Zavrsena javna rasprava o nacrtu nove odluke o porezu na nepokretnosti u Tivtu

U Tivtu je juce zavrsena javna rasprava o nacrtu nove odluke o porezu na nepokretnosti koju je pripremila lokalna administracija gradonacelnika Sinise Kusovca (DPS), kojom su korigovane zone po kojima se obracunavaju koeficijenti za naplatu te vrste dazbina.

,,U nacrtu nove odluke o porezu na nepokretnosti sustinski se za najveci broj gradana nista nece promijeniti jer ostaju iste stope i koeficijenti, samo se mijenjaju neke lokacije zona za odredivanje poreza. Namjera nam je bila da ispravimo dosadasnju praksu da su isti porez placali i vlasnici nekretnina na samoj obali mora, odnosno uz Jadransku magistralu, u istom iznosu kao i njihove komsije u drugom ili trecem redu iza njih. Trzisna vrijednost nekretnina u prvom redu uz obalu mora, odnosno uz magistralu ipak je veca nego sto je to slucaj sa nekretninama iza njih, pa je stoga i logicno da se na takve nepokretnosti obracunava i nesto veci porez”, objasnila je Jasmina Pejovic iz Sekretarijata za finansije.

Kako objasnjavaju iz Sekretarijata, lokalna uprava bila je u obavezi da nakon donosenja novog Zakona o porezu na nepokretnosti, donese sa njime uskladenu novu opstinsku odluku, pa je to iskorisceno i za blage korekcije zona.

Tivat ove godine od poreza na nepokretnosti u gradskoj kasi ocekuje 5,1 milion eura. Do kraja septembra ukupno je po tom osnovu naplaceno 3,4 miliona eura.

Tivat je po ovoj odluci podijeljen na ukupno deset zona u kojima koeficijent za obracun poreza na napokretnosti, zavisno od atraktivnosti pojedine lokacije i njene blizine moru, odnosno centru grada, te stepena komunalne opremljenosti, iznosi od minimalnih 0,25 u zoni VI do maksimalnih dva u ekskluzivnoj zoni. U najskuplju, ekskluzivnu zonu, pored nekretnina na ostrvu Sveti Marko i Ostrvu cvijeca, spadaju u nekretnine u zahvatu velikih investicionih projekata Porto Montenegro, Lustica Bay i Qatari Diar. Nesto manje skupa je zona u kojoj koeficijent za obracun poreza na nepokretnosti iznosi 1,6, a ona obuhvata gotovo sve priobalne djelove opstine Tivat na podrucju od Lepetana do Krasica. Sama stopa poreza na nepokretnosti primjenjuje se na utvrdenu njenu trzisnu vrijednost, i iznosi od 0,25 do 0,30 odsto i za zemljista i za gradevinske objekte.

Pejovic je kazala da je motiv bio da se u nacrtu nove odluke, pojedine nekretnine, ,,unaprijede” u jednu poresku zonu vise nego sto je to do sada bio slucaj.

,,To ipak nece dovesti do znacajnijeg povecanja poreskih obaveza, jer smo prema nekim projekcijama koje smo radili izracunali da bi vlasnik nekretnine u jednoj od zona koja se sada mijenja na vecu, a koji je do sada godisnje za svoju kucu i dvoriste placao 150 eura poreza, ubuduce trebalo da plati oko 180 eura”, kazala je Pejovic.

Ona medutim, nije mogla da kaze koliko ce primjena nove odluke kumulativno dovesti do povecanja prihoda Opstine, istakavsi da opcija linerarnog smanjenja dosadasnjeg poreza za vlasnike nekretnina koje nisu u prvom redu uz more ili magistralu, a zadrzavanje aktuelnog poreza za vlasnike nekretnina koje jesu u tim pojasevima, nije dolazilo u obzir kao opcija za ,,pravednije oporezivanje” jer bi time doveo do drasticnog smanjenja te vrste prihoda za Opstinu

Ovakva namjera opstinara naisla je na kritike gradana koji smatraju da lokalna uprava u protekle cetiri godine nije uradila nista na konkretnom poboljsanju uslova zivota gradana u vecem dijelu zona gdje sada namjerava povecati porez na imovinu fizickih i pravnih lica, a da bi to opravdalo povecanje ove dazbine.

Tako Donja Lastva gdje ce vlasnici nekretnina uz magistralu placati veci porez i dalje nema kanalizacionu mrezu, Jadranska magistrala je ljeti najzakrcenija saobracajnica u drzavi, a uslovi za zivot u kucama na Obali Durasevica su sada losiji negi prije pet godina, jer je zbog lose gradnje postrojenja za preciscavanje otpadnih voda na Klacini cesto sirenje vrlo neprijatnih mirisa i povremeno izlivanje kanalizacije u more.

,,Porez na nepokretnosti je tzv. nedestinirani porez i za njega ne postoje cvrsti kriterijumi da se novac ubran od tog poreza mora potrositi u poboljsanje komunalne opremljenosti ili podizanje standarda zivota gradana u pojedinim djelovima grada. Taj novac dakle ide u opstu javnu potrosnju lokalne administracije koja te pare trosi za sve i svasta, a to gradani koji porez placaju najcesce ne osjecaju kao konkretni napredak za sebe i svoje komsije”, zapitao je mjestanin Krtola Sasa Klakor.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Od reformi Crne Gore korist mogu imati i države regiona"
  on 05/12/2023 at 16:39

  Bosna i Hercegovina (BiH) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka EU, poručio je ambasador te države Branimir Jukić i poručio da od reformi koje Crne Gora sprovodi koristi mogu imati i države regiona. On je danas razgovarao sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić.

 • EU: Ograničeni napredak Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  on 05/12/2023 at 16:32

  Očekuje se da Savjet za opšte poslove Evropske unije na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava, saznaje portal koha.net.

 • IDF: Trupe u Kan Junisu, najintenzivnije borbe od početka operacije
  on 05/12/2023 at 16:17

  Izrael je ušao u novu fazu rata, odbrambene snage djeluju u svim djelovima Pojasa Gaze, a glavne operacije su na jugu u Kan Junisu. Cilj proširenih akcija je, uništenje lidera Hamasa, saopštio je Izrael. Najmanje 50 civila je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno, u seriji izraelskih napada na dvije škole u gradu Gazi, u ​​kojima su bila smještena raseljena lica, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa. Nema sigurnih zona u Pojasu Gaze, poručio je šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits.

 • Micev podnio ostavku u Zavodu za hidrometeorologiju
  on 05/12/2023 at 16:09

  Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Brgljez u potrazi za hranom na sjeveru Crne Gore
  on 05/12/2023 at 15:48

  Brgljez (latinski: Sitta europaea) vrsta je ptice koja pripada rodu Sitta. Čitalac Portala RTCG poslao nam je snimak druženja sa ovom pticom.

 • Lavrov: Stvaranje Kaspijskog savjeta znači jačanje regionalne saradnje
  on 05/12/2023 at 15:39

  Stvaranje Kaspijskog savjeta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

 • Britanska nagrada za modu 2023: Šta je ko obukao i ko je dominirao crvenim tepihom
  on 05/12/2023 at 15:38

  Svetske zvezde, među kojima su Pamela Anderson i Gvinet Paltrou, prošetale su crvenim tepihom u Londonu.

 • U trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola
  on 05/12/2023 at 15:30

  U Crnoj Gori je u trećem kvartalu izdata 101 građevinska dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

 • Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“
  on 05/12/2023 at 15:25

  „U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio deo odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

 • Milatović upriličio svečanu večeru u čast diplomatskog kora
  on 05/12/2023 at 20:49

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović upriličio je u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Milatović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju i iskazao uvjerenje da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

 • Važno depolitizovati izbornu administraciju
  on 05/12/2023 at 20:12

  Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, ocijenio je advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji "Okrugli sto" na TVCG.

 • Intenziviranje saradnje sa Alžirom da počiva na snažno postavljenim temeljima
  on 05/12/2023 at 19:45

  Intenziviranje saradnje Crne Gore i Alžira treba da počiva na snažno postavljenim temeljima i razumijevanju koje je u osnovi istorijskih odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

 • Okrugli sto: Je li izborna reforma osuđena na propast?
  on 05/12/2023 at 19:18

  Izborna reforma uprkos zahtjevima iz Brisela skoro deceniju osuđena na propast. Je li vrijeme za iskorak, tema je emisije Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu.

 • "Realno je da zatvorimo sva EU poglavlja za dvije godine"
  on 05/12/2023 at 15:55

  Crna Gora je najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i uz nastavak reformi postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

 • Ivanović sa ambasadorima: Poziv na prekid vatre na Bliskom istoku
  on 05/12/2023 at 14:31

  Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili, naglasivši da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

 • Spajić: Naredne godine da smanjimo budžetski deficit
  on 05/12/2023 at 14:22

  Za Crnu Goru je jako bitno da naredne godine smanji fiskalni i budžetski deficit, smatra premijer Milojko Spajić.

 • "Za rezultate na PISA testiranju kriva vlast i revanšizam"
  on 05/12/2023 at 14:07

  Za loše rezultate na PISA testiranju kriva je vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete, već revanšizmom i indoktrinacijom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

 • Zoran Šljukić v.d. direktor EPCG
  on 05/12/2023 at 13:52

  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na današnjoj sjednici je za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao Zorana Šljukića, saznaje TVCG.

 • Naredne sedmice ponovno saslušanje kandidata za Sudski savjet
  on 05/12/2023 at 11:59

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ponovo će 12. decembra saslušati kandidate za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.