U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI

Uprava Specijalne psihijatrijske bolnice u Kotoru pokrenula je disciplinske postupke protiv smjenskog osoblja Sudskog odjeljenja te ustanove, kao i postupak raskida ugovora sa privatnom firmom Vector security system koja je angazovana za poslove obezbjedenja na tom odjeljenju.

To su prvi rezultati niza postupaka pokrenutih u bolnici nakon sto je osudenik/pacijent P. D. prije nesto vise od 10 dana na svom Facebook profilu objavio fotografiju iz bolnicke sobe na kojoj je on sa jednom obnazenom i drugom djelimicno obnazenom djevojkom koja je bila u uniformi zdravstvenog radnika.

Slucaj pacijenta P. D. uzburkao je javnost, a do danas nije jasno kako su se dvije zene nasle u zatvorenom dijelu bolnice, koje je, uz to, pod 24-satnim nadzorom, kako sluzbenika obezbjedenja, tako i medicinskog osoblja.

Na Sudskom odjeljenju hospitalizovani su takozvani sudski (forenzicki) pacijenti, pocinioci najtezih krivicnih djela, zbog cega su oni pod drugacijim sistemom nadzora u odnosu na ostale kategorije pacijenata ove bolnice.

To, kako je objasnjeno, podrazumijeva 24-casovni video-nadzor odjeljenja, restriktivni rezim posjeta pacijentima uz evidenciju svih posjeta u knjizi koju vodi firma koja je angazovana za obezbjedenje.

U bolnicku jedinicu, koja bi prema propisima trebalo da je strogo cuvana, osim sa glavnog ulaza moze se uci i sa druge strane, to jeste iz kuhinje, i taj prilaz je, takode, pod video-nadzorom, dok su svi prozori zasticeni resetkama.

Uprava policije i Tuzilastvo jos nijesu saopstili da li ce neko krivicno ili na bilo koji drugi nacin odgovarati zbog ovog incidenta.

Iz Osnovnog drzavnog tuzilastva u Kotoru ranije je saopsteno da su nalozili preduzimanje radnji kako bi se utvrdilo da li je tokom aktuelnog hospitalnog lijecenja pacijenta D. P. u postupanju bilo kog zaposlenog u bolnici u Dobroti bilo elemenata krivicnog djela za koje se gonjenje preduzima po sluzbenoj duznosti.

U dosadasnjem postupku utvrdeno je da djevojke na spornoj fotografiji nijesu zaposlene u bolnici i da nijesu ni pacijentkinje bolnice, sto upucuje na zakljucak da su jedino mogle biti u posjeti D. P.

Sto se tice samog cina objavljivanja sporne fotografije na Facebooku, nema elemenata krivicnog djela, kao ni prekrsajnog.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.