DIJABETES

Fizicka aktivnost i pravilna ishrana najvazniji su u prevenciji dijabetesa. U Crnoj Gori, prema procjenama, izmedu 50 i 55 hiljada ljudi boluje od te bolesti, a pretpostavka je da je taj broj veci, jer mnogi imaju dijabetes, ali to ne znaju.

To je kazao direktor Interne klinike Klinickog centra Crne Gore (KCCG), internista endokrinolog, Sreten Kavaric, u Poliklinici KCCG-a gdje su, povodom 14. novembra Svjetskog dan borbe protiv dijabetesa, organizovane zdravstveno-promotivne aktivnosti mjerenja nivoa secera u krvi i krvnog pritiska.

Kavaric je podsjetio da su preporuke 150 minuta fizicke aktivnosti tokom sedmice i setnje srednje-brzim hodom.

“Drugi vazan parametar je prevencija gojaznosti. Zdrav nacin ishrane je obicno ugraden u sve dijete. Radi se o velikom broju obroka, tri glavna i dvije uzine. Radi se o mjeri u kolicini hrane. Veoma je znacajno da gradani znaju da namirnice koje konzumiramo nose odredenu sposobnost da povecaju nivo secera u krvi”, pojasnio je Kavaric.

Pozeljno je, kako je rekao, da se u ishrani nadu namirnice sa srednjim ili nizim glikemijskim indeksom.

“Jednako vazi i za voce. Kivi, pomorandze, mandarine, jagode, maline, jabuke su pozeljan izbor. Voce bi moglo biti dobar izbor umjesto slatkisa. Vrlo jednostavan princip izmjene zivotnog stila moze dovesti do prevencije gojaznosti, a samim tim i dijabetesa, koji je u visokom procentu udrzen sa prethodnim viskom kilograma”, rekao je Kavaric.

On je kazao da se crvena mesa sve manje preporucuju u svakodnevnoj ishrani.

“Akcenat se stavlja na izvor proteina iz voca i povrca. Malo se zna da ljesnici i bademi mogu biti izvor proteina. Takode, kuvano bjelance moze biti izbor proteina. Zdravi stilovi zivota nisu fantazija, nego proizvod dugogodisnjih studija i preporuka”, objasnio je Kavaric.

Prema njegovim rijecima, danas ima mnogo ketogenih dijata u kojima postoji monotonost u primjeni odredenih namirnica i insistiranje na samo jednoj vrsti namirnica.

Prema posljednjem zvanicnom podatku iz Registra Instituta za javno zdravlje iz 2013. godine, kako je rekao, u Crnoj Gori ima oko 33.500 dijabeticara.

Glavna sestra Interne klinike KCCG-a Sanja Minic, smatra da je pravilna ishrana temelj za lijecenje i pacijentima se savjetuje vise obroka tokom dana, kao i da budu rasporedeni ravnomjerno.

“Moraju da vode racuna o kolicini i vrsti hrane. Osim pravilne ishrane za lijecenje dijabetesa bitna je i fizicka aktivnost. Pacijentima savjetujemo da ona bude sat vremena nakon uzimanja terapije. To je lagana setnja, voznja bicikla, plivanje, umjereni sport. Ako se bavi fizickom aktivnoscu koja zahtjeva veci napor, onda pacijentu savjetujemo da uzme jaci obrok da ne bi doslo do hipoglikemije”, objasnila je Minic.

Za lijecenje dijabetesa, kako je pojasnila, bitno je i pravilno uzimanje terapije, odnosno pravilna aplikacija insulina i mjerenje glikemije.

“Glikemija se mjeri prije dorucka i dva sata nakon obroka u toku dana. A ne kao sto se cesto radi, odmah nakon obroka i onda vrijednosti nisu pouzdane i tacne”, kazala je Minic.

Ona je rekla da je napravljen edukativni materijal u kojem se govori o riziku za nastanak depresije i o tome moze li depresija biti izazvana dijabetesom.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obiljezava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Medunarodna federacija dijabeticara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Za Dan borbe protiv dijabetesa, odreden je dan rodenja Fredericka Bantinga, medicinskog naucnika koji je bio jedan od pronalazaca inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Protiv neke politike ili partije poštenije se boriti spolja"
  on 24/02/2024 at 19:54

  Protiv neke politike ili političkog subjekta poštenije se boriti spolja nego iznutra, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković.

 • Ibrahimović: Šaljemo nedvosmislenu podršku Ukrajini
  on 24/02/2024 at 19:49

  Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović poslao je danas nedvosmislenu podršku ukrajinskom narodu u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

 • Gorčević: Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu
  on 24/02/2024 at 19:43

  Crna Gora stoji čvrsto uz Ukrajinu i njen narod, držeći se dosljedno principa usklađenosti sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

 • "Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu"
  on 24/02/2024 at 18:25

  Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.