MEDENICA OCIJENILA

Arbitraza, kao alternativni nacin rjesavanja sporova, ima brojne prednosti zbog cega postoji potreba za njenom sirom primjenom u privrednim sporovima, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

“Vazno je istaci brojne prednosti arbitraze i potrebu za njenom sirom primjenom u privrednim sporovima jer samo tim putem se postize mirenje stranaka, ekonomicnost postupka pred sudovima i brzi put do pravosnazne sudske odluke”, kazala je Medenica u Privrednoj komori (PKCG), povodom Crnogorskog arbitraznog dana.

Ona je navela da ce sudska vlast uciniti dodatne napore kako bi doprinijela unaprijedenju poslovnog ambijenta kroz postizanje viseg stepena pravne sigurnosti.

“U okviru sudske vlasti snazno podrzavamo svaku promociju alternativnog nacina rjesavanja sporova kako bismo gradanima i svim preduzecima obezbijedili djelotvoran i efikasan pravosudni sistem”, saopstila je Medenica.

Prema njenim rijecima, vodenjem dijaloga sa predstavnicima udruzenja banaka razmataju mogucnost nacina za eliminisanje ili smanjenje odredenih nedostataka u praksi, koji su prepoznati kao prepreka ili u bliskoj buducnsoti mogu predstavljati prepreku za efikanost poslovanja bankarskog sektora.

“Imajuci u vidu da razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori mora biti dodatno pojacan, uvjerena sam da u sudstvu imate neformalnog ali pouzdanog partnera koji ce uciniti sve sto je u njegovoj moci za puno postovanje principa vladavine prava”, porucila je Medenica.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubovic, ocijenio je da je blagovremenost u rjesavanju eventualnih sporova jedan od bitnih zahtjeva savremenog biznisa, pa sira primjena arbitraze doprinosi unapredenju poslovnog i investicionog ambijenta.

“PKCG je ustanovila Arbitrazni sud, kao nezavisnu i samostalnu instituciju, na osnovu Zakona o arbitrazi. Ovaj propis, uskladen sa modelom Komisije Ujedinjenih nacija za medunarodno trgovinsko pravo, Crnu Goru dodatno legitimise u medunarodnim okvirima kao zemlju sa sigurnom i efikasnom pravnom zastitom poslovanja i podstice privrednu saradnju sa stranim partnerima”, naveo je Golubovic.

PKCG je, kako je kazao, kroz osnivanje i rad stalnog Arbitraznog suda unijela novi kvalitet u domaci pravni sistem kroz vansudsko rjesavanje sporova.

“Korist od arbitraznog rjesavanja sporova imaju privrednici i drzava. Privrednici tako dolaze brzo i povoljno do odluke koju mogu da izvrse u zemlji i inostranstvu, dok drzava rasterecuje sudstvo, povecava njegovu efikasnost i jaca kredibilitet i prestiz nacionalne ekonomije sa aspekta privlacenja investicija”, ocijenio je Golubovic.

Crna Gora je, kako je dodao, posljednjih godina napravila znacajne iskorake u unaprijedenju pravne sigurnosti i kvalitetu zakonodavstva, cemu je znatno doprinijelo uvodenje javnog biljeznistva u domaci pravni sistem.

“Reformske aktivnosti sada treba usmjeriti na unapredenje efikasnosti pravosuda, kroz ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje troskova, a narocito kroz jacanje kapaciteta za alternativno rjesavanje sporova”, rekao je Golubovic.

Privredna komora, kako je kazao, ulaze velike napore da ekonomski odnosi budu stimulisani i zasticeni efikasnim privrednim sudstvom, zbog cega ocekuje da ce privreda pozitivno reagovati na zakonsku reformu i siru priumjenu arbitraze.

“Adekvatna primjena arbitraze u praksi, zajedno sa sistemski vaznim zakonima kojima se ureduje parnicni postupak, izvrsenje i obezbjedenje, doprinosi brzem i efikasnijem poslovanju i inkorporira najvise evropske standarde u crnogorski pravni sistem”, dodao je Golubovic.

Generalni direktor Direktorata za gradansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde, Ibrahim Smailovic, kazao je da unapredenje primjene alternativnih vansudskih nacina rjesavanja sporova predstavlja jedan od prioriteta u reformi pravosuda.

,,Razvojem alternativnim nacinima rjesavanja sporova gradanima i preduzecima se omogucava da u sudski postupak mogu izabrati i druge postupke za rjesavanje sporova”, rekao je Smailovic.

Prema njegovim rijecima, arbitraza je pozeljan i efikasan vansudski nacin rjesavanja spornih odnosa izmedu strana, jer doprinosi odrzavanju dobrih poslovnih odnosa strana u sporu.

,,Arbitraza zasigurno predstavlja pozeljan nacin za rjesavanje odnosa, jer garantuje njihovo brzo, efikasno i strucno rjesavanje. To ce doprinijeti daljem jacanju povjerenja stranih investitora u Crnu Goru, rastu bruto domaceg proizvoda (BDP) i pozicioniranju Crne Gore u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju taj pokazatelj”, naveo je Smailovic.

Zakon o arbitrazi usvojen je 2015. godine i njime se na jedinstven nacin uredila ta vazna oblast. Predlagac zakona bilo je Ministarstvo pravde.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.