Zabljacani bi ustedjeli jedan racun godisnje da su na plavom modelu

Samo oko 15 hiljada od ukupno 330 hiljada domacinstava u Crnoj Gori je potpisalo nove ugovore o snabdijevanju elektricnom energijom sa Elektroprivredom (EPCG), a svega nesto vise od 2,5 hiljade domacinstva (ili 0,75 odsto) odlucilo se za neki od tri nova ponudena tarifna paketa.

Nije jasno da li se radi o nezainteresovanosti gradana da potpisu ugovore o snabdijevanju u novoj tarifi ili o nedovoljnoj informisanosti, ili o nepovjerenju vezano za modele koji im se nude vise od pet mjeseci.

Cijena kilovat-sata struje je oko deset centi sa porezom na dodatu vrijednost.

Iz EPCG “Vijestima” je potvrdeno da je od dana uvodenja tarifnih paketa 1. juna ove godine i zakljucno sa 31. oktobrom potpisano oko 15.000 ugovora o snabdijevanju.

Najvise domacinstava, njih oko 12.500, potpisalo je ugovor za osnovni model placanja koji je vazio do sada. Tu je vec oko 315 hiljada domacinstava. Za plavi paket odlucilo se 2.416, za crveni paket oko 100 domacinstava, dok se za potpisivanje ugovora za zeleni tarifni paket odlucilo svega par potrosaca.

Dosadasnji model potrosnje zadrzali su dominantno i novi kupci stanova u Crnoj Gori, o cemu svjedoci najveci broj novih potpisanih ugovora o snabdijevanu.

Primjer Zabljaka najbolje pokazuje da ima dosta neupucenih u ono sto EPCG zapravo nudi potrosacima.

Zabljacani imaju, na primjer, prosjecni mjesecni racun oko 27 eura i prihvatanjem novog plavog modela bi godisnje mogli da ustede jedan mjesecni racun.

“EPCG je uvela tarifne modele kako bi domacinstvima omogucila da shodno navikama u potrosnji odaberu model koji im najvise odgovara. Tako plavi paket nudi najbolje uslove za domacinstva koja trose do 300 Kwh (mjesecni racun do 30 eura), crveni paket nudi najbolje uslove ukoliko domacinstva trose elektricnu energiju dominantno u periodu skuplje tarife, zeleni paket namijenjen je domacinstvima koja zele da svu elektricnu energiju koju trose dobijaju iz zelenih izvora energije”, saopstili su iz EPCG.

Ukoliko se domacinstva ne odluce za neki od novih paketa, ostaju na osnovnom paketu. EPCG je tarifne modele ponudila trzistu, a na domacinstvima je da odluce da li ce ga aktivirati.

“Na web portalu www.epcg.com je postavljen informator i kalkulator na osnovu kojeg domacinstva mogu preracunati i izracunati koji model najvise odgovara njihovom nacinu potrosnje elektricne energije. Takode, domacinstva su uz racune dobila i informativni flajer o tarifnim modelima. Odabir i promjena paketa nisu obavezni, a ocigledno je da domacinstvima odgovara osnovni paket”, dodali su iz EPCG. Iz drzavne kompanije napominju da su tarifni modeli za potrosnju elektricne energije novina na crnogorskom trzistu, ali i vjeruju da ce se domacinstva ubuduce vise odlucivati za njihovu promjenu kada oni koji su to vec uradili osjete koristi od promjene.

Plavi model tarifiranja elektricne energije najpovoljniji za gradane koji se griju na drva i cija je mjesecna potrosnja oko 300 kWh (kilovata po casu). Kupcu koji odabere taj model snabdijevanja, prvih 150 kWh u visoj i 150 kWh u nizoj tarifi, racuna se cijena koja je dva odsto jeftinija od prethodne cijene.

Dosadasnji osnovni model potrosnje elektricne energije je za one koji potrose mjesecno oko 700 kWh.

Crveni model potrosnje preporucuje se, uglavnom, za samce ili manje porodice koje mnogo ne trose struje i koriste elektricne uredaje tokom dana. Ovaj model podrazumijeva istu tarifu tokom cijelog dana bez obzira na visinu potrosnje elektricne energije.

Zeleni model podrazumijeva cijenu iz osnovnog modela dodatno uvecanu za 0,2 centi po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne struje iz obnovljivih izvora (zelene energije). U razvijenim zemljama taj paket koriste drustveno odgovorni pojedinci. U crnogorskim uslovima, on je na losem glasu zbog uskog kruga privilegovanih gazda bliskih rezimu, koji su dobili koncesije za izgradnju mHE, zelenu energiju gradani placaju preko racuna.
Zelenu energiju proizvodi i EPCG.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.