je vid podešavanja spoljne politike po zahtjevima bivšeg Demokratskog fronta, smatraju i Demokratskoj partiji socijalista. Ističu da može biti i izraz straha ministra vanjskih poslova da jasno saopšti stav, i, kako su rekli, prođe isto kao i njegova koleginica.

  • "Značajno uključivanje mladih u procese tranzicione pravde"
    on 15/04/2024 at 17:01

    Mladi u Crnoj Gori imaju snagu da oblikuju društvo u kojem će živjeti, a njihov angažman u procesu suočavanja s prošlošću obezbjeđuje da se vrijednosti pravde, istine i pomirenja integrišu u temelje budućeg društva, poručeno je tokom razgovora predsjednika države Jakova Milatovića sa polaznicima Škole tranzicione pravde, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje uz podršku UNDP-a.

  • Sjutra protest LP ispred Ustavnog suda
    on 15/04/2024 at 16:15

    Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković pozvala je građane da joj se pridruže na protestu ispred Ustavnog suda u Podgorici sjutra 16. aprila u 12 časova.

  • "Osnovati Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave opštine Zeta"
    on 15/04/2024 at 15:10

    U svijetlu novonastale okolnosti da će Opština Zeta, potpuno neopravdano, morati da sačeka okončanje razgraničenja između Podgorice i Tuzi, organi lokalne samouprave u Zeti ne smiju niti mogu sa distance i sa strane posmatrati taj proces, ocijenio je predsjednik Kluba odbornika Demokrata u SO Zeta Milan Drakić.

  • "Mujović da smijeni nestručni kadar iz državnih energetskih kompanija"
    on 15/04/2024 at 14:42

    Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Mirko Stanić pozvao je ministra energetike i rudarstva Sašu Mujovića da smijeni "nestručni kadar iz državnih energetskih kompanija-od CEDIS, preko RUPV do Solara".

  • Ivanović: Sarajevo se nije oglasilo da li je poslalo protestnu notu
    on 15/04/2024 at 14:33

    Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je da se zvanično Sarajevo nije oglasilo da li je poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Ivanović je kazao da su vanjsko-politički prioriteti Crne Gore jasni i da su poruke koje dobija od partnera jasna potvrda da je država na ispravnom vanjsko-političkom kursu.

  • Lekić podnio ostavku na funkciju poslanika
    on 15/04/2024 at 14:31

    Funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Milan Lekić obavijestio je predsjednika Skupštine Andriju Mandića da je podnio ostavku na mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore.

  • "Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura"
    on 16/04/2024 at 09:33

    Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije od 450 eura odnosi i na korisnike srazmjernih penzija, kazala je poslanica te partije Ana Novaković-Đurović.

  • EK protiv odlaganja penzionisanja sudija Ustavnog suda
    on 16/04/2024 at 08:57

    Postupak imenovanja novog sudije u Ustavnom sudu treba završiti na vrijeme kako bi se upražnjeno mjesto odmah popunilo u skladu sa važećim pravilima, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

  • Javni poziv za učešće u programu podrške za mlade poljoprivrednike
    on 16/04/2024 at 07:43

    Opština Bar raspisala je javni poziv za učešće u programu podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike od 18 do 30 godina.

  • Kratkoročne mjere ne mogu zaustaviti inflaciju
    on 16/04/2024 at 06:37

    Limitiranje cijena osnovnih životnih namirnica nije zaustavilo inflaciju u martu koja je iznosila 0,5%, dok ekonomski analitičar Mirza Mulešković kaže da na inflaciju ne utiču samo cijen hrane i da je u Crnoj Gori izostalo donošenje odluka u cilju borbe protiv rasta cijena.

  • Za zakup Željezare samo ponuda švajcarske kompanije
    on 15/04/2024 at 15:39

    Na drugi javni poziv za zakup Željezarinih pogona Čeličane i Kovačnice, stigla je samo ponuda švajcarske kompanija "8B capital", koja je na prethodnom oglasu eliminisana u drugom krugu zbog neobezbijeđenih bankarskih garancija.

  • Rast cijena i u martu, godišnja inflacija 5,5%
    on 15/04/2024 at 15:34

    Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine u odnosu na februar u prosjeku su više za 0,5%, pokazuju podaci Monstata.

  • Inflacija 5,5 odsto
    on 15/04/2024 at 11:33

    Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

  • NPCG u 2024. prihodovali skoro duplo više nego lani
    on 15/04/2024 at 10:20

    Nacionalni parkovi Crne Gore od početka godine prihodovali su 155.761 euro, skoro duplo više nego u isto vrijeme prošle godine, saopšteno je iz tog Javnog preduzeća.

  • Izgubljeni sporovi državu koštali preko 14 miliona
    on 14/04/2024 at 16:53

    Iz državne kase se prošle godine po osnovu izgubljenih sporova odlilo preko 14 miliona eura, dok je naplatila skoro 112 hiljada eura, pokazuje Izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko - pravnih interesa Crne Gore za 2023.

  • Tunel Sozina opslužio 774,88 hiljada vozila
    on 14/04/2024 at 15:00

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio 774,88 hiljada vozila.