OD DANAS U FUNKCIJI

Podmorski kabl izmedu Crne Gore i Italije od danas ce biti u funkciji. Ekonomski analiticar Predrag Drecun saopstio je za TVCG da je to izuzetna sansa za Crnu Goru. Sada smo dio globalnog sistema i ne treba trositi rijeci na to koliko je to vazno za Crnu Goru, naveo je Drecun.

“Bio sam ukljucen u taj projekat i odmah sam ga podrzao. Evo slikovite paralele. Zamislite da je vase dvoriste izmedu dva dvorista, jedno proizvodi proizvod, a drugo ga trosi, preko vas se pravi put kojim se snabdijeva jedno trziste. Kakve su sanse pred vama, da naplatite putarinu. Taj kabl ce sigurno biti koristan jer ce odredene iznose uzimati drzava kroz tranzit. Ali cete se pitati i da li je to dovoljno. Zasto da ne proizvodimo i mi nesto. U toj slici lezi sansa Crne Gore,” kaze Drecun.

Ukoliko bi u narednom periodu napravili jedan ili dva energetska objekta, onda bi Crna Gora usla u zonu blagostanja, smatra Drecun.

“Nije teska rijec blagostanje, jer bi se zatvroio energetski bilans koji je vrlo cesto negativan, da lakse dodemo do struje. Treba iskoristiti ono stovam je bog dao. To je sansa da Crna Gora konacno postane dio energetske mape. Otvaraju se izuzetne sanse, a imajmo i na umu to da je jug Italije u konstantnom deficitu elektricne energije, tako da je to vazna sansa za Crnu Goru da konacno postane dio energetske mape Evrope,” rekao je Drecun.

Drecun je istakao da ce i energetski sistem Crne Gore biti mnogo stabilniji.

“Dobro je sto smo napravili put, ali ovo je jedan od objekata, koji ostaje pored autoputa nesto sto ostavljamo buducim generacijama,” naveo je on.

Kaze kako je siguran da od sada nece biti problema da uslijed nevremena nestaje struja.

“To je vazno i za turizam i za svaku granu privrede. Energetsko napajanje bice stabilnije. Generalno je projekat dobar, ali moze biti mnogo bolji, ako napravimo u narednih pet ili deset godina jedan energetski objekat,” navodi on.

Podmorski kabal svecano ce pustiti u rad predsjednici Crne Gore i Italije Milo Dukanovic i Serdo Matarela. Dvojica predsjednika ce istovremenim pritiskom na dugme u stanici Terne u Lastvi grbaljskoj, odnosno Cepagati u Italiji aktivirati elektroprenos kroz kabl.

Ugovor o povezivanju Crne Gore i Italije energetskim kablom potpisan je u novembru 2010. Vrijednost projekta je milijardu eura, a ukupna duzina kabla 455 kilometara.

Ceremonija svecanog pustanja u rad podmorskog kabla zakazana je za 11 sati, a prenos mozete pratiti na prvom programu TVCG.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • FOTO: Pogledajte plate po programu Evropa sad 2
  on 18/07/2024 at 14:11

  Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.