POLICIJA SAOPSTILA

Upotreba zimske opreme za vozila koja ucestvuju u saobracaju za vrijeme zimskih uslova na putu, snijega, leda ili poledice, od prekosjutra je obavezna, saopsteno je iz Uprave policije.

Iz policije su kazali da ce, imajuci u vidu trenutne meteo uslove, relativno visoke temperature za ovo doba godine, kao i to da na putevima jos nijesu zimski uslovi, sluzbenici saobracajne policije, dok se meteo uslovi ne promijene, upozoravati vozace na obaveznost posjedovanja i koriscenja zimske opreme.

Oni su naveli da je Pravilnikom o blizim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobracaju na putevima propisano sta obuhvata zimska oprema za putnicka i teretna vozila najvece dozvoljene mase do 3,5 hiljada kilograma.

,,Ona obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim tockovima, ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim tockovima i lance za snijeg, odnosno druge uredaje za povecanje trakcije pripravne za postavljanje, na najmanje dva pogonska tocka, ili pneumatike za ljetnju upotrebu na svim tockovima i lance za snijeg, odnosno druge uredaje za povecanje trakcije pripravne za postavljanje, na najmanje dva pogonska tocka”, kaze se u saopstenju.

Pored zimske opreme koja je navedena, za lake autobuse, teske autobuse, srednje teretno vozilo i tesko teretno vozilo obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja ucestvuju u javnom gradskom prevozu.

Iz policije su kazali da dubina sare na gazecoj povrsini pneumatika ne smije biti manja od cetiri milimetra.

Iz policije su rekli da se za pojedine vrste i kategorije vozila na odredenom putu ili dijelu puta, u odredeno vrijeme, obaveza upotrebe zimske opreme moze utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

,,Vremenski period i put, odnosno djelove puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme i kategorije vozila za koja je obavezna upotreba zimske opreme, naredbom propisuje Ministarstvo unutrasnjih poslova (MUP) po prethodno pribavljenom misljenju organa drzavne uprave nadleznog za poslove saobracaja”, objasnili su iz policije.

Oni su istakli da nije tacno da se na vozilima koja ucestvuju u saobrcaju na putevima u Crnoj Gori moraju posjedovati sva cetiri pneumatika za zimsku upotrebu.

Iz policije su kazali da su naredbom o vremenskom periodu i putu, odnosno djelovima puta na kojima je obavezna zimska oprema, koja ce vaziti od 15. novembra ove do 31. marta sljedece godine, precizno navedeni putevi, odnosno djelovi puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme za motorna vozila koja ucestvuju u saobracaju na putu, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

To, kako su objasnili, znaci da na gradskim saobracajnicama i pojedinim putevima, nije obavezno koriscenje zimske opreme, ukoliko nijesu zimski uslovi na putu, odnosno, nema snijega, leda i poledice.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.