DIJABETES

Fizicka aktivnost i pravilna ishrana najvazniji su u prevenciji dijabetesa. U Crnoj Gori, prema procjenama, izmedu 50 i 55 hiljada ljudi boluje od te bolesti, a pretpostavka je da je taj broj veci, jer mnogi imaju dijabetes, ali to ne znaju.

To je kazao direktor Interne klinike Klinickog centra Crne Gore (KCCG), internista endokrinolog, Sreten Kavaric, u Poliklinici KCCG-a gdje su, povodom 14. novembra Svjetskog dan borbe protiv dijabetesa, organizovane zdravstveno-promotivne aktivnosti mjerenja nivoa secera u krvi i krvnog pritiska.

Kavaric je podsjetio da su preporuke 150 minuta fizicke aktivnosti tokom sedmice i setnje srednje-brzim hodom.

“Drugi vazan parametar je prevencija gojaznosti. Zdrav nacin ishrane je obicno ugraden u sve dijete. Radi se o velikom broju obroka, tri glavna i dvije uzine. Radi se o mjeri u kolicini hrane. Veoma je znacajno da gradani znaju da namirnice koje konzumiramo nose odredenu sposobnost da povecaju nivo secera u krvi”, pojasnio je Kavaric.

Pozeljno je, kako je rekao, da se u ishrani nadu namirnice sa srednjim ili nizim glikemijskim indeksom.

“Jednako vazi i za voce. Kivi, pomorandze, mandarine, jagode, maline, jabuke su pozeljan izbor. Voce bi moglo biti dobar izbor umjesto slatkisa. Vrlo jednostavan princip izmjene zivotnog stila moze dovesti do prevencije gojaznosti, a samim tim i dijabetesa, koji je u visokom procentu udrzen sa prethodnim viskom kilograma”, rekao je Kavaric.

On je kazao da se crvena mesa sve manje preporucuju u svakodnevnoj ishrani.

“Akcenat se stavlja na izvor proteina iz voca i povrca. Malo se zna da ljesnici i bademi mogu biti izvor proteina. Takode, kuvano bjelance moze biti izbor proteina. Zdravi stilovi zivota nisu fantazija, nego proizvod dugogodisnjih studija i preporuka”, objasnio je Kavaric.

Prema njegovim rijecima, danas ima mnogo ketogenih dijata u kojima postoji monotonost u primjeni odredenih namirnica i insistiranje na samo jednoj vrsti namirnica.

Prema posljednjem zvanicnom podatku iz Registra Instituta za javno zdravlje iz 2013. godine, kako je rekao, u Crnoj Gori ima oko 33.500 dijabeticara.

Glavna sestra Interne klinike KCCG-a Sanja Minic, smatra da je pravilna ishrana temelj za lijecenje i pacijentima se savjetuje vise obroka tokom dana, kao i da budu rasporedeni ravnomjerno.

“Moraju da vode racuna o kolicini i vrsti hrane. Osim pravilne ishrane za lijecenje dijabetesa bitna je i fizicka aktivnost. Pacijentima savjetujemo da ona bude sat vremena nakon uzimanja terapije. To je lagana setnja, voznja bicikla, plivanje, umjereni sport. Ako se bavi fizickom aktivnoscu koja zahtjeva veci napor, onda pacijentu savjetujemo da uzme jaci obrok da ne bi doslo do hipoglikemije”, objasnila je Minic.

Za lijecenje dijabetesa, kako je pojasnila, bitno je i pravilno uzimanje terapije, odnosno pravilna aplikacija insulina i mjerenje glikemije.

“Glikemija se mjeri prije dorucka i dva sata nakon obroka u toku dana. A ne kao sto se cesto radi, odmah nakon obroka i onda vrijednosti nisu pouzdane i tacne”, kazala je Minic.

Ona je rekla da je napravljen edukativni materijal u kojem se govori o riziku za nastanak depresije i o tome moze li depresija biti izazvana dijabetesom.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obiljezava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Medunarodna federacija dijabeticara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Za Dan borbe protiv dijabetesa, odreden je dan rodenja Fredericka Bantinga, medicinskog naucnika koji je bio jedan od pronalazaca inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.