BOGDANOVIC U SLOVENIJI

Ministar kulture Aleksandar Bogdanovic, ucestvujuci na Kreativnom forumu u Ljubljani, naglasio je tendenciju Vlade Crne Gore ka uspostavljanju crnogorskog kulturnog proizvoda, koji ce imati svoju prepoznatljivost, ne samo na nacionalnom, vec i na regionalnom trzistu.

U okviru danasnje sesije Foruma, ministar je nastupio na panelu lidera pod nazivom ,,Podsticanje kreativne ekonomije”.

“Tokom panela, na kome su se video porukama obratili generalni sekretar OECD Angel Guria i evropska komesarka Maria Gabriel, ministar Bogdanovic naglasio je tendenciju Vlade Crne Gore ka uspostavljanju crnogorskog kulturnog proizvoda, koji ce imati svoju prepoznatljivost, ne samo na nacionalnom, vec i na regionalnom trzistu”, navodi se u saopstenju MKU.

U tom kontekstu, on je posebno govorio o programu ,,Kreativna Crna Gora”, ali i o mjerama na uspostavljanju kreativnih habova, o kojima je bilo vise rijeci i u okviru ostalih segmenata ljubljanskog Foruma.

“U pravcu uspostavljanja crnogorskog kulturnog proizvoda, usmjerili smo dio javne kulturne politike ka uspostavljanju nacionalnog programa ,,Kreativna Crna Gora”, sa ciljem da strateski uspostavimo ambijent za razvoj oblasti kreativnih industrija”, rekao je Bogdanovic.

Prvi rezultati su tu – 11 mladih autora vec je predstavilo svoje proizvode, a u toku je drugi poziv u okviru programa.

” U tu svrhu izdvajamo i sve veca sredstva, koja mladim autorima sluze za prostor, opremu, promociju, ali i razvijanje prototipa. Zahvaljujuci tome, brojni proizvodi nastali u okviru ,,Kreativne Crne Gore” vec su nasli put i do crnogorskog i do regionalnog trzista”, kazao je Bogdanovic.

Paralelno sa tim, rministarstvo radi i na uspostavljanju regionalnih kreativnih habova u svim djelovima Crne Gore, koji nece biti samo radni prostor za nase umjetnike, vec i lokacije za rezidencijalne programe.

“Dva takva sadrzaja nalazice se na primorju, po jedan u glavnom gradu i na sjeveru, i svaki od njih imace posebnu programsku strukturu” – naglasio je ministar Bogdanovic, dodajuci kako je program ,,Kreativna Crna Gora” vec dobio i brojna medunarodna priznanja, medu kojima nedavno i dvije ,,Big SEE” nagrade u Ljubljani.

Tokom boravka u slovenackoj prijestonici, ministar Bogdanovic sastao se i sa ministrom kulture u Vladi Republike Slovenije Zoranom Poznicem. Tom prilikom, vise rijeci bilo je o bilateralnoj saradnji, za koju su danasnji sagovornici ocijenili kako je tekuce godine posebno intenzivirana.

Kao dobar primjer saradnje, sagovornici su akcentovali dosadasnju saradnju u okviru Traduki mreze i Foruma slovenskih kultura.

“Ministri Bogdanovic i Poznic ocijenili su kako je nedavna smotra ,,Dani Crne Gore u Sloveniji” bila uspjesna, tim prije jer je slovenacka publika bila u prilici da se upozna sa dometima crnogorske nezavisne teatarske scene, ali i da isprati nastup crnogorskih muzicara”, navodi se u saopstenju.

Taj program, kako su ocijenili danasnji sagovornici, treba da bude podsticaj da u buducnosti dvije drzave zajednicki rade na realizaciji slicnih segmenata – a pritom je ministar Bogdanovic predlozio da u doglednom periodu i Crna Gora ugosti predstavnike slovenacke umjetnicke scene.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.