LISA SOTILIS

Lisa Sotilis, svjetski poznata grcko-italijanska slikarka, skulptorka i dizajnerka nakita se zahvaljujuci pricama svoje bliske prijateljice Marije Beatrice od Savoje, unuke italijanske kraljice Jelene Savoje, posjetila nasu zemlju i zaljubila se. Umjetnica nevjerovatne energije, u devetoj deceniji za TVCG otkrila je svoj put do uspjeha koji uskoro zeli podijeliti i sa ljudima u nasoj zemlji.

“Grci su posebnog duha i to dokazuju svakome bez obzira na lose ili dobre trenutke u zivotu”, kazala je Lisa Sotilis.

Strastvena Grkinja, ciji je nakit nobelovac Salvatore Kvasimodo dozivio kao otkrivanje grckog mita, potice iz burzoaske porodice koja je novcem i ljudima podrzavala vjekovnu borbu Grka sa osmanlijama.

“Moj djed koji je nosio ime Napoleona, bio je nacionalni heroj jer je dio nase obale oslobodio u tom visevjekovnom osvajanju. Zvali su ga nepobjedivi jer ga bas niko nije mogao pobjediti”, dodaje Lisa.

Odrasla u krugu porodica koja su cuvale zemlju i ljude a do kojih je bilo tesko doprijeti. Lisa ja kao vrlo mlada usla u krug kraljevskih porodica u kojem je naucila sve o svijetu nedodirljivih.

“Imala sam mnogo srece jer sam zbog svoje otvorenosti mogla da budem najjnesretnija osoba na svijetu, medutim imala sam srecu da budem rodena u mojoj porodici okruzena sjajnim prijateljima”, kazala je Lisa.

Dobitnica vise od 15 nagrada, medu kojima je i zlatna medalja predsjednika Republike Italije, svoju prvu izlozbu imala je sa 18 godina u berlinskom Muzeju. Upoznaje Aleksandra Iolasa koji joj nudi nevjerovatan ugovor sa kojim se predstavila u njegovim galerijama sirom svijeta, rame uz rame sa Endijem Vorholom, Salvadorom Dalijem i drugima.

Skulptorka, slikarka i dizajnerka nakita obozava putovanja, daje sto odsto sebe u svemu, nakon Grcke, Italija joj je drugi dom. Zavrsila je akademiju lijepih umjetnosti u gradu u kojem je upoznala prijatelje za cijeli zivot. U Milanu prvi put cuje o Crnoj Gori i to od Marije Beatrice od Savoje, unuke italijanske kraljice Jelene Savojske.

“U Italiji svi vole kraljicu Jelenu. Marija mi je kao sestra i ima nevjerovatan karakter, na svoju majku Mari Zoze i na svoju baku kraljicu Jelenu od Savoje. To je nevjerovatan karakter”, kaze Lisa.

Lisa Sotilis, odrasla je sa Marijom Beatrice od Savoje. Bliske su, kaze kao sestre. Vjerovala je da ce ovoga puta doci sa njom u Crnu Goru, medutim bolest je u tome sprijecila. Vise nego ikada ranije interesovala se kako je u Crnoj Gori.

“Prenijela sam joj koliko volite svoju zemlju, koliko cesto pricate o princu Nikoli, kako se rado sjecate princeze Jelene a da kada pomenem da sam super drugarica sa njom svi polude”, dodaje lisa.

Lisa Sotilis svjetski poznata grcko-italijanska slikarka, skulptorka i dizajnerka nakita, radila je sa Kartierom izlozbe sirom svijeta, planirala je sa Endijem Vorholom, ruski baletan Rudolf Nurejev bio joj je najbolji prijatelj, potice iz porodice koja je cinila dobra djela. Dobrocinstva se ni ona ne odrice i zato planira osnivanje humanitarnog fonda u Crnoj Gori sto ce biti jos jedan povod za susret, zakljucuje gospoda Sotilis.

Emina Hodzic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.