“Priznanje Kosova otvara vrata i drugim regionima u Evropi za jednostranu secesiju. Moji medunarodni sagovornici cesto nisu razumjeli temu Kosova i ignorisali su potencijal tog domino efekta, nastavljali su rigidno sa agendom nezavisnog Kosova, ali kada su se suocili sa slucajevima Krima, Juzne Osetije i Abhazije bili su u soku”, istakao je Boris Tadic

Bivsi predsjednik Srbije i predsjednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadic u intervjuu za spanski El Pais ukazao je da to sto EU nije definisala strategiju vlastite konsolidacije ni prosirenja- ima za posljedicu sve veci uticaj Rusije, Turske i Kine na Balkanu.

On je, kako je navedeno u saopstenju SDS-a, takode upozorio da je Srbija postala zemlja samo jednog pitanja-Kosova.

“Stanje demokratije u Srbiji je jednostavno katastrofalno. Pojedini evropski lideri dozvolili su aktuelnoj vlasti da unistava sve demokratske institucije u Srbiji, a to je problem i za citav region”, upozorio je Tadic.

Dodao je da ne razume takav pristup EU prema Srbiji.

“Priznanje Kosova otvara vrata i drugim regionima u Evropi za jednostranu secesiju. Moji medunarodni sagovornici cesto nisu razumjeli temu Kosova i ignorisali su potencijal tog domino efekta, nastavljali su rigidno sa agendom nezavisnog Kosova, ali kada su se suocili sa slucajevima Krima, Juzne Osetije i Abhazije bili su u soku”, istakao je Tadic.

U intervjuu se osvrnuo i na urusavanje demokratije u Srbiji “pod apsolutistickom vlascu Aleksandra Vucica”, kao i na proteste i bojkot predstojecih izbora.

“Sedam godina se urusava demokratija u Srbiji i jedini nacin je da se obratimo preostalim demokratskim snagama koje uzimaju u obzir realnost da Srbijom danas vlada apsolutista, demagog i populista. Svakodnevno smo 24 sata izlozeni laznim vijestima i u takvim okolnostima gradani ne mogu da imaju slobodan izbor”, rekao je Tadic i dodao da ce zbog bojkota izbora takva vlast imati jos vise poslanika, ali da je “davanje legitimiteta tom procesu jos problematicnije.”

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.