MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Ministarstvo zdravlja zakljucilo je ugovore sa deset nevladinih organizacija o finansijskoj podrsci za realizaciju projekata u okviru programa prevencije zloupotrebe droga, za sta je opredijeljeno 75 hiljada eura.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlje Miro Knezevic, koji je potpisao ugovore, istakao je da je saradnja sa civilnim sektorom veoma znacajna, a nevladin sektor bitan partner u borbi protiv zloupotrebe droga.

“Zvanicni podaci pokazuju da je u odnosu na 2008. godinu povecana zloupotreba droga i da taj procenat iznosi oko deset odsto, sto je zabrinjavajuce, iako je mnogo nizi nego u zemljama Evrope, gdje se krece oko 18 odsto”, rekao je on.

Knezevic je kazao da je u cilju unaprjedenja kapaciteta i programa orjentisanih ka lijecenju zavisnosti i obezbjedivanja politicke i finansijske podrske za realizaciju aktivnosti definisanih kao prioritet u akcionim planovima na lokalnom i nacionalnom nivou, Ministarstvo zdravlja donijelo vise strateskih dokumenata, koji se odnose na ovu problematiku.

Da bi ostvarili zacrtane ciljeve, dodaje on, potrebna im je pomoc i saradnja sa nevladinim organizacijama koje se bave sprjecavanjem zloupotrebe droga.

“Kroz finansijsku podrsku njihovim projektima zeljeli smo da damo doprinos, kako bi zajednicki radili prvenstveno na prevenciji, a onda na suzbijanju zloupotrebe droga”, istakao je Knezevic.

Predsjednik NVO Euromost Almer Mekic, u ime organizacija koje su dobile sredstva, naveo je da je zadovoljan dosadasnjom saradnjom sa Ministarstvom zdravlja, sto je, kako je kazao, potvrda da su ponudili kvalitetne projekte i realizovali planirane aktivnosti.

“Ministarstvo zdravlja u kontinuitetu vrsi monitoring sprovodenja projekata i prati nas rad. Veoma je vazno da se kroz realizaciju nasih projekata na sjeveru mladi upoznaju koliko zloupotreba droga i psihoaktivnih supstanci moze ugroziti bezbjednost i zivote i njihove i cjelokupne populacije”, kazao je Mekic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.