Bivsi portugalski ministar za evropske poslove Bruno Makaes smatra da je islamofobija kljucni motiv spoljnopolitickih stavova predsjednika Francuske

Francuski predsjednik Emanuel Makron kaze da zeli veci geopoliticki uticaj Evrope, sposobne da se suoci sa sve opasnijim svijetom. Medutim, tesko je objasniti njegovu odluku da blokira pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, cime Zapadni Balkan predaje Rusiji i Kini, kaze bivsi portugalski ministar za evropske poslove Bruno Makaes. Makron je tokom predsjednicke kampanje govorio da se zalaze za povratak fundamentalnim evropskim liberalnim, demokratskim vrijednostima, a danas se hvalise novostecenim prijateljstvom sa madarskim cvrstorukasem Viktorom Orbanom.

,,Nekada je francuski predsjednik tvrdio da Moskva promovise svjetonazor koji je u suprotnosti sa onim za sta se zalaze EU. Sada kaze da zeli da se priblizi Rusiji i gradi novu bezbjedosnu arhitekturu, vise uskladenu sa interesima Kremlja”, pise u analizi koju je objavio portal ,,Politiko”.

Isticuci da su ove promjene zbunjujuce, Makaes kaze da je motiv koji pokrece Makronovu spoljnu politiku nesto sto nam se nikako ne svida.

,,Zasto je Francuska blokirala pregovore sa Zapadnim Balkanom? Makron tvrdi da se pristupni proces mora reformisati, ali nije dao bilo kakve predloge kako bi to trebalo uciniti. To je mnoge u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji dovelo do zajednickog zakljucka da je stvarni razlog Makronovog protivljenja to sto je Albanija zemlja sa muslimanskom vecinom i sto Sjeverna Makedonija ima veliku i politicki aktivni muslimansku manjinu.”

Makaes dodaje da su oni mozda u pravu i da, ako se pazljivo pogleda, nije tesko uociti islamofobiju ispod povrsine nedavnih Makronovih spoljnopolitickih odluka.

U intervju za ,,Ekonomist”, kada je izjavio da je NATO dozivio ,,mozdanu smrt”, Makron je bio puno manje zainteresovan za pricu o Trampu nego o Turskoj, pise portugalski analiticar.

,,Upitan da li i dalje vjeruje u Clan 5, da li je Francuska zakonski obavezana da brani druge NATO clanice od agresije – on je odgovorio da ne zna, sto je nevjerovatno. A zasto ne zna? Zato sto bi mogao biti prinuden da brani Tursku – sto je opcija koju on smatra, manje ili vise, apsurdnom”, kaze Makaes.

Francuski lider je u istom intervjuu rekao da glavni problem na Balkanu predstavlja Bosna i Hercegovina, koju je opisao kao ,,tempiranu bombu” zbog povratka dzihadista.

,,Svejedno sto je iz Bosne i Hercegovine u Siriju otislo sest ili sedam puta manje ‘stranih ratnika’ nego iz Francuske ili sto veliku vecinu njih cine zene i djeca. Na BiH, jedan od cvjetova islamske civilizacije u Evropi je upozoreno”, navodi se u analizi i podsjeca da je aktuelni srpski clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik odmah iskazao cvrstu podrsku.

Povodom Makronovih odnosa sa Rusijom, Makaes kaze da nije lako pronici u pozadinu srdacnog afiniteta, s obzirom na to da ruski predsjednik Vladmir Putin ne postuje ljudska prava i sklon je oruzanim sukobima.

,,Mozda Makron razmislja o velikim civilizacijama. Mozda mu je na umu veliki hriscanski svijet koji se proteze od Lisabona do Vladivostoka, i nadmece se sa civilizacijama koje predstavljaju Kina, Indija i nesto blize kuci – islam”. Makaes istice da Makron nije vulgarni islamofob, ,,kakvih ima puno u Francuskoj”, ali se cini se da je sve vise uvjeren da je Evropa u opasnosti da bude apsorbovana od strane islama, i osjeca potrebu da zatvori vrata Turskoj, ,,opasnoj” Bosni i Hercegovini, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, i da se zblizi sa hriscanskom Rusijom.

,,On sigurno oklijeva da pusti neki muslimanski glas ili veto u prostorije Evropskog savjeta rezervisane samo za odabrane”. U analizi se dodaje da Makron mozda vise ne vjeruje da islam moze biti asimilovan i da ga mogucnost velike neasimilovane muslimanske zajednice plasi vise nego ista. Makaes navodi i mogucnost da je domaca politika motiv Makronovih istupa uoci lokalnih izbora iduce godine i da sama Francuska mozda nije otisla toliko udesno po pitanju islama, da bi njen predsjednik bio u iskusenju, ili primoran da se ponasa u skladu sa tim.

,,U svakom slucaju, islamofobija, bez obzira na to da li je filozofska, kulturalna ili strateska, ipak je samo islamofobija”, zakljucuje Makaes.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.

 • "Politički odgovorno da DNP i NSD prekinu podršku Vladi"
  on 25/05/2024 at 14:31

  Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici postalo je jasno da Pokret Evropa sad (PES) baštini sve političke prioritete Demokratske partije socijalista (DPS) i politički je odgovorno da Demokratska narodna partija (DNP) i Nova srpska demokratija (NSD) prekinu podršku Vladi i da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

 • DNP: Suspenzija podrške Vladi do ispunjenja zahtjeva
  on 25/05/2024 at 11:28

  Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

 • Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za stabilnost Crne Gore
  on 25/05/2024 at 10:28

  Nastavak podrške SAD od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

 • "Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere"
  on 24/05/2024 at 20:41

  Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • "Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta"
  on 24/05/2024 at 20:09

  Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

 • Mujović sjutra u radnoj posjeti Trebinju
  on 26/05/2024 at 20:04

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boraviće sjutra u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

 • ASP: Ministarstvo energetike već dvije godine krši zakon
  on 26/05/2024 at 14:25

  Ministarstvo energetike i rudarstva već pune dvije godine krši Zakon o energetici i ne donosi Nacionalni klimatski i energetski plan, kao strateški dokument iz ove oblasti, dok zapisnici sa sjednica radne grupe zadužene za njegovu izradu pokazuju da se budući rad Termoelektrane (TE) Pljevlja prikazuje kao jedno od ključnih pitanja, jer se mora planirati postepeno ukidanje proizvodnje električne energije na ugalj, ocijenili su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

 • Fabrika peleta i briketa - kratko poslovanje, prazni pogoni i oštećeni radnici
  on 26/05/2024 at 09:12

  Vijest da će se u Pljevljima proizvoditi pelet i briketi od uglja optimistično je, prije nešto više od godinu, dočekana u tom gradu. Pogoni su, međutim, radili svega nekoliko mjeseci.

 • U ICT oblasti radi 9,8 miliona stručnjaka širom EU
  on 25/05/2024 at 20:50

  U oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) širom Evropske unije u prošloj godini radilo je 9,8 miliona stručnjaka, objavio je Eurostat.

 • Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a
  on 25/05/2024 at 14:17

  VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.

 • Likvidna aktiva banaka u februaru 1,49 milijardi eura
  on 25/05/2024 at 13:19

  Likvidna aktiva banaka u februaru je iznosila 1,49 milijardi eura, što je 2,69 odsto manje nego u januaru.

 • Kvadrat stana skuplji za 630, plate veće 315 eura
  on 25/05/2024 at 11:13

  Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.

 • Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula
  on 25/05/2024 at 08:47

  Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

 • Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda
  on 25/05/2024 at 08:46

  Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u Srbiji, a cilj posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u toj susjednoj državi.

 • Za 11 bivših "dakićevaca" po 2.000 eura
  on 25/05/2024 at 06:32

  Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike "Radoje Dakić" isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.