Poslodavac i agencija za privremeno ustupanje zaposlenih kazu da je Bjelopoljki Snezani Femic ugovor istekao po sili zakona, iz Sindikata upozoravaju na ucestalu zloupotrebu propisa

Radnica kioska “Tobacco S Press” d.o.o. Podgorica, Bjelopoljka Snezana Femic (51) tvrdi da je poslije tri i po godine rada u toj firmi nezakonito otpustena sa posla i to dok je bila na bolovanju zbog operisanog kancera.

Iz te firme kazali su da oni nisu njen poslodavac od ljeta 2017. godine i da je Femicevu nakon toga Agencija ustupila na rad kod njih. Oni su proslijedili odgovor Agencije, u kojoj tvrde da Femiceva nije dobila otkaz, vec joj je istekao ugovor o radu na odredeno, koji su produzavali vise puta: “U skladu sa Zakonom o radu, bolovanje ne sprecava da radni odnos prestane, ako je bio zasnovan na odredeno vrijeme, pa se unaprijed zna kada ce isteci”.

Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) potvrdili su da na prestanak ugovora o radu na odredeno vrijeme, “nazalost, ne utice otvoreno bolovanje i da ostaje samo nada da ce poslodavci osjetiti ljudsku i moralnu obavezu koja nije zakonska”. Istakli su i da radnici sa ugovorom na odredeno i neodredeno vrijeme samo “na papiru” imaju jednaka prava.

Femic je kod “Tobacco S Press” zvanicno radila sedam mjeseci tokom 2017. godine, a onda je preko dvije agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, “Explorer” i “VS Solution”, ustupljivana toj firmi na rad.

Ona je “Vijestima” ispricala da joj je bolest otkrivena u decembru prosle godine i da je na bolovanju bila od sredine januara kada je operisana zbog teske bolesti.

,,Krajem decembra otkrivena mi je bolest, a 15. januara sam operisana u Beogradu. Dok sam bila u Beogradu, sef firme koji radi u mom gradu pozvao me je telefonom da pita kako sam. U aprilu me ponovo pozvao i pitao kada planiram da pocnem da radim, na sta sam mu odgovorila da cu poceti kad mi dozvole ljekari”, prica ona i navodi da je zbog ovako teske bolesti imala pravo bolovanja deset mjeseci.

Ona navodi da je bas dok se vracala sa zracenja u Podgorici, sef pozvao i saopstio da je dobila otkaz.

“Na kucnu adresu sam 30. juna dobila rjesenje o otkazu, u kojem stoju da je prestala potreba za mojim daljim angazovanjem. Nije jasno zbog cega su morali da mi daju otkaz, kada od 15. marta cijelu moju platu refundira Fond zdravstva”, kazala je ona.

Femic je rekla da “Tobacco S Press” radnike zaposljava na ugovor od tri mjeseca godinama, a kada istekne zakonski rok kada treba da dobiju ugovor za stalno – jednostavno promijene agenciju za privremeno ustupanje zaposlenih.

Snezana Femic je sada nezaposlena, zivi sa majkom i odlucila je da tuzi bivsu firmu. Najteze joj, kako kaze, pada neljudski odnos poslodavaca koji se za vrijeme njene teske bolesti nisu sjetili ni da je pitaju kako je.

Savjetnica za pravna pitanja USSCG Ivana Mihajlovic “Vijestima” je odgovorila da su agencije od 2011. godine, kada su prvi put uvedene u zakonodavstvo, jedan od najcesce zloupotrebljavanih instituta.

“… Iz razloga sto ih vecina poslodavaca koristi iskljucivo u cilju izbjegavanja obaveze da nakon 24 mjeseca transformisu ugovore o radu sa odredenog na neodredeno vrijeme i pored nesporne cinjenice da imaju potrebu za odredenim radnim mjestom i radnikom”, kazala je ona.

Mihajlovic je istakla da su ugovori na odredeno vrijeme u odnosu na ugovore na neodredeno u Crnoj Gori, nazalost, pravilo.

“Zakon o radu propisuje da se ugovor na odredeno vrijeme moze zakljuciti radi obavljanja poslova cije je trajanje iz objektivnih razloga odredeno ili uslovljeno nastupanjem okolnosti i dogadaja koji se nisu mogli predvidjeti. Kod nas se ovakvi ugovori zakljucuju za gotovo sva ona sistematizovana radna mjesta iz osnovne djelatnosti poslodavca, odnosno za sva radna mjesta za kojima postoji stalna potreba”.

Mihajlovic je zakljucila da zaposleni na odredeno vrijeme, osim nesigurnosti, ne mogu ostvariti brojna druga prava, pa ni pravo na pruzenje ugovora o radu u slucaju da u toku trajanja privremeno odsustvuju zbog bolesti i trudnoce. Ti radnici nemaju pravo ni na otpremninu po prestanku radnog odnosa, mogucnost da se kreditno zaduze, a cesto ni da se sindikalno organizuju.

Iz firme “Tobacco S Press” kazali su da je Femicevoj radni odnos prestao 31. jula 2017. godine istekom ugovora na odredeno vrijeme i da je od 1. avgusta iste godine njima ustupljena na rad od agencije. Rekli su da je u toj firmi radila sve do 15. januara ove godine kada su obavijesteni da je na bolovanju, da nikada nijesu upoznati sa razlozima zasto je sprijecena za rad.

U odgovoru Agencije, koji su proslijedili iz “Tobacco S Pressa”, pise da je radni odnos mogao da prestane 28. februara ove godine, ali da joj je tri puta nakon toga produzavan, iako je na bolovanju, sve do kraja juna ove godine.

Rekli su da su time ucinili sve sto je bilo do njih, da se stvore uslovi da se zaposlena vrati na rad “kod nekog od korisnika”, iako im to nije bilo u koristi jer moraju da prate potrebe poslodavaca za zaposlenima koji su dostupni da efektivno rade.

“Daljim cekanjem bismo samo dosli u situaciju da zaposlenu moramo da uputimo na invalidsku komisiju”, pise u odgovoru.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.