Vojvodic, koji je smijenjen krajem 2016, na ime otpremnine trazi oko 50.000 eura, saznaju “Vijesti”

Smjene samo dvojice bivsih celnika Javnog servisa kostace gradane vise od cetvrt miliona eura, ali ce ta suma, sasvim sigurno, biti mnogo veca kada na “naplatu” dospiju jos tri.

Prema odlukama crnogorskih sudova, za posljednjih osam godina nezakonito je smijenjeno troje generalnih direktora RTCG – Branko Vojicic, Rade Vojvodic i Andrijana Kadija, kao i direktor TVCG Vladimir Micunovic i urednik Prvog programa TVCG Aleksandar Mirkovic.

O imenovanju, odnosno smjenjivanju generalnih direktora odlucuju clanovi Savjeta RTCG.

Na posljednjoj sjednici Savjeta RTCG bilo je rijeci o jednom od njih – Radu Vojvodicu. Prema onome sto je receno na sjednici, njemu ce biti isplaceno malo vise od 180.000 eura, ali ova suma ne ukljucuje i otpremninu.

Prema nezvanicnim informacijama “Vijesti”, Vojvodic, koji je smijenjen krajem 2016. godine, na ime otpremnine trazi oko 50.000 eura.

Kako su ranije pisali mediji, 80.000 eura dobio je njegov prethodnik Branko Vojicic.

Njega je sredinom 2011, takode nezakonito, smijenio Savjet.

Vrhovni sud potvrdio je krajem proslog mjeseca presudu da je Vladan Micunovic nezakonito razrijesen sa mjesta direktora TVCG, a nekoliko mjeseci ranije Visi da je i Andrijana Kadija sa mjesta generalne direktorice RTCG.

Visi sud potvrdio je ljetos presudu da je Aleksandar Mirkovic nezakonito smijenjen sa mjesta urednika Prvog programa TVCG.

Advokat Centra za gradanske slobode Sergej Sekulovic smatra da se radi o zaista o ozbiljnim novcanim sredstvima, koja moraju da zabrinu, pogotovo zbog cinjenice da se radi o kontinuitetu.

Sergej Sekulovic
Sekulovic(Foto: Boris Pejovic)

“Imamo svako malo, bukvalno svake druge ili trece godine, jednu vrstu ovakve nezakonite smjene. Dakle, odgovornost u pojedinacnim slucajevima, treba da se konkretizuje, ka nekome ko je prouzrokovao citavu ovu situaciju. Jer ovo vec dobija elemente kontinuiteta, da bi se moglo tretirati strucnom greskom, omaskom ili tako dalje, u procjeni da bi mogla da istrpi neku dozu zdrave kritike”, kazao je Sekulovic za “Vijesti”.

Prema njegovim rijecima, nadlezni treba da utvrde da li primarna odgovornost lezi na nekoj strucnoj sluzbi unutar RTCG, da li je na Savjetu, ili je ta odgovornost negdje podijeljena.

“Ova situacija ne smije vise da se ponavlja, jer bi iz nekog nivoa, koji moze da vuce ka ozbiljnosti i zabrinutosti, presla na nivo komedije. Ispada da je odlicno biti direktor RTCG, odradicete par mjeseci, smijenice vas i dobicete stotinu hiljada”, kazao je Sekulovic.

Slucajevi o kojima je rijec pokazuju neredovnost u vaznoj javnoj medijskoj organizaciji, neredovnost koju gradani placaju, bilo da novcano ili dobijanjem nekvalitetnih medijskih sadrzaja, ocijenio je predsjednik Skupstine Media centra Dusko Vukovic.

Dusko Vukovic
Vukovic(Foto: Boris Pejovic)

“Svaki od navedenih slucajeva je specifican i tako ih treba posmatrati i ocjenjivati. Ja sam dobro upucen u slucaj kolege Micunovica i tu je sasvim jasno ko je i s kakvim ciljem ucinio stetu, a ta steta je ucinjena svjesno i to protiv javnog interesa a ne samo interesa pojedinca. Nisam siguran da je u slucaju smjena Vojvodica i Vojicica trpio javni interes”, kazao je za “Vijesti” Vukovic.

RTCG se finansira iz drzavnog budzeta, sa nesto preko 13 miliona eura godisnje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.