SEHOVIC

Vlada bi na narednoj sjednici trebalo da prihvati sporazum Ministarstva i Sindikata prosvjete kojim je usaglaseno da plata zaposlenima u toj oblasti do pocetka 2021. godine bude kumulativno uvecana za oko 14 odsto, rekao je resorni ministar Damir Sehovic.

Skupstinski Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport obavio je danas konsultativno saslusanje na temu socio-ekonomskog statusa prosvjetnih radnika u Crnoj Gori, gdje su na pitanja poslanika odgovarali Sehovic i ministar finansija Darko Radunovic.

Inicijativu za konsultativno saslusanje podnijela je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanovic Stankovic, koja je kazala da vise od 14 hiljada prosvjetnih radnika u Crnoj Gori tesko zivi.

Ona je naglasila da je plata prosvjetnih radnika ispod prosjecne u drzavi, i da se krece oko 460 EUR.

Vuksanovic Stankovic je porucila da, ako Crna Gora jeste lider u mnogim oblastima, onda mora da ima novca za povecanje plata prosvjetnim radnicima.

,,Pozivam sve da zajedno nademo nacin da se ekonomsko-socijalni polozaj zdravstvenih radnika sto prije poboljsa”, kazala je Vuksanovic Stankovic.

Prema njenim rijecima, prica profesorice Jasminke Milosevic, koja sticajem okolnosti zivi od 47 EUR primanja, pokazatelj stanja u kojem se nalaze zaposleni u prosveti.

,,Njena sudbina moze da zadesi svakog od nas. Pitam se da li nam je za obrazovanje vaznije koliko se skupih automobila vozi, ili da organitujemo olimpijadu filozofije, majke nauke”, upitala je Vuksanovic Stankovic.

Sehovic je kazao da je Vlada kao prioritet postavila poboljsanje kvaliteta obrazovnog sistema, pod cim se podrazumijeva i poboljsanje materijalnog polozaja prosvjetnih radnika.

,,Napravili smo ogromne iskorake, na svakom od ciljeva koje smo postavili”, istakao je Sehovic i ponovio da je unaprijeden kvalitet svih nivoa obrazovanja, i da se nikad vise nije ulagalo u obrazovnu infratsrukturu.

Do kraja godine ce, kako je naveo, biti zakljucen jos jedan kreditni aranzman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u iznosu od 17 miliona EUR, tako da ce sa nedavno potpisanim aranzmanom obrazovanju na raspolaganju biti oko 60 miliona.

On je kazao da je dogovor koji je usaglasen sa Sindikatom rezultirao najvecim povecanjem od 2012. godine.

,,Ako saberemo dvogodisnje povecanje, dolazimo do toga da ce povecanje, nakon ponderisanja, biti 14 odsto. Tim povecanjem treba da budemo zadovoljni i mi sindikat”, rekao je Sehovic.

On je rekao da je to maksimum koji u ovom trenutku koji garantuje odrzivost sistema.

,,Nakon ovog povecanja, prosvjetni radnici u Crnoj Gori primace najvece zarade u regionu, ne racunajuci clanice EU”, ocijenio je Sehovic i dodao da ce Vlada ce vec na narednoj sjednici usvojiti taj sporazum.

Komentarisuci slucaj profesorice Milosevic, Sehovic je kazao da je vec razgovarao sa njom, ali da nije htio da od toga pravi ,,medijski spektakl”.

,,Jako bih se ruzno osjecao kad bismo taj slucaj koristili za prikupljanje politickih poena”, istakao je Sehovic i dodao da je to ,,primijetio kod nekih”.

On je rekao da ce pokusati da prebace Milosevic u srednju skolu u Baru.

,,Pokusacemo i da rijesimo problem sa dugom koji je ostao poslije Olimpijade”, dodao je Sehovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Odlaže se sjednica Vlade, EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade uprkos najavama danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Mujović u Trebinju o Bilećkom jezeru
  on 27/05/2024 at 06:22

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće danas u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.