OZON

Nadlezni u Vladinim resorima ulazu znacajne napore kako bi oblast upravljanja komunalnim otpadom uredili u skladu sa evropskim zakonodavstvom, saopstio je predstavnik Ministarstva odrzivog razvoja i turizma, Igor Jovanovic.

On je na Nacionalnoj konferenciji pod nazivom Mogucnosti za primjenu savremenih tehnologija za uspostavljanje pametnog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori, koju su organizovali Ekoloski pokret Ozon i Pivara Trebjesa, ocijenio da postizu odredene rezultate, ali da je ta oblast poznata kao vrlo teska za sporovodenje.

“Direktive su poznate kao teske u svakom smislu – finasijskom, tehnoloskom, tehnickom, a posebnu specificnu tezinu toj oblasti daje obesmisljavanje svih napora na uredenju u zakonodavnom i implementacionom dijelu, ukoliko gradani odlazu i bacaju otpad na mjesta gdje ne treba”, rekao je Jovanovic.

Prema njegovim rijecima, na drugoj strani, misljenje gradana ne bilo dobro kada bi ih pitali kakavo je stanje i koliko je uredena ta oblast.

“U Ministarstvu ulazemo znacajne napore i u zakonodavnom dijelu uradili smo zadovoljavajuci posao, a u Podgorici i primorskom dijelu smo i znacajno izgradili infrastrukturu, ali, uprkos pomacima, ne i u sjevernom dijelu Crne Gore”, rekao je Jovanovic i dodao da je uraden reciklazni centar na Zabljaku i pocela izgradnja stanice u Mojkovcu.

On je ukazao da se niz tehnicke dokumentacije radi za sjever Crne Gore, kako bi mogli realizovati planirano.

“Ne mozemo biti zadovoljni stanjem u oblasti upravljanjem otpadom, ali imamo odredene rezultete i po pitanju procenta reciklaze, tako da smo optimisti za naredni period”, rekao je Jovanovic.

On je podsjetio da u Podgorici ima reciklazni centar od 2010. godine, a izgradena je i deponija, sto funkcionise kao Centar za upravljanje otpadom.

Prema njegovim rijecima, slicna situacija je i u Baru, gdje je izgradena deponija i radi se tehnicka dokumentacija za izgradnju reciklaznog centra.

“Dopunama odluke Drzavnog plana predvidjeli smo cetiri Centra za upravljanje otpadom u Crnoj Gori, koji ce pored Podgorice i Bara, biti u Bijelom Polju i Niksicu>>, rekao je Jovanovic.

Direktor NVO Ekoloski pokret Ozon, Aleksandar Perovic, ukazao je da pametan sistem za upravljanje otpadom predstavalja odgovoran i promisljen vid vizionarstva pogotovo na lokalnom nivou.

“To znaci da se uspostavalja sistem ekoloski prihvatljiv i odrziv, sto bi trebalo da donese zadovoljstvo i osjecaj pripadnosti lokalnoj zajednici, uz olaksice komunalnim radnicim i gradanima koji su korisnici komunalnih usluga”, rekao je Perovic.

On je naveo da je trend i da postoji velika potreba za reciklazom i u zemljama Evropske unije (EU), i razvijeni koje nijesu njihove clanice, kako bi se na taj nacin iskoristile sirovine koje imaju ponovnu vrijednost na trzistu.

Perovic je ukazao da bi trebalo uvesti neke izmjene i u obrazovnom sistemu, kako bi se pametno upravljeje otpadom prepoznalo sa strateskog ugla.

“Razvili smo Program za strucno usavrsavanje nastavnika koji se zove Obrazovanje u upravljanju otpadom, koji je akreditovao Savjet za nacionalno obrazovanje i u sest skola u sest gradova, tokom dvije godine imali smo mogucnost da edukujemo nastavnike i opremimo skole posudama za selektivno odlaganje otpada”, rekao je Perovic.

On je predocio da je time omoguceno da oni sami razviju sistem kako da u komunikaciji sa komunalnim preduzecima i lokalnim zajendicama naprave jedan odrziv sistem, da bi djeca od najranijeg uzrasta prepoznala koliko je vazno o otpadu razmisljati strateski kao o potencijalu, a ne kao o problemu kao sto je do sada bio slucaj.

Perovic je istakao da ce Ozon posveceno raditi kako bi Niksic dobio savremeni centar za upravljanje otpadom i podsjetio da je takav njihov predlog usvojem drzavnim planom upravljanja otpadom.

“Potrebna je snazna i odgovorna politika upravljanja otpadom, snazna sistemska podrska od krovnih donosilaca odluka sa drzavnog nivoa, kroz strategiju upravljanja otpadom, drzavni plan, zakon, efikasnu primjenu zakona, a svakako i kroz lokalne zajendice”, rekao je Perovic i dodao da ce morati jos mnogo da se radi na tom planu.

Menadzer korporativnih odnosa u Pivari Trebjesa, Jelena Damjanovic Vidakovic, ocijenila je da je zastita zivotne sredine jedna od kljucnih oblasti na kojoj su zasnovani ciljevi odrzivosti kompanije Molson Coors u okviru koje posluju.

“Aktivnosti vezane za pravilno upravljanje otpadom visoko su na listi nasih prioriteta, a tu posvecenost pokazujemo i konkretnim akcijama, i mjerljivim aktivnosti, jer trenutno recikliramo oko 50 odsto ukupnog otpada koji nastane kroz poslovne procese Pivare”, navela je Damjanovic Vidakovic.

U Trebjesi, kako je kazala, zele da proces reciklaze bude jos veci shodno dugorocnim ciljem korporacije kojoj pripadaju, da do 2025. godine sav otpad recikliraju.

“Usmjereni smo i na prevenciju stvaranja otpada i na kontinuiranu edukaciju gradana primarno kroz nase edukativne i drustveno odgovorne kampanje koje realizujemo”, navela je Damjanovic Vidakovic.

Predstavnici nadleznih institucija sa lokalnog i drzavnog nivoa razgovarali su na konferenciji o mogucnostima primjene najboljih dostupnih tehnologija i dobrih praksi, podsticanju inovativnih rjesenja, medusektorskoj saradnji, kao preduslovima za stvaranje odrzivog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori i uspjesnosti procesa pregovora sa EU, kroz poglavlje 27, gdje je ta oblast, uz otpadne vode, prepoznata kao posebno vazna.

Nacionalna konferencija je jedna od aktivnosti projekta Otpad i Buducnost koji je pobijedio na konkursu Pivare, za projekte ekoloskih NVO.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "PES odustao od anti-mafija zakona, kriminalci sada mogu da prodaju imovinu"
    on 19/04/2024 at 16:44

    Građani svjedoče svakodnevnim prevarama koje im Pokret Evropa sad plasira, a nova u nizu je odustajanje od italijanskog modela “anti-mafija” zakona, tvrde iz Građanskog pokreta URA.

  • "Novović senzacionalistički hapsi Perović, postao je politički bič"
    on 19/04/2024 at 16:37

    Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović sprovodi selektivnu pravdu, a SDT je postao politički bič u rukama vladajuće većine, smatra poslanica DPS-a i potpredsjednica te partije Aleksandra Vuković Kuč.

  • Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji
    on 19/04/2024 at 16:15

    Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knezević prisustvovali su danas vojnoj vježbi Vojske Srbije.

  • "Koga Mandić predstavlja na Pešterskoj visoravni"
    on 19/04/2024 at 15:38

    Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasjedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja, saopšteno je iz DPS-a.

  • "Spajić bježi od kontrolnog saslušanja i ponižava Skupštinu"
    on 19/04/2024 at 14:22

    Poslanik GP URA Filip Adžić ističe da predsjednik skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost Miodrag Laković i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić po ko zna koji put omogućuju premijeru Milojku Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata.

  • Ubrzati usvajanje seta zakona koji su dio privremenih mjerila
    on 19/04/2024 at 14:15

    Crna Gora treba da ubrza dinamiku usvajanja seta zakona i strategija koje su predmet privremenih mjerila u dijelu vladavine prava, kako bi cjelokupna procedura bila završena u skladu sa definisanim rokovima.

  • Zakon kojim URA prijeti kriminalcima, podržao DPS
    on 19/04/2024 at 13:36

    Iz Pokreta Evropa sad ističu da je zanimljivo da zakon kojim URA prijeti kriminalcima, upravo je podržao DPS, koga ista URA optužuje za veze sa kriminalnim klanovima.

  • Slovačka snažno podržava ulazak Crne Gore u EU
    on 19/04/2024 at 13:24

    Slovačka snažno podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), čiji bi uspjeh u integracijama bio snažan podstrek za ostale zemlje regiona da vjeruju u svoju evropsku perspektivu, poručio je slovački ministar pravde Boris Susko.

  • Ljiljanić: Neki ljudi treba da odu iz Glavnog grada
    on 19/04/2024 at 13:06

    Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić kazala je da će se Pokret izjasniti o inicijativi koju najavljuje opozcija za smjenu gradonačenice Olivere Injac, kada je budu dobili.

  • Predsjednica Slovenije dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori
    on 19/04/2024 at 12:52

    Na poziv predsjednika države Jakova Milatovića, predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar boraviće 23, 24, i 25. aprila u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

  • ZZZCG će aktivnije posredovati između poslodavaca i nezaposlenih
    on 19/04/2024 at 16:48

    U okviru priprema za predstojeću turističku sezonu održan je sastanak ministarske rada i socijalnog staranja Naide Nišić sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore i Unije poslodavaca, a kako bi se sagledala mogućnost obezbjeđivanja potrebne radne snage, shodno zahtjevima privrede, a u odnosu na raspoloživu radnu snagu prema evidenciji nezaposlenih lica koju vodi ZZZCG.

  • EPCG I CGES potpisali ugovor o agregatu A8 za HE Perućica
    on 19/04/2024 at 14:53

    Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica na prenosni sistem.

  • Koordinisaće implementaciju mjera energetske efikasnosti
    on 19/04/2024 at 14:23

    Eko-fond će u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva koordinisati implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, obezbijediti resurse za sprovođenje projekta i raditi na ostvarivanju ciljeva, u skladu sa najvišim standardima efikasnosti i održivosti.

  • Otvaranje žičare Kotor - Lovćen 1. maja
    on 19/04/2024 at 09:52

    Žičara Kotor - Lovćen biće otvorena 1. maja, saznaje agencija Mina-business u kompaniji Novi Volvox.

  • Počela isplata martovskih penzija
    on 19/04/2024 at 08:23

    Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Crne Gore saopštili su da je počela isplata martovskih penzija.

  • Novi vlasnici akcija Vektra Boke: Prioritet dugovi prema radnicima i PU
    on 19/04/2024 at 06:25

    Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3 odsto akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel "Igalo" i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi.

  • Uvoz hrane preko 700 miliona, vozila 330 miliona
    on 19/04/2024 at 05:42

    Crnogorski izvoz je prošle godine pao za 3,7 odsto, do je uvoz povećan 7,8 odsto, pokazuju konačni podaci Monstat-a. Pala je i pokrivenost uvoza izvozom koja je 2023. iznosila 17,7 odsto.

  • Raspisan tender za nabavku autobusa za prevoz učenika
    on 18/04/2024 at 17:18

    Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija obavijestili su javnost da je raspisan tender za nabavku autobusa za prevoz učenika.

  • Posebna uredba za upravljanje lukama, nova šansa za investitore 
    on 18/04/2024 at 16:14

    Na sjednici Vlade Crne Gore donijeta je Uredba o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Kako je objašnjeno na ovaj način dio luke može imati drugu namjenu u odnosu na ostatak, a što će povećati šanse da se privuku eventualni investitori u lučka područja.

  • Za program energetske efikasnosti u domaćinstvima 8,8 miliona eura
    on 18/04/2024 at 16:08

    Vlada Crne Gore dala je saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima kojim je građanima obezbijeđeno 8,8 miliona eura, od čega za Pljevlja čak 2, 8 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.