Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 565. umro je romejski (vizantijski) car Justinijan I Veliki koji je po dolasku na prijesto 527. tezio da obnovi Rimsko carstvo sa sjedistem u Carigradu. Pokorio je 534. Vandale u sjevernoj Africi, 555. Ostrogote u Italiji i osvojio dio Spanije. Po njegovom nalogu pripremljen je zbornik “Corpus juris civilis” u kojem je kodifikovano rimsko pravo. Sagradio je baziliku Sveta Sofija u Carigradu (532-37) koja je 1453. pretvorena u dzamiju (Aja Sofija), a od 1934. je muzej.

1840 – Roden je francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivaca impresionizma. Prema njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izlozenoj 1874. u Parizu, naziv je dobio cio slikarski pravac, koji ce imati veliki uticaj na razvoj likovnog stvaralastva. Najcesce je slikao pariske motive, ali i okolinu, s posebnim zanimanjem za svjetlosne efekte na vodi. Francuske gotske katedrale cine poseban ciklus u njegovom djelu.

1880 – Ulcinj je nakon pritiska velikih sila, u prvom redu Engleske, na Portu koja je odugovlacila s izvrsavanjem obaveza iz Berlinskog ugovora, na miran nacin predat Crnoj Gori.

1889 – Roden je indijski drzavnik Dzavaharlal Nehru, prvi premijer Indije nakon sticanja nezavisnosti (1947-64), jedan od osnivaca i istaknuti lider Pokreta nesvrstanih zemalja.

1891 – Roden je kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Carlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu s Dzonom Meklaudom, profesorom koji je nadgledao njihov rad. Smatrajuci da je Best neuporedivo zasluzniji od Meklauda, svoju nagradu je podijelio s njim.

1900 – Na Cetinju je potpisan ugovor o zastiti prava svojine knjizevnih i artistickih djela izmedu Crne Gore i Italije.Tim ugovorom obje vlade su se obavezale da ce stati na put nezakonitoj reprodukciji literarnih i umjetnickih djela, koja su publikovana na zemljistu druge drzave, sa zadrzavanjem prava autora, sto se odnosilo na predstave, muzicka i dramska djela.

1905 – Odrzani su izbori za Ustavotvornu skupstinu Knjazevine Crne Gore. Glasanje je bilo javno. Po izbornom zakonu, kandidat za poslanika mogao je biti svaki Crnogorac s navrsenom 21 godinom zivota, bez obzira na imovno stanje i visinu poreza. Izborna jedinica bila je kapetanija, koja je davala po jednog od 56 poslanika biranih po tom osnovu, dok je 14 poslanika u parlament ulazilo po polozaju.

1946 – U Argentini je, u koju se iz Spanije doselio 1939, umro Manuel de Falja, jedan od najznacajnijih spanskih kompozitora i pijanista 20. vijeka, koji je u svoje djelo uspjesno ukomponovao andaluzijsku i kastiljansku narodnu muziku. Poznata djela: opera “Kratak zivot”, kompozicije “Noci u spanskim vrtovima”, “Sedam spanskih narodnih pjesama” i baleti “Ljubav carobnica” i “Trorogi sesir”.

1984 – U Los Andelesu je uhapsen hrvatski ratni zlocinac Andrija Artukovic, ministar unutrasnjih poslova Nezavisne Drzave Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. U Sjedinjene Americke Drzave pobjegao je 1948, ali su americke vlasti uporno odbijale da ispune jugoslovenski zahtjev za ekstradiciju. Izrucen je 12. februara 1986, a u maju iste godine osuden je na smrt. Umro je u zatvoru 1989.

2008 – Dan prije skupa svjetskih lidera dvadeset najrazvijenijih drzava svijeta u Vasingtonu, koji je zakazan zbog najteze finansijske krize u svijetu u proteklih osamdeset godina, Evropa je zvanicno zapala u recesiju, dok je americka ekonomija pretrpjela dodatne udarce.

2012 – Prvu doktorsku disertaciju iz njemackog jezika na Filozofskom fakultetu u Niksicu odbranila je Neda Donat-Krivokapic. Temom ,,Nastava njemackog jezika u Crnoj Gori 1865-1945.”, prvi put je na Univerzitetu Crne Gore temeljito istrazena nastava njemackog jezika, izvrsena analiza nastavnog procesa, kadra i nastavnih planova i programa u skolama.

2012 – U Spaniji, Italiji i Portugalu doslo je do sukoba policije i demonstranata tokom strajka miliona radnika u najvecem izazovu politici stednje od izbijanja duznicke krize 2009.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1601 – Mjestani sela Krtole na poluostrvu Lustica u Boki Kotorskoj zatrazili su od kotorskog biskupa Baronija da im dozvoli da praznike slave u iste dane s pravoslavnima.

1863 – Roden je belgijski hemicar Leo Bakeland, koji je postupkom kondenzacije formaldehida i fenola pronasao cvrstu plasticnu masu bakelit.

2007 – Visoki predstavnik medunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajcak optuzio je bosanske politicare za zastoj integrativnih procesa u toj zemlji.

2012 – U Rusiji je stupio na snagu novi zakon o izdaji zemlje, koji su opozicionari protumacili kao jos jedno sredstvo predsjednika Vladimira Putina kojim bi mogao da osujeti svoje kriticare. Dok je prethodni zakon opisivao veleizdaju kao spijunazu ili pomoc stranoj drzavi u narusavanju ruske spoljne bezbjednosti, u novi je ukljuceno i dobijanje finansijske pomoci i savjeta od inostranih drzava, kao i davanje informacija medunarodnim ili stranim organizacijama. Primjera radi, zakonom je predvidena kazna od osam godina zatvora zbog neovlascenog posjedovanja drzavne tajne, cak i u slucaju da nikome nije proslijedena.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.