OZON

Nadlezni u Vladinim resorima ulazu znacajne napore kako bi oblast upravljanja komunalnim otpadom uredili u skladu sa evropskim zakonodavstvom, saopstio je predstavnik Ministarstva odrzivog razvoja i turizma, Igor Jovanovic.

On je na Nacionalnoj konferenciji pod nazivom Mogucnosti za primjenu savremenih tehnologija za uspostavljanje pametnog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori, koju su organizovali Ekoloski pokret Ozon i Pivara Trebjesa, ocijenio da postizu odredene rezultate, ali da je ta oblast poznata kao vrlo teska za sporovodenje.

“Direktive su poznate kao teske u svakom smislu – finasijskom, tehnoloskom, tehnickom, a posebnu specificnu tezinu toj oblasti daje obesmisljavanje svih napora na uredenju u zakonodavnom i implementacionom dijelu, ukoliko gradani odlazu i bacaju otpad na mjesta gdje ne treba”, rekao je Jovanovic.

Prema njegovim rijecima, na drugoj strani, misljenje gradana ne bilo dobro kada bi ih pitali kakavo je stanje i koliko je uredena ta oblast.

“U Ministarstvu ulazemo znacajne napore i u zakonodavnom dijelu uradili smo zadovoljavajuci posao, a u Podgorici i primorskom dijelu smo i znacajno izgradili infrastrukturu, ali, uprkos pomacima, ne i u sjevernom dijelu Crne Gore”, rekao je Jovanovic i dodao da je uraden reciklazni centar na Zabljaku i pocela izgradnja stanice u Mojkovcu.

On je ukazao da se niz tehnicke dokumentacije radi za sjever Crne Gore, kako bi mogli realizovati planirano.

“Ne mozemo biti zadovoljni stanjem u oblasti upravljanjem otpadom, ali imamo odredene rezultete i po pitanju procenta reciklaze, tako da smo optimisti za naredni period”, rekao je Jovanovic.

On je podsjetio da u Podgorici ima reciklazni centar od 2010. godine, a izgradena je i deponija, sto funkcionise kao Centar za upravljanje otpadom.

Prema njegovim rijecima, slicna situacija je i u Baru, gdje je izgradena deponija i radi se tehnicka dokumentacija za izgradnju reciklaznog centra.

“Dopunama odluke Drzavnog plana predvidjeli smo cetiri Centra za upravljanje otpadom u Crnoj Gori, koji ce pored Podgorice i Bara, biti u Bijelom Polju i Niksicu>>, rekao je Jovanovic.

Direktor NVO Ekoloski pokret Ozon, Aleksandar Perovic, ukazao je da pametan sistem za upravljanje otpadom predstavalja odgovoran i promisljen vid vizionarstva pogotovo na lokalnom nivou.

“To znaci da se uspostavalja sistem ekoloski prihvatljiv i odrziv, sto bi trebalo da donese zadovoljstvo i osjecaj pripadnosti lokalnoj zajednici, uz olaksice komunalnim radnicim i gradanima koji su korisnici komunalnih usluga”, rekao je Perovic.

On je naveo da je trend i da postoji velika potreba za reciklazom i u zemljama Evropske unije (EU), i razvijeni koje nijesu njihove clanice, kako bi se na taj nacin iskoristile sirovine koje imaju ponovnu vrijednost na trzistu.

Perovic je ukazao da bi trebalo uvesti neke izmjene i u obrazovnom sistemu, kako bi se pametno upravljeje otpadom prepoznalo sa strateskog ugla.

“Razvili smo Program za strucno usavrsavanje nastavnika koji se zove Obrazovanje u upravljanju otpadom, koji je akreditovao Savjet za nacionalno obrazovanje i u sest skola u sest gradova, tokom dvije godine imali smo mogucnost da edukujemo nastavnike i opremimo skole posudama za selektivno odlaganje otpada”, rekao je Perovic.

On je predocio da je time omoguceno da oni sami razviju sistem kako da u komunikaciji sa komunalnim preduzecima i lokalnim zajendicama naprave jedan odrziv sistem, da bi djeca od najranijeg uzrasta prepoznala koliko je vazno o otpadu razmisljati strateski kao o potencijalu, a ne kao o problemu kao sto je do sada bio slucaj.

Perovic je istakao da ce Ozon posveceno raditi kako bi Niksic dobio savremeni centar za upravljanje otpadom i podsjetio da je takav njihov predlog usvojem drzavnim planom upravljanja otpadom.

“Potrebna je snazna i odgovorna politika upravljanja otpadom, snazna sistemska podrska od krovnih donosilaca odluka sa drzavnog nivoa, kroz strategiju upravljanja otpadom, drzavni plan, zakon, efikasnu primjenu zakona, a svakako i kroz lokalne zajendice”, rekao je Perovic i dodao da ce morati jos mnogo da se radi na tom planu.

Menadzer korporativnih odnosa u Pivari Trebjesa, Jelena Damjanovic Vidakovic, ocijenila je da je zastita zivotne sredine jedna od kljucnih oblasti na kojoj su zasnovani ciljevi odrzivosti kompanije Molson Coors u okviru koje posluju.

“Aktivnosti vezane za pravilno upravljanje otpadom visoko su na listi nasih prioriteta, a tu posvecenost pokazujemo i konkretnim akcijama, i mjerljivim aktivnosti, jer trenutno recikliramo oko 50 odsto ukupnog otpada koji nastane kroz poslovne procese Pivare”, navela je Damjanovic Vidakovic.

U Trebjesi, kako je kazala, zele da proces reciklaze bude jos veci shodno dugorocnim ciljem korporacije kojoj pripadaju, da do 2025. godine sav otpad recikliraju.

“Usmjereni smo i na prevenciju stvaranja otpada i na kontinuiranu edukaciju gradana primarno kroz nase edukativne i drustveno odgovorne kampanje koje realizujemo”, navela je Damjanovic Vidakovic.

Predstavnici nadleznih institucija sa lokalnog i drzavnog nivoa razgovarali su na konferenciji o mogucnostima primjene najboljih dostupnih tehnologija i dobrih praksi, podsticanju inovativnih rjesenja, medusektorskoj saradnji, kao preduslovima za stvaranje odrzivog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori i uspjesnosti procesa pregovora sa EU, kroz poglavlje 27, gdje je ta oblast, uz otpadne vode, prepoznata kao posebno vazna.

Nacionalna konferencija je jedna od aktivnosti projekta Otpad i Buducnost koji je pobijedio na konkursu Pivare, za projekte ekoloskih NVO.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Važna međuparlamentarna saradnja"
  on 06/02/2023 at 18:08

  Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa ambasadorkom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori, Keti Bugenhout. Tom prilikom konstatovana je neophodnost uvezivanja rada dva parlamenta.

 • Razmatrano formiranje, izgradnja i upravljanje Opštom bolnicom u Budvi
  on 06/02/2023 at 17:44

  Predstavnici renomiranih svjetskih investicionih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abdulla Mohammad Matar Lahej Alfalasi koji je predsjednik i osnivač „Aiana Holding-a”, kao i predstavnici njemačke kompanije “Lindner”, na sastanku sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem, razmatrali su mogućnosti za realizaciju najvažnijih investicionih projekata na teritoriji opštine Budva u narednom periodu i podsticaju direktnih stranih investicija.

 • Opština Bar uputiće pomoć Turskoj
  on 06/02/2023 at 17:18

  Pripadnici barske Službe zaštite i spašavanja dio su tima za spašavanje koji će biti upućen u Tursku, saopštili su iz Opštine Bar i dodali da će toj državi pružiti i finansijsku i materijalnu pomoć.

 • U zemljotresima stradalo više od 2.500 ljudi
  on 06/02/2023 at 17:12

  Novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru pogodio južnu tursku provinciju Kahramanmaraš u 13.24 sati po lokalnom vremenu. Najmanje 1.651 osoba poginula, 11.119 povrijeđeno u zemljotresima u Turskoj, potvrdio je turski ministar zdravstva Fahretin Koca. U Siriji je stradalo najmanje 968 osoba, a više od 2.400 povrijeđeno. Na teritorijama koje drže sirijski pobunjenici poginulo je više od 220 osoba, prenosi Al džazira Balkans.

 • Pregovori da Fronteks kontroliše kompletnu granicu Crne Gore
  on 06/02/2023 at 17:04

  Iako je Vlada usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nijesu vremenski ograničeni, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

 • Demokrate formirale Centralni izborni štab kandidata
  on 06/02/2023 at 16:45

  Predsjedništvo Demokratske Crne Gore formiralo je, u susret predsjedničkim izborima Centralni izborni štab predsjedničkog kandidata Demokrata, na predlog lokalnih odbora partije.

 • Zemljotresi u Turskoj: Zašto su bili tako razorni i smrtonosni
  on 06/02/2023 at 16:21

  Stručnjaci navode da na to utiče više faktora, poput jačine zemljotresa, ali i toga koliko su objekti na površini otporni na njih.

 • Crnogorski spasioci ne mogu u Tursku, otkazan let za Istanbul
  on 06/02/2023 at 16:02

  Iako je bilo planirano da večeras preko 50 crnogorskih spasioca pristigne u pomoć Turskoj radi traganja i spašavanja stanovništva iz ruševina, to je spriječeno usljed otkazivanja leta za Istanbul, kazao je komandir Nikšićke službe zaštite i spašavanja Slavko Tadić.

 • Podrška obnovi puta Bar-Kamenički most-Krute
  on 06/02/2023 at 16:01

  Ministarstvo kapitalnih investicija, kako su rekli njegovi predstavnici, pruža konstantnu podršku realizaciji projekta rekonstrukcije regionalnog puta Bar-Kamenički most-Krute, koji je izuzetno važan, na prvom mjestu, za građane koji gravitiraju tom području.

 • EK: Sjevernoj Makedoniji do 100 miliona eura
  on 06/02/2023 at 15:53

  Evropska komisija je predložila da Sjevernoj Makedoniji bude odobreno do 100 miliona eura makrofinansijske pomoći (MFA) za pokrivanje finansijskih potreba te zemlje u ovoj i narednoj godini, saopšteno je u Briselu.

 • "Važna međuparlamentarna saradnja"
  on 06/02/2023 at 18:08

  Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa ambasadorkom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori, Keti Bugenhout. Tom prilikom konstatovana je neophodnost uvezivanja rada dva parlamenta.

 • Pregovori da Fronteks kontroliše kompletnu granicu Crne Gore
  on 06/02/2023 at 17:04

  Iako je Vlada usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nijesu vremenski ograničeni, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

 • Demokrate formirale Centralni izborni štab kandidata
  on 06/02/2023 at 16:45

  Predsjedništvo Demokratske Crne Gore formiralo je, u susret predsjedničkim izborima Centralni izborni štab predsjedničkog kandidata Demokrata, na predlog lokalnih odbora partije.

 • Obaviće konsultativno saslušanje o izmjenama Zakona o porijeklu imovine
  on 06/02/2023 at 11:42

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće konsultativno saslušanje povodom Predloga izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

 • Opstrukcije predstavnika DPS-a u DIK-u posljednji trzaj Đukanovića
  on 06/02/2023 at 11:39

  Iz Demokratskog fronta (DF) poručuju da su spremni da odgovore na svaki vid opstrukcije od strane DPS-a, i dodaju da su ako bude trebalo dostaviti i 100 hiljada potpisa podrške Andriji Mandiću za predsjedničke izbore.

 • "Podrška Mandiću, da bi detronizovali DPS i sa ove važne pozicije"
  on 06/02/2023 at 09:54

  Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ističe da su podržali Andriju Mandića kao kandidata za predsjednika Crne Gore, jer su smatrali da je potrebno objedinjavanje programski sličnih partija da bi se detronizovao DPS i sa ove veoma važne pozicije.

 • CG spremna da pruži svu neophodnu pomoć svojim prijateljima
  on 06/02/2023 at 09:31

  Crna Gora je spremna da pruži svu neophodnu pomoć svojim prijateljima, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović povodom zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku.

 • Demokrate da imaju svog predsjedničkog kandidata
  on 06/02/2023 at 09:22

  Opštinski odbor Demokrata Ulcinj podržao je odluku Predsjedništvada Demokrate imaju svog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • Đurović uputila saučešće porodicama poginulih u Turskoj
  on 06/02/2023 at 09:04

  Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je u ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, izraze najdubljeg saučešća porodicama poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj a povrijeđenima poželjela brz i uspješan oporavak.

 • "Mandić se kandidovao da bi ojačao DF"
  on 06/02/2023 at 08:05

  Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kaže da su predstojeći predsjednički izbori test na osnovu kojeg će partije vlasti odlučiti da li da se ide na vanredne parlamentarne.

 • Usvojiti Granski kolektivni ugovor u sektoru bankarstva
  on 06/02/2023 at 13:35

  Usvajanje Granskog kolektivnog ugovora u bankarskom sektoru je neophodno u cilju poboljšanja uslova rada njihovih zaposlenih, saopšteno je na sastanku predstavnika sindikalnih organizacija i potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak.

 • Pristanište Pine na korišćenje Opštini Tivat
  on 06/02/2023 at 13:12

  Pristanište Pine Vlada će ustupiti na korišćenje Opštini Tivat, odlučeno je na današnjem sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića i predsjednika Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Blaža Rađenovića.

 • Otvoren Institut “Simo Milošević”
  on 06/02/2023 at 13:02

  Institut “Simo Milošević” otvoren je danas i prvog dana će primiti oko 50 pacijenata, dok se do kraja sedmice očekuje njih oko 180, saopštio je vršilac dužnosti direktora Savo Marić.

 • "DRI da nepristrasno i profesionalno obavlja posao"
  on 06/02/2023 at 12:10

  Bivši direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović pozvao je Državnu revizorsku instituciju (DRI) da preuzme odgovornost na način što će se, kako je kazao, konačno odvažiti da nepristrasno i profesionalno obavlja posao za koji je plaćena od građana Crne Gore.

 • Odustali od protesta, počinju pregovori sa EPCG
  on 06/02/2023 at 12:05

  Bivši radnici nikšićke Željezare odustali su od, za sjutra najavljenog okupljanja ispred upravne zgrade Elektroprivrede, jer su počeli razgovori sa upravom kompanije o rješavanju njihovog statusa, za koji se protestom bore već devet mjeseci.

 • Kalamperu izdali više licenci za energetske djelatnosti
  on 06/02/2023 at 10:41

  Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je barskoj kompaniji Kalamper više licenci za obavljanje energetskih djelatnosti.

 • Prenijeto 80 hiljada telefonskih brojeva
  on 06/02/2023 at 07:56

  U Crnoj Gori je od kraja 2011. godine, od kada se pruža usluga prenosa telefonskih brojeva, do sada prenijeto njih 80 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Njemačka kompanija spremna da preuzme aerodrom u Beranama
  on 06/02/2023 at 05:45

  Njemačka kompanija Elite-private-jet-sevice spremna je da već ove sedmice obezbijedi novac i započne posao oko valorizacije aerodrome u Beranama, ali za to čekaju samo telefonski poziv iz Vlade Crne Gore.

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.