DUKANOVIC I MATARELA

Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Dukanovic i Serdo Matarela, pritiskom na taster, pustili su u rad podmorski kabl izmedu Crne Gore i Italije. Dukanovic je saopstio da je danas veliki dan za dvije drzave koje je Jadransko more spojilo zauvijek, a od danas jos cvrsce. Otvaranje podmorskog kabla dogadaj je veliki ne samo za nase drzave vec i za Balkan i za Evropu. To je primjer sta zemlja clanica EU moze dati zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, sta Crna Gora moze dati EU, naveo je Dukanovic.

“Svjetski progres je utemeljen prevashodno na relizaciji dobrih ideja. S ponosom mozemo svjedociti kako nasu filozofiju otvorenosti podrzavamo infrastrukturnim poslovima gigantskih razmjera. Ovim konkretno pokazujemo da nasa zalaganja za evropske vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta zivota nijesu retoricka, vec veoma prakticna”, rekao je Dukanovic.

On je istakao da je kroz posvecen rad Vlade u cetiri mandata, projekat zavrsen i doveden do komercijalne upotrebe.

“Crna Gora ce imati znacajne prihode po osnovu 20% udjela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla. Kroz vecu iskoriscenost 400 kV mreze, smanjicemo gubitke u prenosu i podici nivo tehnicke otpornosti energetskog sistema. U konacnom, prihodi od tranzita i zakupa prenosnih kapaciteta uticace na smanjenje troskova korisnika prenosnog sistema. Ovaj projekat ce pruziti znacajno veci kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreze, omogucavajuci pretpostavke za nesmetano obavljanje biznisa i kvalitetniji zivot nasih gradana”, istakao je on.

“Pozivam potencijalne investitore iz Italije kao i iz drugih zemalja EU da zajedno radimo na izgradnji novih, odrzivih izvora zelene energije,” rekao je Dukanovic, dodajuci da ce pouzdanijem snabdijevanju doprinijeti i modernizacija mreze i pozvao Ternu da nastave saradnju.

“Danas cinimo veliki korak naprijed ucvrscivanju povjerenja toliko potrebnog nasim prostorima, a rekao bih toliko potrebnog i Evropi. Danas, vise nego ikada u istoriji, energetska stabilnost predstavlja kljucni element nacionalne i medunarodne bezbjednosti. Ona je mnogo pouzdanija pristupom zajednickom energetskom trzistu. Tako ce i nasi sadasnji i planirani proizvodni kapaciteti dozivjeti punu trzisnu valorizaciju. Takode, podmorski dvosmjerni kabl obezbjeduje Crnoj Gori lak i pristupacan uvoz elektricne energije, i omogucava da u punoj mjeri iskoristi prednosti pozicije dijela integrisanog energetskog trzista”, naveo je on.

“Svjetski progres je utemeljen prevashodno na relizaciji dobrih ideja. S ponosom mozemo svjedociti kako nasu filozofiju otvorenosti podrzavamo infrastrukturnim poslovima gigantskih razmjera. Ovim konkretno pokazujemo da nasa zalaganja za evropske vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta zivota nijesu retoricka, vec veoma prakticna”, istakao je Dukanovic.

Matarela: Projekat je energetski most izmedu EU i Balkana

Predsjednik Italije Serdo Matarela saopstio je da je projekat pravi energetski most izmedu EU i Balkana.

“Ova infrastruktura predstavlja vazno cvoriste i za Italiju i za Evropu. Danasnja ceremonija oznacava trenutak od izuzetnog znacaja u nasim medusobnim odnosima”, rekao je Matarela isticuci odlicne politicke odnose dvije zemlje.

“Italija snazno je uvjerena da je sudbina svih zemalja Balkana neodvojiva. Put kojim je CG krenula ka EU zasluzuje podrsku da moze biti podsticaj i za druge zemlje u regionu. Realizacija ovog projekta predstavlja dali podsticaj dobre saradnje”, naveo je Matarela.

Istakli su da je projekat je od izuzetnog strateskog znacaja za ovaj region jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.

Predsjednica “Terne” Katia Bastioli saopstila je da prisustvo predsjednika na obje strane Jadrana ukazuje cast i predstavlja za Ternu dogadaj od istorijskog znacaja. Predstavlja vezu dvije drzave koja ce se ovim projektom dodatno jacati, kazala je ona.

“Inovativna innfrastruktura u pogledu ekoloske odrzivosti, presudna je za integraciju trzista elektricne energije. Energetski sistem igra kljucnu ulogu u promjeni modela ka kljucnoj ekonomiji,” navela je ona.

“Neophodno je zacrtati strategiju potpune integracije obnovljivih izvora, obezbijediti sigurnost pristupa energiji po niskim cijenama. S ove tacke gledista infrastruktura izmedu CG i Italije donijece benefite obijema drzavama,” kazala je ona dodajuci da je Terna ponosna sto je realizovala projekat.

Izvrsni direktor Terne Luidi Feraris kaze da je privilegija nalaziti se na celu Terne u istorijskom trenutku.

“Ovo je od vaznosti za integraciju cjelokupnog podrucja. Interkonekcija CG i Italije predstavlja pokretacki impuls za niz mogucnosti, za sve sigurnije i efiklasnije i odrzivije integrisano trziste elektricne energije,” naveo je Feraris na otvaranju.

“Realizacija radova zahtjevala je preko 600 dana istrazivanja mora, 60 dana postavljanja i 140 dana zastite, sve to za kabl precnika 15 sm i tezine 44km po metru. Danas svecano otvaramo prvi pol od 600megavata elektrode. Snaga jednaka je godisnjim potrebama nesto vise od milion porodica, i zaista smo ponosni sto ucetvujemo u ovom istorijskom projektu,” naveo je on.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.