Zavrsena javna rasprava o nacrtu nove odluke o porezu na nepokretnosti u Tivtu

U Tivtu je juce zavrsena javna rasprava o nacrtu nove odluke o porezu na nepokretnosti koju je pripremila lokalna administracija gradonacelnika Sinise Kusovca (DPS), kojom su korigovane zone po kojima se obracunavaju koeficijenti za naplatu te vrste dazbina.

,,U nacrtu nove odluke o porezu na nepokretnosti sustinski se za najveci broj gradana nista nece promijeniti jer ostaju iste stope i koeficijenti, samo se mijenjaju neke lokacije zona za odredivanje poreza. Namjera nam je bila da ispravimo dosadasnju praksu da su isti porez placali i vlasnici nekretnina na samoj obali mora, odnosno uz Jadransku magistralu, u istom iznosu kao i njihove komsije u drugom ili trecem redu iza njih. Trzisna vrijednost nekretnina u prvom redu uz obalu mora, odnosno uz magistralu ipak je veca nego sto je to slucaj sa nekretninama iza njih, pa je stoga i logicno da se na takve nepokretnosti obracunava i nesto veci porez”, objasnila je Jasmina Pejovic iz Sekretarijata za finansije.

Kako objasnjavaju iz Sekretarijata, lokalna uprava bila je u obavezi da nakon donosenja novog Zakona o porezu na nepokretnosti, donese sa njime uskladenu novu opstinsku odluku, pa je to iskorisceno i za blage korekcije zona.

Tivat ove godine od poreza na nepokretnosti u gradskoj kasi ocekuje 5,1 milion eura. Do kraja septembra ukupno je po tom osnovu naplaceno 3,4 miliona eura.

Tivat je po ovoj odluci podijeljen na ukupno deset zona u kojima koeficijent za obracun poreza na napokretnosti, zavisno od atraktivnosti pojedine lokacije i njene blizine moru, odnosno centru grada, te stepena komunalne opremljenosti, iznosi od minimalnih 0,25 u zoni VI do maksimalnih dva u ekskluzivnoj zoni. U najskuplju, ekskluzivnu zonu, pored nekretnina na ostrvu Sveti Marko i Ostrvu cvijeca, spadaju u nekretnine u zahvatu velikih investicionih projekata Porto Montenegro, Lustica Bay i Qatari Diar. Nesto manje skupa je zona u kojoj koeficijent za obracun poreza na nepokretnosti iznosi 1,6, a ona obuhvata gotovo sve priobalne djelove opstine Tivat na podrucju od Lepetana do Krasica. Sama stopa poreza na nepokretnosti primjenjuje se na utvrdenu njenu trzisnu vrijednost, i iznosi od 0,25 do 0,30 odsto i za zemljista i za gradevinske objekte.

Pejovic je kazala da je motiv bio da se u nacrtu nove odluke, pojedine nekretnine, ,,unaprijede” u jednu poresku zonu vise nego sto je to do sada bio slucaj.

,,To ipak nece dovesti do znacajnijeg povecanja poreskih obaveza, jer smo prema nekim projekcijama koje smo radili izracunali da bi vlasnik nekretnine u jednoj od zona koja se sada mijenja na vecu, a koji je do sada godisnje za svoju kucu i dvoriste placao 150 eura poreza, ubuduce trebalo da plati oko 180 eura”, kazala je Pejovic.

Ona medutim, nije mogla da kaze koliko ce primjena nove odluke kumulativno dovesti do povecanja prihoda Opstine, istakavsi da opcija linerarnog smanjenja dosadasnjeg poreza za vlasnike nekretnina koje nisu u prvom redu uz more ili magistralu, a zadrzavanje aktuelnog poreza za vlasnike nekretnina koje jesu u tim pojasevima, nije dolazilo u obzir kao opcija za ,,pravednije oporezivanje” jer bi time doveo do drasticnog smanjenja te vrste prihoda za Opstinu

Ovakva namjera opstinara naisla je na kritike gradana koji smatraju da lokalna uprava u protekle cetiri godine nije uradila nista na konkretnom poboljsanju uslova zivota gradana u vecem dijelu zona gdje sada namjerava povecati porez na imovinu fizickih i pravnih lica, a da bi to opravdalo povecanje ove dazbine.

Tako Donja Lastva gdje ce vlasnici nekretnina uz magistralu placati veci porez i dalje nema kanalizacionu mrezu, Jadranska magistrala je ljeti najzakrcenija saobracajnica u drzavi, a uslovi za zivot u kucama na Obali Durasevica su sada losiji negi prije pet godina, jer je zbog lose gradnje postrojenja za preciscavanje otpadnih voda na Klacini cesto sirenje vrlo neprijatnih mirisa i povremeno izlivanje kanalizacije u more.

,,Porez na nepokretnosti je tzv. nedestinirani porez i za njega ne postoje cvrsti kriterijumi da se novac ubran od tog poreza mora potrositi u poboljsanje komunalne opremljenosti ili podizanje standarda zivota gradana u pojedinim djelovima grada. Taj novac dakle ide u opstu javnu potrosnju lokalne administracije koja te pare trosi za sve i svasta, a to gradani koji porez placaju najcesce ne osjecaju kao konkretni napredak za sebe i svoje komsije”, zapitao je mjestanin Krtola Sasa Klakor.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.