Poslodavac i agencija za privremeno ustupanje zaposlenih kazu da je Bjelopoljki Snezani Femic ugovor istekao po sili zakona, iz Sindikata upozoravaju na ucestalu zloupotrebu propisa

Radnica kioska “Tobacco S Press” d.o.o. Podgorica, Bjelopoljka Snezana Femic (51) tvrdi da je poslije tri i po godine rada u toj firmi nezakonito otpustena sa posla i to dok je bila na bolovanju zbog operisanog kancera.

Iz te firme kazali su da oni nisu njen poslodavac od ljeta 2017. godine i da je Femicevu nakon toga Agencija ustupila na rad kod njih. Oni su proslijedili odgovor Agencije, u kojoj tvrde da Femiceva nije dobila otkaz, vec joj je istekao ugovor o radu na odredeno, koji su produzavali vise puta: “U skladu sa Zakonom o radu, bolovanje ne sprecava da radni odnos prestane, ako je bio zasnovan na odredeno vrijeme, pa se unaprijed zna kada ce isteci”.

Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) potvrdili su da na prestanak ugovora o radu na odredeno vrijeme, “nazalost, ne utice otvoreno bolovanje i da ostaje samo nada da ce poslodavci osjetiti ljudsku i moralnu obavezu koja nije zakonska”. Istakli su i da radnici sa ugovorom na odredeno i neodredeno vrijeme samo “na papiru” imaju jednaka prava.

Femic je kod “Tobacco S Press” zvanicno radila sedam mjeseci tokom 2017. godine, a onda je preko dvije agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, “Explorer” i “VS Solution”, ustupljivana toj firmi na rad.

Ona je “Vijestima” ispricala da joj je bolest otkrivena u decembru prosle godine i da je na bolovanju bila od sredine januara kada je operisana zbog teske bolesti.

,,Krajem decembra otkrivena mi je bolest, a 15. januara sam operisana u Beogradu. Dok sam bila u Beogradu, sef firme koji radi u mom gradu pozvao me je telefonom da pita kako sam. U aprilu me ponovo pozvao i pitao kada planiram da pocnem da radim, na sta sam mu odgovorila da cu poceti kad mi dozvole ljekari”, prica ona i navodi da je zbog ovako teske bolesti imala pravo bolovanja deset mjeseci.

Ona navodi da je bas dok se vracala sa zracenja u Podgorici, sef pozvao i saopstio da je dobila otkaz.

“Na kucnu adresu sam 30. juna dobila rjesenje o otkazu, u kojem stoju da je prestala potreba za mojim daljim angazovanjem. Nije jasno zbog cega su morali da mi daju otkaz, kada od 15. marta cijelu moju platu refundira Fond zdravstva”, kazala je ona.

Femic je rekla da “Tobacco S Press” radnike zaposljava na ugovor od tri mjeseca godinama, a kada istekne zakonski rok kada treba da dobiju ugovor za stalno – jednostavno promijene agenciju za privremeno ustupanje zaposlenih.

Snezana Femic je sada nezaposlena, zivi sa majkom i odlucila je da tuzi bivsu firmu. Najteze joj, kako kaze, pada neljudski odnos poslodavaca koji se za vrijeme njene teske bolesti nisu sjetili ni da je pitaju kako je.

Savjetnica za pravna pitanja USSCG Ivana Mihajlovic “Vijestima” je odgovorila da su agencije od 2011. godine, kada su prvi put uvedene u zakonodavstvo, jedan od najcesce zloupotrebljavanih instituta.

“… Iz razloga sto ih vecina poslodavaca koristi iskljucivo u cilju izbjegavanja obaveze da nakon 24 mjeseca transformisu ugovore o radu sa odredenog na neodredeno vrijeme i pored nesporne cinjenice da imaju potrebu za odredenim radnim mjestom i radnikom”, kazala je ona.

Mihajlovic je istakla da su ugovori na odredeno vrijeme u odnosu na ugovore na neodredeno u Crnoj Gori, nazalost, pravilo.

“Zakon o radu propisuje da se ugovor na odredeno vrijeme moze zakljuciti radi obavljanja poslova cije je trajanje iz objektivnih razloga odredeno ili uslovljeno nastupanjem okolnosti i dogadaja koji se nisu mogli predvidjeti. Kod nas se ovakvi ugovori zakljucuju za gotovo sva ona sistematizovana radna mjesta iz osnovne djelatnosti poslodavca, odnosno za sva radna mjesta za kojima postoji stalna potreba”.

Mihajlovic je zakljucila da zaposleni na odredeno vrijeme, osim nesigurnosti, ne mogu ostvariti brojna druga prava, pa ni pravo na pruzenje ugovora o radu u slucaju da u toku trajanja privremeno odsustvuju zbog bolesti i trudnoce. Ti radnici nemaju pravo ni na otpremninu po prestanku radnog odnosa, mogucnost da se kreditno zaduze, a cesto ni da se sindikalno organizuju.

Iz firme “Tobacco S Press” kazali su da je Femicevoj radni odnos prestao 31. jula 2017. godine istekom ugovora na odredeno vrijeme i da je od 1. avgusta iste godine njima ustupljena na rad od agencije. Rekli su da je u toj firmi radila sve do 15. januara ove godine kada su obavijesteni da je na bolovanju, da nikada nijesu upoznati sa razlozima zasto je sprijecena za rad.

U odgovoru Agencije, koji su proslijedili iz “Tobacco S Pressa”, pise da je radni odnos mogao da prestane 28. februara ove godine, ali da joj je tri puta nakon toga produzavan, iako je na bolovanju, sve do kraja juna ove godine.

Rekli su da su time ucinili sve sto je bilo do njih, da se stvore uslovi da se zaposlena vrati na rad “kod nekog od korisnika”, iako im to nije bilo u koristi jer moraju da prate potrebe poslodavaca za zaposlenima koji su dostupni da efektivno rade.

“Daljim cekanjem bismo samo dosli u situaciju da zaposlenu moramo da uputimo na invalidsku komisiju”, pise u odgovoru.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Eksploatacijom šljunka u rizik dovedena i rijeka Morača i Skadarsko jezero
  on 22/04/2024 at 08:19

  Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da je skoro svaka deponija u Crnoj Gori nelegalna, te i da opštine čine krivična djela u ovoj oblasti.

 • U Kini nestalo 11 osoba poslije obilnih kiša na jugu
  on 22/04/2024 at 08:15

  Ukupno 11 osoba se vode kao nestale na jugu Kine zbog poplava koje su dovele do evakuacije desetina hiljada stanovnika, javili su danas tamošnji mediji.

 • Izraelski dron oboren na teritoriji Libana
  on 22/04/2024 at 08:04

  Izraelska bespilotna letjelica srušila se u Libanu pošto je pogođena raketom, saopštila je jutros izraelska vojska dok libanski pokret Hezbolah tvrdi da ju je oborio.

 • Bivši dekan brani Katnića i Kaluđerovića
  on 22/04/2024 at 07:54

  Raniji dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić stao je u odbranu Milivoja Katnića, osumnjičenog za teška krivična djela. Čirgić je u tekstu "Crna Gora - tamnica za Crnogorce" takođe pomenuo i Nena Kaluđerovića, osumnjičenog za teška krivična djela i veze sa "kavačkim klanom".

 • Bez vode potrošači na Kakarickoj gori i u Ulici Vladike Danila
  on 22/04/2024 at 07:34

  Potrošači u podgoričkom naselju Kakaricka gora i u Ulici Vladike Danila danas će sedam sati biti bez vode, saopšteno je iz DOO "Vodovod i kanalizacija" Podgorica.

 • "Očekuje se rekordna sezona, velika potražnja za sezonskim radnicima"
  on 22/04/2024 at 07:32

  Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da prema bukingu koji je krenuo ranije, najavama turo-operatera i popunjenosti hotelijera u periodu predsezone ali i tokom cijele godine, može se reći da su očekivanja da će biti jedna veoma uspješna turistička sezona, možda čak i rekordna u svakom smislu.

 • Banke ostaju bez naplate troškova obrade kredita?
  on 22/04/2024 at 07:23

  Banke nemaju pravo da više naplaćuju troškove obrade kredita, a građani koji su to platili mogu da traže povraćaj novca, smatraju u Centru za zaštiti potrošača, pozivajući se na nedavnu presudu Višeg suda u slučaju jedne banke. Dok iz Centralne banke ukazuju na obavezu bankara da usklade svoje poslovanje sa tom presudom, iz Udruženja banaka najavljuju da će tražiti reviziju takve odluke suda.

 • Putevi mokri u višim planinskim predjelim i klizavi
  on 22/04/2024 at 07:12

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim putevima, a u všim planinskim predjelima i klizavim, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).

 • Rakete ispaljene iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji
  on 22/04/2024 at 06:54

  Najmanje pet raketa lansirano je sinoć iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na sjeveroistoku Sirije, rekla su "Rojtersu" dva iračka bezbjednosna izvora.

 • Bivši radnici Košute od danas radikalizuju protest
  on 22/04/2024 at 06:43

  Bivši radnici cetinjske Košute najavili su da će od danas radikalizovati protest i blokirati saobraćaj između Podgorice i Cetinja svaki drugi dan.

 • "Članstvo u EU glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore"
  on 22/04/2024 at 15:41

  Članstvo u Evropskoj uniji glavni je spoljnopolitički cilj Crne Gore i naša zemlja je u proteklih šest mjeseci postigla izuzetno mnogo na tom putu, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Jusijem Hala-ahom, predsjednikom Parlamenta Finske. Oni su se susreli danas u Palma de Majorci - Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

 • DPS Pljevlja: Na Lekića "kidišemo" zbog njegovog kriminala
  on 22/04/2024 at 15:19

  Kada je Demokratska partija socijalista ukazivala javnosti na dosadašnja (ne)djela koja su produkt raznih „direktorovanja“ Milana Lekića, isti je “kojevitezao” da na njega “kidišemo” zato što je Srbin, a kada je krao kao izvršni direktor Rudnika, odbrana je drugačija – “kidišemo“ na njega jer je sačuvao Rudnik uglja od gašenja, smatraju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • CGO: PES da odustane od nauma da Zenović predvodi listu u Budvi
  on 22/04/2024 at 14:59

  Povodom medijskih navoda da će glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, nositi izbornu listu Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi u maju ove godine, a uoči sjednice Glavnog odbora PES, CGO poziva i Zenovića i PES da državni interes stave ispred partijskog i partikularnog i da odustanu od ovog nauma.

 • "Abazović nastavlja sa banalnim neistinama"
  on 22/04/2024 at 14:38

  Iako smo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću radili u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, SDT-om i drugim relevantnim institucijama, Dritan Abazović po starom običaju nastavlja sa banalnim neistinama u cilju provincijske teatralizacije politike u kojoj se jedino i snalazi, saopštio je ministar pravde Andrej Milović. On je reagovao nakon što je lider GP URA Dritan Abazović kazao da je Vlada Milojka Spajića predložila zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom".

 • Mandić se sreo sa španskim kraljem Felipeom VI
  on 22/04/2024 at 12:26

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sreo se danas u Palma de Majorci sa kraljem Felipeom VI od Španije.

 • "Mikijelj doprinio razvoju Budve i poboljšanju kvaliteta života građana"
  on 22/04/2024 at 12:15

  Mladen Mikijelj, nosilac liste "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" i budući predsjednik opštine Budva, istakao se kao sekretar Sekretarijata za investicije u opštini Budva, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad". 

 • "Skupština postigla velike rezultate po pitanju reformi"
  on 22/04/2024 at 11:41

  Skupština Crne Gore postigla velike rezultate kada su u pitanju reforme neophodne za dalji proces pristupanja EU, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslo Koverom.

 • Podržan predlog o novoj metodologiji za izbor potpredsjednika Skupštine
  on 22/04/2024 at 11:31

  Na 21. sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore većinom glasova usvojen je predlog o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se, kako je saopštio Vasilije Čarapić (PES) omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".

 • Luci Kotor ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu
  on 22/04/2024 at 10:30

  Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović saopštio je da je Vlada odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor.

 • "Vlada predložila "mafija zakon", potpuno suprotan od našeg zakona"
  on 22/04/2024 at 10:24

  Vlada Crne Gore Milojka Spajića predložila je zakon koji nema veze sa "antimafija zakonom" koji smo mi sačinili, ovo što su oni predložili je "mafija zakon", kazao je lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović.