U HRVATSKOJ

Filmski producent Branko Lustig, dobitnik “Oskara” za filmove “Sindlerova lista” i “Gladijator”, umro je jutros u Zagrebu u 88. godini. Lustig je 2016 bio gost u emisiji “Profil” TVCG u kojoj je govorio o Holokaustu, umjetnosti, prastanju.

Lustig je roden 1932. u Osijeku.

Zbog jevrejskog porekla je tokom Drugog svjetskog rata bio zatocenik koncentracionih logora Ausvic i Bergen-Belzen. Vecina clanova njegove porodice su nestali u koncentracionim logorima sirom Evrope.

Njegovo iskustvo iz logora je ugradeno u “Sindlerovu listu” Stivena Spilberga, kom je pomogao da uvjerljivo prikaze mucne scene iz koncentracionih logora.

Lustig je 1955. diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i iste godine je poceo profesionalnu karijeru u Jadran filmu.

Saradivao je na filmovima “Violinista na krovu”, “Sofijin izbor”, “Limeni bubanj”, “Pad crnog jastreba”, “Hanibal”, “Americki gangster” i televizijskim serijama “Vjetrovi rata” i “Rat i sjecanja”. U njegovoj bogatoj biografiji isticu se i “Pad crnog jastreba” (2001), “Dobra godina” (2006).

Prije deset godina Lustig je odlucio da se vrati u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala jevrejskog filma.

Ove je godine proglasen pocasnim gradaninom grada Zagreba za izvanredan doprinos promociji vrijednosti demokratskog drustva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja medu razlicitima, cime je trajno zaduzio Hrvatsku i Grad Zagreb.

“Moj broj je A3317. Dalek je put od Ausvica do ove pozornice. Umiruci su mi ostavili u amanet da – ako prezivim – pricam kako je bilo”, rekao je Lustig kada je, kao najbolji producent, nagraden Oscarom za Sindlerovu listu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.