Uvodenje neoporezivog dijela zarade uzrokovalo bi znacajno povecanje prosjecne zarade, sto bi za posljedicu imalo znacajno povecanje davanja iz budzeta (penzije, socijalne naknade) koja se uskladuju sa prosjecnom zaradom, navedeno je u informaciji Ministarstva finansija na temu “Razmatranje polozaja poslodavaca u svjetlu poreskih opterecenja po osnovu rada”, kojom se odbija takav zahtjev.

Ova analiza poslata je poslanicima prosle sedmice nakon zahtjeva poslanika SDP-a da se na ovu temu odrzi konsultativno saslusanje, sto su prihvatile i Unija poslodavaca i Privredna komora koje su u svojim analizama upravo trazile manje dazbine da bi se mogle povecati zarade radnicima jer “pobjegose u inostranstvo” zbog boljih plata.

“Uvodenje neoporezivog dijela zarade dovelo bi do znacajnog pada prihoda budzeta, sto u vrijeme fiskalne konsolidacije predstavlja visok rizik po odrzivost javnih finansija u srednjem roku”, istakli su iz Ministarstva finansija.

Visoke dazbine

Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema neoporezivi dio zarade, zbog cega ima vece ukupne dazbine iako su neke stope formalno nize nego kod susjeda. U obrazlozenju resor Vlade navodi da bi da ta norma uticala na povecanje prosjecne zarade jer je porez opterecenje na teret zaposlenog cijim smanjenjem se povecava neto zarada, ali to “ne bi bilo dobro” jer bi uticalo i na povecanje penzija i socijalnih naknada koje su Vladi trosak u budzetu.

Privredna komora u svojoj analizi kao jednu od komplementarnih mjera navodi uvodenje neoporezivog dijela zarade sto na duzi rok povecava drzavne prihode. Taj neoporezivi dio u Hrvatskoj sada iznosi 514 eura, Srbiji 130, FBiH 153, Republici Srpskoj 255 eura… a godisnje ga povecavaju. Takve norme postoje i u zemljama EU.

“Zagovornici uvodenja ovakve mjere polaze od stanovista da ne treba oporezovati dohodak koji sluzi za pokrivanje egistencijalnog minimuma”, naveli su iz PKCG.

Iz Unije poslodavaca takode isticu da je nepostojanje ove norme glavni razlog sto su u Crnoj Gori visoko dazbine na zaradu i sto na 100 eura neto zarade poslodavac treba da plati 68 eura dazbina. Oni podsjecaju da je i Crna Gora imala neoporezivi dio zarade do 2010. godine koji se odnosio na dio plate koji se zvao topli obrok, regres i prevoz, ali je tadasnjim antikriznim mjerama ubacen u zaradu i oporezovan.

“Pa smo tako postali jedina drzava u regionu i u EU koja nema neoporezivi dio licnog dohotka”, ukazuju u analizi Unije poslodavaca.

novac
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Gusi crno trziste

Ministarstvo u svojoj analizi nijednom nije pomenulo crno trziste rada i izbjegavanje placanja poreza i doprinosa na zarade, dok Unija poslodavaca i Privredna komora to isticu kao veliku mogucnost za punjenje drzavne kase ali i podrsku privrednicima koji postuju zakon i placaju sve dazbine.

“Sve analize koje je uradila UPCG, ali i brojna istrazivanja drugih subjekata ukazuju da visoko fiskalno opterecenje zarada otezava poslovanje i povecava troskove kompanija i poslodavaca koji posluju u skladu sa zakonom, a time se svi oni koji posluju u neformalnoj zoni ‘podsticu’ da i dalje ostanu u takvom rezimu, van domasaja poreskih i drugih inspekcijskih organa, cineci time nelojalnu konkurenciju formalnoj privredi i uskracujuci na taj nacin i samu drzavu po svim oblicima fiskalnih i parafisklanih prihoda”, smatraju u Uniji poslodavaca.

Oni navode da imaju razumijevanje za trenutnu fiskalnu situaciju u zemlji i neophodnost obezbjedivanja prihoda za stabilnost budzeta i socijalnih fondova.

“Ipak moramo ukazati da zadrzavanje visokih ili, pak, povecanje troskova za one koji regularno posluju, uz istovremeno nepreduzimanje efektivnih mjera (sto privrednici tumace kao tolerisanje) za suzbijanje sive ekonomije, neosporno doprinosi padu poslovanja i zaposlenosti u formalnoj, te povecanje obima sive ekonomije i neformalne zaposlenosti”, smatra UPCG, navodeci da bi smanjenje dazbina imalo pozitivne efekte jer bi povecalo zaposlenost i smanjilo sivo trziste rada.

Privredna komora podsjeca na istrazivanje UNDP-a iz 2016. godine prema kojem crno trziste rada iznosi trecinu ukupnog broja zaposlenih.

“Sve prethodno navedeno ukazuje na cinjenicu da i dalje visoka opterecenost troskova rada u Crnoj Gori za posljedicu ima nisku stopu formalne zaposlenosti, visoku nezaposlenost, te znacajan obim sive ekonomije na trzistu rada”, naveli su iz PKCG.

Isplati se sivo trziste jer su kazne male i da vas uhvate

Privredna komora osim smanjenja dazbina predlaze istovremeno pojacanu borbu protiv sive ekonomije kroz vece kazne i efikasnost inspekcijskih sluzbi.

“Veliki broj poslodavaca smatra da su koristi od neformalnog zaposljavanja vece od rizika, bilo da se radi o kaznenoj mjeri ili vjerovatnoci da ce uopste biti kaznjeni. S tim u vezi, potrebno je jacati kapacitete nadleznih inspekcijskih organa i insistirati na vecoj transparentnosti njihovog rada, cime bi se dodatno destimulisalo neformalno poslovanje”, pise u analizi Privredne komore.

Oni navode da osim represivnim mjera treba podsticati “poreski moral” obveznika, koji “u velikoj mjeri zavisi od dobara koje im pruza drzava” kao sto je efikasna administracija i sigurnost poslovanja.

Priznaju da nemaju obrazovane kadrove kada su u pitanju poreske utaje

Proporcijalni porezi su manje zahtjevni u administrativnom pogledu. Primjena progresivnog oporezivanja zahtjeva bolje obrazovanu i tehnicki opremljeniju poresku administraciju, navelo je MF glavni problem crnogorske poreske administracije, ali u analizi ne nudi nacin poboljsanja vec ostaje na “manje zahtjevnoj” metodi.

Ministarstvo finansija se u svojoj analizi protivi progresivnoj stopi poreza na zaradu, koja se primjenjuje u vecini zemalja EU.

Ovaj princip podrazumjeva da su za niske plate poreske stope male ili ih nema, dok one postepno rastu sto je i zarada veca. Medutim, u tim uspjesnim zemljama postoje i jaka kontrole i visoke kazne. Za razliku od njega postoji proporcionalni porez gdje je stopa ista bez obzira na visinu zarade.

Ministarstvo u analizi navodi da progresivni model izaziva razlicite vidove izbjegavanja poreza, kao i da destimulise one koji rade i dobro zaraduju jer ce im vise novca otici na porez pa ce oni “smanjiti svoj radni napor za zaradom”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • S. Makedonija snižava cijene hrane
  on 26/09/2023 at 16:01

  Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas izvijestio je da se spisak proizvoda sa oznakom "Garantovana cijena" proširuje i najavio da će od sjutra biti snižene i cijene bezalkoholnih pića, gazirane i negazirane vode i piva, kao i dodatno voća i povrća.

 • Njemačka bi mogla postati bolesnik Evrope
  on 26/09/2023 at 15:55

  Izvršni direktor Dojče banke Kristijan Seving, upozorio je da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Uz pomoć UNOPS-a nova era reforme pravosudnog sistema
  on 26/09/2023 at 15:22

  Memorandum o razumijevanju između Ministarstva Pravde Crne Gore i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) potpisan je danas u Vili Gorica. Uz pomoć stručnjaka ove kancelarije UN-a unaprijediće se pravosudne institucije, kroz izgradnju novih objekata i povećanje nivoa bezbjednosti, kao i kroz uvođenje savremenih tehnologija.

 • Crna Gora peta u Evropi po Indeksu organizovanog kriminala
  on 26/09/2023 at 15:10

  Crna Gora je peta u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu. Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) predstavila je danas Indeks transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Izabrano idejno rješenje za školu u Siti kvartu
  on 26/09/2023 at 14:44

  Na međunarodnom Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici, žiri Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izabrao je rješenje zajedničkog tima iz Crne Gore i Mađarske, autora Mirka Popovića, Žakline Nježić i Zoltana Šramela.

 • Kosovo: Policajac ubijen u selu Banjska u blizini severnog dela Mitrovice
  on 26/09/2023 at 14:39

  Tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kosovska policija je naišla na most koji su blokirali kamioni u selu Banjska.

 • Ministarstvo o incidentu: Odrediti vaspitne mjere
  on 26/09/2023 at 14:29

  Ministarstvo prosvjete oglasilo se oko današnjeg incidenta u Bijelom Polju, navodeći da su sugerisali Upravi Srednje elektro-ekonomske škole da momentalno, po Pravilniku i zakonu, odredi vaspitne mjere prema učesnicima incidenta.

 • PES: Interne i eksterne opstrukcije oko formiranja vlade
  on 26/09/2023 at 15:27

  Iz Pokreta Evropa sad (PES) poručili su da će narednih dana ulagati dodatne napore kako bi dobili Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, kako su kazali, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1. Iz PES-a su kazali da proces formiranja Vlade nije ni ovoga puta lak, kako su kazali, što zbog eksternih, što zbog internih opstrukcija.

 • Neophodno političke stabilnosti, daleko smo od nove Vlade
  on 26/09/2023 at 15:25

  Skoro tri i po mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora Crna Gora još uvijek daleko od nove Vlade, kazao je generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Andžejem Papježem.

 • Odložiti početak popisa i uključiti opoziciju u proces
  on 26/09/2023 at 14:47

  Popis stanovništva, koji je zakazan za period od 1. do 15. novembra, treba odložiti, a predstavnici opozicije moraju se uključiti u taj proces po uzoru na dva prethodna, poručila su Socijaldemokrate (SD).

 • Oprema sa Ćilipa popisana još 2004, obaviješten Dubrovnik
  on 26/09/2023 at 13:25

  Službenica Aerodroma Crne Gore Biljana Knežević tvrdi da je oprema sa Ćilipa evidentirana još 2004. godine te da je tada o tome obaviješten i aerodrom u Dubrovniku.

 • Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva
  on 26/09/2023 at 12:30

  Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih članica, ocijenila je državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Milena Žižić.

 • "Spajić previše optimističan, ne zna se ima li većine"
  on 26/09/2023 at 09:52

  Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić kazao je da mu jučerašnji sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića nejasan, a da je Spajić previše optimističan.

 • Nađena oprema ukradena sa aerodroma Ćilipi
  on 26/09/2023 at 09:21

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992.

 • "Novi izbori realniji od formiranje vlade"
  on 26/09/2023 at 09:07

  Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović. Ona ocjenjuje da je nedopustivo da Vladu Crne Gore formiraju ambasadori.

 • Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva
  on 26/09/2023 at 09:00

  Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder pozvao je Vladu da donese odluku o odlaganju popisa u Crnoj Gori na mjesec dana, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno,temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način.

 • Građanin čeka da nova vlada sjedne u fotelje i ispuni obećanja
  on 26/09/2023 at 07:58

  Lider Pokreta Preokret Srđan Perić smatra da se udaljavamo od onoga što su predizborna obećanja i da su političari zaboravili na građanina koji je podršku dao vladi koja će popraviti životni standard.