RADUNOVIC SAOPSTIO

Finansijsko opterecenje budzeta u narednoj godini, kada je u pitanju Montenegro Airlines (MA), iznosi 21 milion eura, saopstio je ministar finansija Darko Radunovic i dodao da nacionalni avio-prevoznik ima sansu da bude odrziv kao kompanija.

On je kazao da su imali nekoliko konsultacija sa Ministarstvom saobracaja i menadzmentom MA.

“Radimo na tome da stvorimo pretpostavke da ne ugrozimo Zakon o drzavnoj pomoci”, rekao je Radunovic na konferenciji organizovanoj nakon sto je Vlada u cetvrtak usvojila Predlog zakona o budzetu za narednu godinu.

On smatra da se mora uvaziti znacaj pojedinih kompanija koje obavljaju javni interes u privrednom smislu i doprinosu budzetu.

“Kad je u pitanju MA, uz sve probleme, kompanija neposredno ima prihode oko 70 miliona, a tamo radi malo vise od 400 ljudi. Indirektno prihod bi trebalo da bude 250 miliona eura”, naveo je Radunovic.

To su, kako je ocijenio, elementi da je MA u sansi da bude odrziv kao kompanija, sto upucuje da se mora uloziti trud da se on konsoliduje.

“Moramo naci rjesenje, a svakako cemo to raditi transparentno”, dodao je Radunovic.

On je, odgovarajuci na pitanje da li je na izradu budzeta imao uticaj to sto je izborna godina, kazao da je prioritet bio da to bude realni i odrzivi budzet, a on moze biti izborni jer je u godini kada se odrzavaju izbori.

Generalni direktor Direktorata za drzavni budzet u Ministarstvu finansija, Bojan Paunovic, je odgovarajuci na pitanje o izdvajanjima za kompanije Barska i Crnogorska plovidba, kazao da su u dosadasnjem periodu postojala izdvanja prema njima kroz subvenionisanje, sto ce se nastaviti i u narednoj godini.

“Prihodi od valorizacije od koncesija od aerodroma i ekonomskog drzavljanstva bice 70 miliona od koncesija, uz napomenu da se ocekuje znacajno vece izdvajanje, a od ekonomskog drzavljanstva oko 15 miliona prihoda pri cemu je to donja granica ocekivanja”, dodao je Paunovic.

On je kazao da su predvidjeli davanje garancija u iznosu od 49 miliona eura za Zeljeznicki prevoz (ZPCG), Zeljeznicku infrastrukturu (ZICG) i Regionalni vodovod.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • FOTO: Pogledajte plate po programu Evropa sad 2
  on 18/07/2024 at 14:11

  Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.