FILIPOVIC U SKOPLJU

Crna Gora ce nastaviti sa pruzanjem podrske reformskim procesima Sjeverne Makedonije na planu odbrane, u cilju sto skorijeg prikljucenja te zemlje u Sjeverno-atlantsku alijansu, kazao je drzavni sekretar Slobodan Filipovic u Skoplju tokom sastanka sa sjevernomakedonskim kolegom, Draganom Nikolicem.

Kako je saopsteno iz Ministarsva odbrane, sagovornici su tom prilikom naglasili da prijateljstvo i saveznistvo dvije zemlje predstavlja primjer u regionu, te pokazatelj kako se kroz medusobnu podrsku, saradnju i prenos iskustava na planu odbrane grade kvalitetni sveukupni medudrzavni odnosi.

“Filipovic je istakao da Crna Gora i Sjeverna Makedonija dijele iste spoljno-politicke ciljeve, vrijednosti i teznje, a da uzajamna podrska i saradnja doprinose njihovom ostvarenju. On je naglasio da su evroatlantske integracije od kljucnog znacaja za stabilnost i prosperitet regiona koji ce, prikljucenjem Republike Sjeverne Makedonije u NATO, postati snazniji u suocavanju sa bezbjednosnim prijetnjama”, navodi se u saopstenju.

Filipovic je, kako se dodaje, podvukao povoljne uslove za intenziviranje odbrambene saradnje, u cilju jacanja nacionalnih odbrambenih sistema obje zemlje.

Nikolic je, izrazio ocekivanje da ce se zajednicki angazmani u oblasti odbrane dvije zemlje i dalje unapredivati cime se, kako je istakao, daje doprinos bezbjednosnoj koheziji cijelog regiona.

“Filipovic je naglasio da ce Crna Gora nastaviti sa pruzanjem podrske reformskim procesima Sjeverne Makedonije na planu odbrane, u cilju sto skorijeg prikljucenja te zemlje u Sjeverno-atlantsku alijansu”, navodi se u saopstenju.

Filipovic danas ucestvuje i na panelu “Popularizacija vojne profesije”, koji organizuju MO Sjeverne Makedonije i Vojna akademija “General Mihailo Apostolski”.

Sjutra ce, u crnogorskoj ambasadi u Skoplju, prisustvovati polaganju zakletve nasih novih kadeta koji su zapoceli studije na pomenutoj akademiji, kao i promociji svrsenih studenata u prvi oficirski cin, medu kojima su bile i tri potporucnice VCG.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.