MARKOVIC PORUCIO

Odlican rezultat na planu naplate drzavnih prihoda treba biti ojacan u narednom periodu, a Vlada ce podrzati opremanje inspekcijskih sluzbi koje moraju zadati novi snazan udarac sivoj ekonomiji, saopstio je predsjednik Vlade Crne Gore Dusko Markovic na sastanku sa direktorima Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove Miomirom Mugosom, Vladanom Jokovicem i Alijom Kosutom.

,,Budzet za 2020. je ambiciozno planiran u svrhu daljeg razvoja drzave. Neophodno je naplatiti sve ono sto drzavi pripada jer taj novac ulazemo infrastrukturu, nova radna mjesta, povecanje zarada…Prevashodno je na vasim sluzbama da obezbijede postovanje zakona i adekvatno punjenje budzeta”, kazao je predsjednik Vlade.

Na sastanku je istaknuto da ce novi impuls djelovanja biti na smanjenju sive ekonomije u oblasti turizma, gradevinarstva te trzista rada.

Direktor Poreske uprave je istakao da je u mandatu ove Vlade naplacena 3,1 milijarda eura prihoda sto je 170 miliona eura vise od planiranog. Samo za 10 mjeseci ove godine, naplaceno je blizu milijardu eura prihoda sto je za 70 miliona eura vise nego prethodne godine.

“Dobar trend naplate prihoda biljeze i u Upravi carina, gdje je za 10 mjeseci ove godine naplaceno 687 miliona eura, odnosno 41 milion eura vise nego 2018. godine. U Upravi za inspekcijske poslove uradeno je preko 33 hiljade kontrola, izdato gotovo 12 hiljada prekrsajnih naloga vrijednosti 4,7 milion eura”, saopsteno je iz Vladee.

O stanju i izazovima u oblasti gradevinsko-urbanisticke inspekcije izvijestio je v.d generalnog direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u Ministarstvu odrzivog razvoja i turizma Ivan Medojevic.

“Premijer je iskazao punu podrsku naporima na snazenju inspekcije i ostvarivanju rezultata u toj izazovnoj oblasti. Ukazao je i na potrebu obracuna sa devijacijama unutar sistema, generisanim godinama, te procesuiranja svih onih kojima zakon i javni interes nijesu osnovno nacelo u radu. Na sastanku je razgovarano i o unapredenju zakonodavnog i institucionalnog okvira koji ce obezbijediti efikasnije mehanizme za postizanje boljih rezultata”, naglasili su iz Vlade.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.