AKCIJA ROTARI KLUBA BIJELO POLJE

Rotari klub u Bijelom Polju poceo je sa aktivnostima na turistickoj valorizaciji pecina na teritoriji ove opstine, a prije svih Novakovica pecini. Rijec je o nedovoljno poznatoj, ali prelijepoj i sa speleoloskog stanovista vrijednoj pecini, koja se nalazi na 27. kilometru od Bijelog Polja u srcu Vraneske doline.

Samo pedesetak metara ispod pecine kanjon je prelijepe Bezdanica i vrelo Ljestanice koja se cijelim svojim tokom moze piti. Rijetki posjetioci ovdje ostaju bez daha, diveci se prirodi koja je, vjestije od bilo kojeg umjetnika, vajala ovaj kutak neodoljive ljepote.

Clanovi bjelopoljskog Rotari kluba pokrenuli su akciju koja ima za cilj da taj dragulj prirode postane vidljiviji. Tisina i ljepota vjekovima stvaranog pecinskog nakita-stalaktita i stalagmita, koji cine Novakovica pecinu gotovo vanzemaljskim prostorom, bez mnogo ulaganja moze da postane izuzetno mjesto za uzivanje, rekreaciju i odmor, utisak je clanova Kluba.

“Lokalitet Novakovica pecine koja je, inace, kao spomenik prirode pod zastitom drzave, veoma je malo poznat i u Crnoj Gori, a da ne govorimo van nje. Nasa namjera je da taj lokalitet ucinimo dostupnim, tako sto cemo obiljeziti i markirati planinarske staze koje vode do nje i do drugih manjih pecina, koje su se u narodu zvale isposnice. Naime, tu su monasi danima testirali svoju snagu i volju, baveci se sobom na jedan drugaciji nacin”, istice predsjednik Rotari kluba i iskusni planinar Slavko Vujisic.

Kako je kazao, ono sto je vise nego jasno, jeste da mi u Crnoj Gori nijesmo svjesni sta sve posjedujemo.

“Kao veliki ljubitelj prirode bio sam u prilici da dosta toga vidim od Mon Blana, Damovanda u Iranu, Kilimandzara itd, ali moram da kazem da se toliko prirodne ljepote na tako malo prostora kao ovdje, malo gdje u svijetu mozete sresti. Prilikom nedavnog boravka na Islandu primijetio sam da nema gotovo ni izvora koji nije obiljezen i stvorene mogucnosti svima koji zele da dodu i vide. Upravo to nam je cilj – da omogucimo ljubiteljima da ovo vide, a kakav ce im biti dozivljaj, u to ne sumnjamo”, kaze Vujisic.

Zele da ovaj lokalitet promovisu u primamljivo turisticko mjesto, zajedno sa vrelom Vranstice koje se nalazi u neposrednoj blizini pecine.

“Cijelo podrucje je pogodno za planinarenje, za alpinizam i druge aktvinosti u prirodi. Pecina je zaista prelijepa, istrazena je u duzini od 600 metara, a duboka je 37 metara. Sadrzi dosta najraznovrsnijih pecinskih ukrasa, tako da je rijec o jednom vrijednom, jedinstvenom speleoloskom objektu”, naglasava Zeljko Madzgalj, clan Centra za istrazivanje i zastitu krsa i clan Rotari kluba Bijelo Polje.

Madzgalj napominje da ce nastojati da skrenu paznju na znacaj pecine i na ocuvanje njenih prirodnih vrijednosti.

“Pored glavne nalaze se i pecine isposnice koje su bile djelovi dva tadasnja manastira od kojih je jedan obnovljen, onaj na Sokolcu. Pretpostavlja se da su u njima pesterski monasi obavljali molitve. Taj prostor prate i brojne legende kao sto je ona o skrivenom blagu. Kanjon Bezdanica dug je nekoliko stotina metara, ljeti i u jesen je suv, dok je u proljece ispunjen vodom i brojnim prelijepim vodopadima,” prica Madzgalj.

Rotari klub Bijelo Polje je pokrenuo inicijativu da se u saradnji sa drugim zainteresovanim partnerima kao sto su TO Bijelo Polje, mjestani, privrednici, ovaj lokalitet bolje predstavi i promovise, te da u buducnosti postane jedna od vaznih turistickih destinacija grada, pored Dalovica klisure – Pecine nad vrazjim firovima i planine Bjelasice.

“Prilaz ka ovom lokalitetu je u dosta losem stanju, pa ce jedna od aktivnosti biti i uredenje puta da bi cio Vranes kao jedna atraktivna turisticko-poljoprivredna destinacija bio iskoriscen onako kako zasluzuje”,istice Madzgalj.

Turisticke, razvojne sansa Bijelog Polja ni izbliza nijesu iskoriscene. Derdan atraktivnih prirodnih ljepota i velike mogucnosti proizvodnje zdrave hrane predugo cekaju na valorizaciju, iako su to veoma pouzdane mogucnost za razvoj kraja.

Posljednjih godina krenulo se sa konkretnim projektima koji su u zavrsnoj fazi, kada je u pitanju Dalovica pecina poznatija kao Pecina nad vrazjim firovima, cije ce svecano otvaranje biti u narednoj godini. U istoj toj, 2020. godini, ocekuje se i turisticko otvaranje planine Bjelasice.

Vukoman Kljajevic, Radio Crne Gore

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "ASK prati izborni proces, trudimo se da ga učinimo transparentnim"
  on 05/02/2023 at 19:17

  Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kazala je gostujući u Dnevniku 2 se ova Agencija trudi da prati svaki izborni proces. "ASK čini svaki izborni proces transparentnim", smatra Perović.

 • "Demokrate spremne za pobjedu na predsjedničkim izborima"
  on 05/02/2023 at 17:39

  Opštinski odbor Demokrata Nikšić saopštio je da je da daju punu podršku  Predsjedništvu tog političkog subjekta da pripremi i zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen kandidat Demokrata za predsjednika Crne Gore.

 • "Nepokolebljiva vjera liberala u zajedničkog kandidata"
  on 05/02/2023 at 17:18

  Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nepokolebljiva vjera liberala da Crna Gora ima zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore.

 • “Mijenjali vlasništva nad nekretninama da prikriju izvor novca”
  on 05/02/2023 at 17:04

  Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su bivši ministar finansija i kandidat za predsjednika Crne Gore Milojko Spajić, i njegova vanbračna supruga mijenjali vlasništva nad nekretninama da bi prikrili izvor novca.

 • "Nemamo dilemu da će Mandić biti novi predsjednik Crne Gore"
  on 05/02/2023 at 16:21

  Povodom predsjedničkih izbora koji su zakazani za 19. mart ove godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da nema dilemu da će Andrija Mandić biti novi predsjednik države. Istakao je da je Mandićeva kandidatura predata u petak, a da potvrdu očekuju već sjutra.

 • "Kandidatura Spajića ogolila djelovanje DPS-a i Medojevića"
  on 05/02/2023 at 12:26

  Kandidatura Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore ogolila je sinhronizovano djelovanje DPS-a i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

 • Zakoni po mjeri partijskog, a ne javnog interesa
  on 05/02/2023 at 06:01

  Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

 • Spajić: Stan sam prodao
  on 04/02/2023 at 22:03

  Čelnik Pokerta Evropa Sad Milojko Spajić odgovorio je na navode Nebojše Medojevića (DF) da je sakrio stan u Beogradu.

 • Upozorenje Turskoj zbog izvoza u Rusiju
  on 04/02/2023 at 21:20

  Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne izvozi u Rusiju hemikalije, mikročipove i druge proizvode koji se mogu koristiti u ratu Moskve protiv Ukrajine, piše novinska agencija Rojters. 

 • Medojević: Spajić ima stan od 88 kvadrata u Beogradu na vodi
  on 04/02/2023 at 20:36

  Čelnik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da je došao do dokumenta koji pokazuje da predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima stan u kompleksu "Beograd na vodi", u Republici Srbiji. Medojević je rekao da Spajić ima stan od 88 kvadrata, i garažu od 12 kvadrata, te da vrijednost te nekretnine iznosi od 500 hiljada do milion eura.  

 • Akcije Pošte, Aerodroma i IRF-a biće uvrštene na regulisano tržište
  on 05/02/2023 at 10:48

  Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

 • Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora
  on 05/02/2023 at 08:16

  Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora i veći obim investicija, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabriela Eskobara.

 • MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
  on 04/02/2023 at 21:35

  Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 • Bar i Crna Gora da postanu energetsko čvorište Zapadnog Balkana
  on 04/02/2023 at 09:41

  Izgradnja terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar pozicionirao bi taj primorski grad i Crnu Goru kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta.

 • "Ugovor je već prekršen, procedura raskida jednostavna"
  on 04/02/2023 at 09:00

  Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kako je za Radio Crne Gore izjavio predsjednik te asocijacije, Agim Mila, podržava namjeru Vlade da Port of Adria ponovo bude dio Luke Bar, ali nijesu saglasni da država otkupi akcije i preuzme dug od 30 miliona eur. To je dug koji je nagomilao od početka privatizacije 2014. godine turski investitor.

 • Potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između CG i Azerbejdžana
  on 04/02/2023 at 07:57

  Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, saopšteno je nakon susreta Potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rašada Nabijeva.

 • Ko će upravljati trajektom: Cirkulišu milioni, mnogi bi rado u posao
  on 03/02/2023 at 18:54

  Nakon najave premijera Dritana Abazovića da će na narednoj sjednici Vlade staviti van snage zaključak kojim je Pomorskom saobraćaju, biznismena Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, dato upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, iz Morskog dobra ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije.

 • Otvaranje novog energetskog koridora razvojna šansa Crne Gore
  on 03/02/2023 at 17:01

  Otvaranje novog energetskog koridora za region jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, nova je razvojna šansa Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Željezarci počeli pregovore sa predstavnicima EPCG
  on 03/02/2023 at 14:59

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.

 • Crveni meteo alarm CEDIS koštao desetine hiljada eura
  on 03/02/2023 at 10:39

  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.