PRIHVACEN ZAHTJEV OPTUZENOG

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nece odlucivati o zahtjevu za izuzece sudeceg vijeca Vrhovnog suda u slucaja ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Scekica. Opsta sjednica Vrhovnog suda prihvatila je zahtjev Sase Borete, kojim je trazio da Medenica, ne odlucuje o njegovom zahtjevu za izuzece Vijeca pred kojim mu se sudi.

“Opsta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore je dana 12.11.2019. godine, rjesavajuci o zahtjevu za izuzece predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice i sudeceg vijeca koje cine sudije: Stanka Vucinic, predsjednica vijeca, Svetlana Vujanovic, Branimir Femic, dr. Vesna Vuckovic i Petar Stojanovic, clanovi vijeca, od postupanja u predmetu ovog suda Uz.Kz-S I br. 1/2019, koji je na sjednici vijeca od 24. oktobra 2019. godine istakao optuzeni Sasa Boreta, donijela rjesenje kojim je usvojen zahtjev, pa je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, izuzeta od odlucivanja o zahtjevu za izuzece sudeceg vijeca Vrhovnog suda Crne Gore u predmetu ovog suda Uz.Kz-S I br.1/2019, a koje cine sudije: Stanka Vucinic, predsjednica vijeca i sudije Svetlana Vujanovic, Branimir Femic, dr Vesna Vuckovic i Petar Stojanovic, clanovi vijeca. Nakon razmatranja spisa predmeta, ocjene navoda zahtjeva za izuzece predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, te kod izjasnjenja predsjednice, u kojem je istakla da postoji razlog za njeno izuzece od odlucivanja o zahtjevu za izuzece postupajucih sudija u predmetu ovog suda, kako bi se otklonila svaka eventualna sumnja u njenu nepristrasnost u odlucivanju, Opsta sjednica je nasla da zahtjev za izuzece predsjednice Vrhovnog suda od odlucivanja o izuzecu sudeceg vijeca ovog suda u predmetnoj krivicnoj stvari treba usvojiti, a ovo s pozivom na clan 38 tacka (6) Zakonika o krivicnom postupku”, navodi se u saopstenju Vrhovnog suda..

“Naime, kod cinjenice da je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, u vrijeme obavljanja funkcije Vrhovnog drzavnog tuzioca – dana 13.03.2006. godine podnijela zahtjev za primjenu Programa zastite svjedoka Komisiji za primjenu tog programa, sto je u zahtjevu navedeno razlogom za izuzece sada predsjednice Vrhovnog suda, a sto je i predsjednica navela u svom izjasnjenju povodom zahtjeva, to objektivno postoje okolnosti, koje kod optuzenog mogu izazvati sumnju u njenu nepristrasnost prilikom odlucivanja o zahtjevu za izuzece sudija ovog suda koji su postupali na sjednici vijeca ovog suda 24.10.2019. godine, blize imenovanih u izreci rjesenja. Kako se podnijeti zahtjev Vrhovnog drzavnog tuzioca od 13.03.2006. godine odnosi na primjenu Programa zastite svjedoka izvan suda, to navedena ranija aktivnost predsjednice Vrhovnog suda, kao Vrhovnog drzavnog tuzioca Crne Gore ne moze biti znacaja radnje koja bi bila obavezni razlog za izuzece u smislu clana 38 tacka 4 Zakonika o krivicnom postupku, vec se moze podvesti iskljucivo pod ostale okolnosti, u smislu tacke (6) navedene zakonske odredbe”, dodaje se u saopstenju.

Istim rjesenjem odluceno je da se zahtjev za izuzece sudija Vrhovnog suda – Stanke Vucinic, predsjednice vijeca, Svetlane Vujanovic, Branimira Femica, dr Vesne Vuckovic i Petra Stojanovica, clanova vijeca, od postupanja u predmetu ovog suda Uz.Kz-S I br.1/2019 odbije kao neosnovan.

“Naime, ranije odlucivanje u predmetnoj krivicnoj stvari i izrazeni stav sudija Stanke Vucinic (predsjednice vijeca), Svetlane Vujanovic, Branimira Femica i Petra Stojanovica u ranije donijetoj odluci Vrhovnog suda Crne Gore, koja je ukinuta od strane Ustavnog suda Crne Gore ne predstavljaju okolnost koja bi izazivala sumnju u nepristrasnost i nezavisnost imenovanih sudija niti se mogu podvesti ni pod koji od utvrdjenih razloga za izuzece odredbom clana 38 Zakonika o krivicnom postupku. Takode, ni cinjenica da je po zahtjevu optuzenog za pustanje na slobodu nakon odluke Ustavnog suda Crne Gore, odlucivao predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vuckovic, koji je suprug sudije dr Vesne Vuckovic, a donio je rjesenje kojim je odbio zahtjev iz razloga sto je i dalje pravosnazna presuda po kojoj je optuzeni u zatvoru, ne predstavlja razlog za izuzece sudije dr Vesne Vuckovic od postupanja u predmetnoj krivicnoj stvari, kao sudije Vrhovnog suda Crne Gore, clana sudeceg vijeca u predmetu Uz.Kz-S I br.1/2019 niti sama po sebi moze dovesti u pitanje njenu sudijsku nepristrasnost i nezavisnost u postupanju”, zakljucuje se u saopstenju Vrhovnog suda.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu"
  on 24/02/2024 at 18:25

  Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • "Diplomatija žrtva sukoba Milatovića i Spajića"
  on 24/02/2024 at 14:34

  Interes političkih partija ne smije nadvladati državni interes prilikom ambasadorskih imenovanja, i tu će na najvećoj provjeri biti vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

 • NSD bira predsjednika, Mandić jedini kandidat
  on 24/02/2024 at 14:24

  Nova srpska demokratija (NSD) održaće sjutra skupštinu na kojoj će birati predsjednika partije.

 • CG podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine
  on 24/02/2024 at 13:59

  Crna Gora podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine, ostajući privržena politici mira i temeljnim vrijednostima na kojima počiva demokratija, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.