PODODBOR

Crna Gora pozvana je da nasta-vi sa napornim radom i ispunjavanjem oba-veza iz Procesa stabilizacije i pridruzivanja, zakljucak je 12. sastan-ka Pododbora za ekonoms-ka i finansijska pit-anja i statistiku.

Predstavnici Minista-rstva finansija kao vodece institucije u ovoj oblasti, kao i ostale nadlezne institucije, predstavi-li su kolegama iz Ev-ropske komisije azur-irane i detaljne inf-ormacije o postignut-om napretku u oblast-ima pokrivenim pogla-vljima 17 – Ekonomska i mon-etarna unija, 18 – Statistika, 32 – Finansijski nad-zor i 33 – Finansijske i budzetske odredbe.

Glavni pregovarac Aleksandar Drljevic je istakao da je Cr-na Gora poziciju regionalnog lidera stekla napornim radom i zalaganjem.

“Ta nas pozicija istovrem-eno obavezuje u dalj-em procesu priblizav-anja EU, za koji smo svjesni da ce biti sve zahtjevniji. Sa zadovoljstvom dije-limo stecena znanja i iskustva sa susjed-nim zemljama, jer sa-mo stabilan Zapadni Balkan moze biti pos-matran kao respektab-ilan cinilac u konte-kstu evropske perspe-ktive i punopravnog clanstva u Uniji”, porucio je on.

Drljevic je ocijenio da su kroz sva pogl-avlja pokrivena ovim Pododborom postignu-ti znacajni rezultat-i, posebno se osvrnu-vsi na sprovedene ak-tivnosti Ministarstva finansija tokom protekle godine.

Sastankom je u ime Vlade Crne Gore ko-predsjedavala generalna direktorica u Ministarstvu finansija Bojana Boskovic, a u ime Evropske komisije sef Jedinice u Generalnom direktoratu Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja Uve Stam.

Uve Stam je ohrabrio Crnu Goru da nastavi proces fiskalne konsolidacije, reformu poreskog sistema i strukturne reforme. Pozdravio je preduzete aktivnosti u pravcu uspostavljanja fiskalnog savjeta i izrazio ocekivanje da ce uskoro biti usvojen novi Zakon o radu, koji ce biti uskladen sa evropskim zakonodavstvom i da ce se implementirati dodatne mjere u pravcu reforme trzista rada. Takode, Stam je ohrabrio nastavak napora na fiskalnoj konsolidaciji u cilju jacanja javnih finansija.

Zamjenica sefa Jedi-nice za Crnu Goru u Generalnom direktora-tu za prosirenje Barbara Hesus-Zimeno je podvukla da u okviru EU postoji sn-azna politicka podrs-ka procesu prosirenj-a, podsjecajuci na nedavnu odluku zema-lja clanica da kroz programe nacionalne i visekorisnicke IPA 2019-2020 odobre ne-sto vise od milijardu eura zemljama Zapa-dnog Balkana.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.