OD DANAS U FUNKCIJI

Podmorski kabl izmedu Crne Gore i Italije od danas ce biti u funkciji. Ekonomski analiticar Predrag Drecun saopstio je za TVCG da je to izuzetna sansa za Crnu Goru. Sada smo dio globalnog sistema i ne treba trositi rijeci na to koliko je to vazno za Crnu Goru, naveo je Drecun.

“Bio sam ukljucen u taj projekat i odmah sam ga podrzao. Evo slikovite paralele. Zamislite da je vase dvoriste izmedu dva dvorista, jedno proizvodi proizvod, a drugo ga trosi, preko vas se pravi put kojim se snabdijeva jedno trziste. Kakve su sanse pred vama, da naplatite putarinu. Taj kabl ce sigurno biti koristan jer ce odredene iznose uzimati drzava kroz tranzit. Ali cete se pitati i da li je to dovoljno. Zasto da ne proizvodimo i mi nesto. U toj slici lezi sansa Crne Gore,” kaze Drecun.

Ukoliko bi u narednom periodu napravili jedan ili dva energetska objekta, onda bi Crna Gora usla u zonu blagostanja, smatra Drecun.

“Nije teska rijec blagostanje, jer bi se zatvroio energetski bilans koji je vrlo cesto negativan, da lakse dodemo do struje. Treba iskoristiti ono stovam je bog dao. To je sansa da Crna Gora konacno postane dio energetske mape. Otvaraju se izuzetne sanse, a imajmo i na umu to da je jug Italije u konstantnom deficitu elektricne energije, tako da je to vazna sansa za Crnu Goru da konacno postane dio energetske mape Evrope,” rekao je Drecun.

Drecun je istakao da ce i energetski sistem Crne Gore biti mnogo stabilniji.

“Dobro je sto smo napravili put, ali ovo je jedan od objekata, koji ostaje pored autoputa nesto sto ostavljamo buducim generacijama,” naveo je on.

Kaze kako je siguran da od sada nece biti problema da uslijed nevremena nestaje struja.

“To je vazno i za turizam i za svaku granu privrede. Energetsko napajanje bice stabilnije. Generalno je projekat dobar, ali moze biti mnogo bolji, ako napravimo u narednih pet ili deset godina jedan energetski objekat,” navodi on.

Podmorski kabal svecano ce pustiti u rad predsjednici Crne Gore i Italije Milo Dukanovic i Serdo Matarela. Dvojica predsjednika ce istovremenim pritiskom na dugme u stanici Terne u Lastvi grbaljskoj, odnosno Cepagati u Italiji aktivirati elektroprenos kroz kabl.

Ugovor o povezivanju Crne Gore i Italije energetskim kablom potpisan je u novembru 2010. Vrijednost projekta je milijardu eura, a ukupna duzina kabla 455 kilometara.

Ceremonija svecanog pustanja u rad podmorskog kabla zakazana je za 11 sati, a prenos mozete pratiti na prvom programu TVCG.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.