Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 565. umro je romejski (vizantijski) car Justinijan I Veliki koji je po dolasku na prijesto 527. tezio da obnovi Rimsko carstvo sa sjedistem u Carigradu. Pokorio je 534. Vandale u sjevernoj Africi, 555. Ostrogote u Italiji i osvojio dio Spanije. Po njegovom nalogu pripremljen je zbornik “Corpus juris civilis” u kojem je kodifikovano rimsko pravo. Sagradio je baziliku Sveta Sofija u Carigradu (532-37) koja je 1453. pretvorena u dzamiju (Aja Sofija), a od 1934. je muzej.

1840 – Roden je francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivaca impresionizma. Prema njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izlozenoj 1874. u Parizu, naziv je dobio cio slikarski pravac, koji ce imati veliki uticaj na razvoj likovnog stvaralastva. Najcesce je slikao pariske motive, ali i okolinu, s posebnim zanimanjem za svjetlosne efekte na vodi. Francuske gotske katedrale cine poseban ciklus u njegovom djelu.

1880 – Ulcinj je nakon pritiska velikih sila, u prvom redu Engleske, na Portu koja je odugovlacila s izvrsavanjem obaveza iz Berlinskog ugovora, na miran nacin predat Crnoj Gori.

1889 – Roden je indijski drzavnik Dzavaharlal Nehru, prvi premijer Indije nakon sticanja nezavisnosti (1947-64), jedan od osnivaca i istaknuti lider Pokreta nesvrstanih zemalja.

1891 – Roden je kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Carlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu s Dzonom Meklaudom, profesorom koji je nadgledao njihov rad. Smatrajuci da je Best neuporedivo zasluzniji od Meklauda, svoju nagradu je podijelio s njim.

1900 – Na Cetinju je potpisan ugovor o zastiti prava svojine knjizevnih i artistickih djela izmedu Crne Gore i Italije.Tim ugovorom obje vlade su se obavezale da ce stati na put nezakonitoj reprodukciji literarnih i umjetnickih djela, koja su publikovana na zemljistu druge drzave, sa zadrzavanjem prava autora, sto se odnosilo na predstave, muzicka i dramska djela.

1905 – Odrzani su izbori za Ustavotvornu skupstinu Knjazevine Crne Gore. Glasanje je bilo javno. Po izbornom zakonu, kandidat za poslanika mogao je biti svaki Crnogorac s navrsenom 21 godinom zivota, bez obzira na imovno stanje i visinu poreza. Izborna jedinica bila je kapetanija, koja je davala po jednog od 56 poslanika biranih po tom osnovu, dok je 14 poslanika u parlament ulazilo po polozaju.

1946 – U Argentini je, u koju se iz Spanije doselio 1939, umro Manuel de Falja, jedan od najznacajnijih spanskih kompozitora i pijanista 20. vijeka, koji je u svoje djelo uspjesno ukomponovao andaluzijsku i kastiljansku narodnu muziku. Poznata djela: opera “Kratak zivot”, kompozicije “Noci u spanskim vrtovima”, “Sedam spanskih narodnih pjesama” i baleti “Ljubav carobnica” i “Trorogi sesir”.

1984 – U Los Andelesu je uhapsen hrvatski ratni zlocinac Andrija Artukovic, ministar unutrasnjih poslova Nezavisne Drzave Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. U Sjedinjene Americke Drzave pobjegao je 1948, ali su americke vlasti uporno odbijale da ispune jugoslovenski zahtjev za ekstradiciju. Izrucen je 12. februara 1986, a u maju iste godine osuden je na smrt. Umro je u zatvoru 1989.

2008 – Dan prije skupa svjetskih lidera dvadeset najrazvijenijih drzava svijeta u Vasingtonu, koji je zakazan zbog najteze finansijske krize u svijetu u proteklih osamdeset godina, Evropa je zvanicno zapala u recesiju, dok je americka ekonomija pretrpjela dodatne udarce.

2012 – Prvu doktorsku disertaciju iz njemackog jezika na Filozofskom fakultetu u Niksicu odbranila je Neda Donat-Krivokapic. Temom ,,Nastava njemackog jezika u Crnoj Gori 1865-1945.”, prvi put je na Univerzitetu Crne Gore temeljito istrazena nastava njemackog jezika, izvrsena analiza nastavnog procesa, kadra i nastavnih planova i programa u skolama.

2012 – U Spaniji, Italiji i Portugalu doslo je do sukoba policije i demonstranata tokom strajka miliona radnika u najvecem izazovu politici stednje od izbijanja duznicke krize 2009.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1601 – Mjestani sela Krtole na poluostrvu Lustica u Boki Kotorskoj zatrazili su od kotorskog biskupa Baronija da im dozvoli da praznike slave u iste dane s pravoslavnima.

1863 – Roden je belgijski hemicar Leo Bakeland, koji je postupkom kondenzacije formaldehida i fenola pronasao cvrstu plasticnu masu bakelit.

2007 – Visoki predstavnik medunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajcak optuzio je bosanske politicare za zastoj integrativnih procesa u toj zemlji.

2012 – U Rusiji je stupio na snagu novi zakon o izdaji zemlje, koji su opozicionari protumacili kao jos jedno sredstvo predsjednika Vladimira Putina kojim bi mogao da osujeti svoje kriticare. Dok je prethodni zakon opisivao veleizdaju kao spijunazu ili pomoc stranoj drzavi u narusavanju ruske spoljne bezbjednosti, u novi je ukljuceno i dobijanje finansijske pomoci i savjeta od inostranih drzava, kao i davanje informacija medunarodnim ili stranim organizacijama. Primjera radi, zakonom je predvidena kazna od osam godina zatvora zbog neovlascenog posjedovanja drzavne tajne, cak i u slucaju da nikome nije proslijedena.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.