SEHOVIC

Vlada bi na narednoj sjednici trebalo da prihvati sporazum Ministarstva i Sindikata prosvjete kojim je usaglaseno da plata zaposlenima u toj oblasti do pocetka 2021. godine bude kumulativno uvecana za oko 14 odsto, rekao je resorni ministar Damir Sehovic.

Skupstinski Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport obavio je danas konsultativno saslusanje na temu socio-ekonomskog statusa prosvjetnih radnika u Crnoj Gori, gdje su na pitanja poslanika odgovarali Sehovic i ministar finansija Darko Radunovic.

Inicijativu za konsultativno saslusanje podnijela je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanovic Stankovic, koja je kazala da vise od 14 hiljada prosvjetnih radnika u Crnoj Gori tesko zivi.

Ona je naglasila da je plata prosvjetnih radnika ispod prosjecne u drzavi, i da se krece oko 460 EUR.

Vuksanovic Stankovic je porucila da, ako Crna Gora jeste lider u mnogim oblastima, onda mora da ima novca za povecanje plata prosvjetnim radnicima.

,,Pozivam sve da zajedno nademo nacin da se ekonomsko-socijalni polozaj zdravstvenih radnika sto prije poboljsa”, kazala je Vuksanovic Stankovic.

Prema njenim rijecima, prica profesorice Jasminke Milosevic, koja sticajem okolnosti zivi od 47 EUR primanja, pokazatelj stanja u kojem se nalaze zaposleni u prosveti.

,,Njena sudbina moze da zadesi svakog od nas. Pitam se da li nam je za obrazovanje vaznije koliko se skupih automobila vozi, ili da organitujemo olimpijadu filozofije, majke nauke”, upitala je Vuksanovic Stankovic.

Sehovic je kazao da je Vlada kao prioritet postavila poboljsanje kvaliteta obrazovnog sistema, pod cim se podrazumijeva i poboljsanje materijalnog polozaja prosvjetnih radnika.

,,Napravili smo ogromne iskorake, na svakom od ciljeva koje smo postavili”, istakao je Sehovic i ponovio da je unaprijeden kvalitet svih nivoa obrazovanja, i da se nikad vise nije ulagalo u obrazovnu infratsrukturu.

Do kraja godine ce, kako je naveo, biti zakljucen jos jedan kreditni aranzman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u iznosu od 17 miliona EUR, tako da ce sa nedavno potpisanim aranzmanom obrazovanju na raspolaganju biti oko 60 miliona.

On je kazao da je dogovor koji je usaglasen sa Sindikatom rezultirao najvecim povecanjem od 2012. godine.

,,Ako saberemo dvogodisnje povecanje, dolazimo do toga da ce povecanje, nakon ponderisanja, biti 14 odsto. Tim povecanjem treba da budemo zadovoljni i mi sindikat”, rekao je Sehovic.

On je rekao da je to maksimum koji u ovom trenutku koji garantuje odrzivost sistema.

,,Nakon ovog povecanja, prosvjetni radnici u Crnoj Gori primace najvece zarade u regionu, ne racunajuci clanice EU”, ocijenio je Sehovic i dodao da ce Vlada ce vec na narednoj sjednici usvojiti taj sporazum.

Komentarisuci slucaj profesorice Milosevic, Sehovic je kazao da je vec razgovarao sa njom, ali da nije htio da od toga pravi ,,medijski spektakl”.

,,Jako bih se ruzno osjecao kad bismo taj slucaj koristili za prikupljanje politickih poena”, istakao je Sehovic i dodao da je to ,,primijetio kod nekih”.

On je rekao da ce pokusati da prebace Milosevic u srednju skolu u Baru.

,,Pokusacemo i da rijesimo problem sa dugom koji je ostao poslije Olimpijade”, dodao je Sehovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Miler: Nije nemoguće da Crna Gora postane dio EU 2028.
  on 03/10/2023 at 13:53

  Prozor Evropske unije (EU) za Crnu Goru je širom otvoren i, ako i građani i institucije ulože napore, nije nemoguće da država postane dio evropske porodice 2028. godine, rekao je austrijski ambasador u Podgorici Karl Miler.

 • Propao i posljednji pokušaj za smjenu Ćulafića
  on 03/10/2023 at 10:49

  Sprečavanjem održavanja sjednice Skupštine opštine od strane građana Andrijevice, propao je i posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Željka Ćulafića (SNP).

 • Vladi prihvatljiva platforma koju je predložio Milatović
  on 03/10/2023 at 10:29

  Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to kazao tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.

 • Milatović primio akreditivna pisma ambasadorki Slovenije i Francuske
  on 03/10/2023 at 08:26

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

 • “Crnogorska kulturna baština devastirana i omalovažavana”
  on 03/10/2023 at 08:09

  Crnogorska kulturna baština devastirana je i omalovažavana nerazumnim i primitivnim postupcima instruiranih pojedinaca i zlonamjernih klerikalnih kolektiva, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • "Put ka EU možemo ubrzati samo zajedno"
  on 03/10/2023 at 05:46

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je "Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji", ističući da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta. Konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović za Portal RTCG, kaže da je Platforma predsjednika Crne Gore skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtjev naših međunarodnih partnera iz Evropske unije.

 • "Milatović želi da ubaci ZBCG u Vladu"
  on 02/10/2023 at 19:36

  Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju "Za budućnost Crne Gore" u sastav nove Vlade, tvrdi član Izvršnog odbora DPS-a Arsenije Boljević.

 • "Milatović radi na tome da se vlada ne sastavi"
  on 02/10/2023 at 15:28

  Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na današnjoj pres konferenciji u želji da sebe predstavi kao državnika zapravo, kako su kazali, nije pokazao ništa izuzev narcisoidnosti, površnosti i neznanja.

 • Abazović – Maske: Francuska jača svoje prisustvo u regionu
  on 02/10/2023 at 15:13

  Predsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas novoizabranu ambasadorku Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

 • Zabrinuti zbog biračkog spiska, zloupotrebe resursa i potpisa
  on 02/10/2023 at 14:38

  Dugogodišnje zabrinutosti vezane za tačnost biračkog spiska, posebno zbog preminulih i osoba koje žive van Crne Gore a imaju pravo glasa podriva povjerenje javnosti u proces upisa u birački spisak, ukazala je posmatračka misija Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u konačnom Izvještaju o praćenju parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. juna 2023. Autor izvještaja je Rajnhold Lopatka, a dokument će biti pred poslanicima PSSE sledeće sedmice u Strazburu.

 • Pred Crnom Gorom period intenzivne izgradnje saobraćajnog sistema
  on 03/10/2023 at 13:45

  Pred Crnom Gorom je period intenzivne modernizacije i izgradnje saobraćajnog sistema, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

 • Za dva dana 36 prekršajnih naloga, naplatiće 11.500 eura
  on 03/10/2023 at 12:50

  Turistički i sanitarni inspektori su 29. i 30. septembra u Podgorici kontrolisali rad ugostiteljskih objekata i izdali 36 prekršajnih naloga, u iznosu od 11.500 eura.

 • Imenovan novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo
  on 03/10/2023 at 12:12

  Vlada Crne Gore je na današnjoj 68. sjednici imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji će činiti Dejan Stojanović, Edis Ćatović, Miljana Knežević, Ćamil Kujević i Slobodanka Burić.

 • Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani
  on 03/10/2023 at 10:02

  Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

 • Link sa informacijama u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+
  on 03/10/2023 at 09:51

  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je link na kojem se mogu pronaći svi podaci u vezi sa akcijom Stop inflaciji 100+, koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije.

 • "Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena"
  on 03/10/2023 at 07:53

  Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

 • Cijene nekih namirnica snižene gotovo 40 odsto
  on 03/10/2023 at 05:56

  Građani su zadovoljni početkom akcije „Stop inflaciji 100+“, koja se odnosi na gotovo 150 artikla, što je, kako kažu više nego dobrodošlo.

 • Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje
  on 02/10/2023 at 18:31

  Vlada mora biti spremna na ograničenje cijene struje, ukoliko bi se to poskupljenje moralo desiti, poručila je funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić.

 • Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta Igalo
  on 02/10/2023 at 17:32

  Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta „Simo Milošević“, saopštio je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović nakon sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem. Sastankom su zadovoljni i u sindikatu, iz kojeg su kazali da su dogovorili potpisivanje kolektivnog ugovora, rješavanje duga prema Jugobanci i povećanje cijena Instituta prema Fondu za zdravstvo.

 • "PKCG eliminiše sektor malih i srednjih trgovaca naftom"
  on 02/10/2023 at 14:40

  Netransparentnim i neinkluzivnim procesom formiran je novi saziv Odbora Udruženja za rudarstvo i energetiku, pa je takvim načinom PKCG u potpunosti eliminisala predstavnike sektora malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, ukazuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević.