RUDOVIC NA KONFERENCIJI

Demokratska partija socijalista (DPS) pokusava da izazove kolaps Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, i da za to optuzi opoziciju, poruceno je sa zajednicke konferencije za novinare Demokrata, Demosa i nezavisnog poslanika Nedeljka Rudovica.

Lider Demokrata Aleksa Becic kazao je da oni predstavljaju opozicioni blok za postene izbore.

,,Mi smo opozicioni predstavnici koji ne vode populisticku politiku, ne bjeze od rjesenja, teskih procesa i odgovornosti, koji ne kritikuju sve druge, a ne nude nista produktivno”, naglasio je Becic.

On je istakao da su Demokrate za mjesec, otkad odbor sustinski funkcionise, predstavili oko 100 rjesenja za fer izbore.

Becic je podsjetio da Demokrate, izmedu ostalog, predlazu odrzavanje svih izbore u jednom danu, glasanje pecatom, uvodenje fotografija i otiska prsta prilikom identifikacije biraca, eliminisanje bb adresa, kao i reformisanu i kredibilnu Drzavnu izbornu komisiju i Agenciju za sprjecavanje korupcije.

To su, kako je naveo, samo neka od rjesenja koja vode ka slobodnim, fer i postenim izborima.

,,Ovo nije politikantstvo, nego strucan odnos. Nijesam cuo da je iko opovrgao ijedno od rjesenja koje smo predlozili”, kazao je Becic.

On je ocijenio da je zbog tih rjesenja DPS u problemu, i da ta partija, direktno ili indirektno, kontinuirahno pokusava da opstruira rad Odbora.

,,Oni bi najvise voljeli da taj Odbor ne postoji, pa da ne radi, da mi nijesmo u Odboru, kako bi se pred medunarodnom zajednicomm predstavljali kao lazne demokrate i evropejci, svaljujuci svu odgovornost na opoziciju”, istakao je Becic.

Prema njegovim rijecima, obaveza odgovorne i ozbiljne opozicije je da ponudi kvalitetna rjesenja.

,,Mi, kao opozicioni predstavnici smo bili potkradani svih godina. Nas jedini partner u ovom procesu je medunarodna zajednica. Bez nje ovaj proc ne bi ni poceo”, kazao je Becic.

Lider Demosa Miodrag Lekic kazao je da je jasno da DPS nastoji da rad Odbora ne dovede do rezultata, i da se krivica i odgovornost presele na opoziciju.

,,Mi ne smijemo dozvoliti ni jedno ni drugo. Ako oni budu uporni da ne zele dijalog i rezultate, pokazacemo javnosti da se mi za to zalazemo na ozbiljan i argumentovan nacin”, istakao je Lekic.

On je najavio da ce Demokrate, Demos i Rudovic povremeno organizovati pres konferencije, prezentujuci sta konkretno opozicija radi u Odboru i sta predlaze.

,,Ovo nije paralelni rad. Sustina rada je u Odboru, ovo je prezentovanje javnosti onoga sto opozicija konkretno predlaze”, pojasnio je Lekic.

Rudovic je istakao da DPS pokusava da izazove kolaps odbora, a da za to optuzi opoziciju.

On je kazao da je Vlada danas poslala Skupstini Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru, kao da taj akt nije jedan od najvaznijih u radu Odbora, sto je definisano i Odlukom o osnivanju tog tijela.

,,Vlada i dalje nastoji da sabotira i minira dogovor, ocigledno da vladajucoj koaliciji nije cilj da se dogovor postigne. Mi cemo istrajati i vjerujemo da ovaj posao ima smisla”, rekao je Rudovic.

Kako je naveo, jasno je kome odgovara da sve ostane isto, i da se stvore uslovi za fer izbore ii za demokratske promjene.

,,To odgovara iskljucivo DPS-u, i svima koji politiku dozivljavaju drugacije od nas – kao cirkus, kao teatar, sa ciljem da miniraju, sabotiraju i odloze neminovne promjene”, istakao je Rudovic.

Govoreci o kljucnim rjesenjima za predloge zakona o medijima i nacionalnom javniom emiteru, on je rekao da su ih radili u koordinaciji sa civilnim drustvom, dijelom medijske zajednice i nevladinim organizacijama (NVO) koje su bile spremne da saraduju.

On je rekao da je jedno od najvaznijih poglavlja u novom zakonu o medijima Fond za medijski pluralizam.

,,Nasi predlozi su da iznos u tom fondu bude mnogo veci nego sto je predlozio DPS. Mi predlazemo da to bude 0,08 odsto BDP-a za prethodnu godinu, sto je oko cetiri miliona eura. Od toga pola ide za stampane i onlajn, a polovina za elektronske”, precizirao je Rudovic.

Prema njegovim rijecima, Novac iz tog fonda bi se dodjeljivao medijima koji su spremni da se bave gorucim problemima drustva kao sto su kriminal i korupcija.

Najvazniji kriterijumi za koriscenje novca iz Fonda su, kazao je Rudovic, objavljivanje sadrzaja koji su znacajni za proces evropskih integracija i razvoj istrazivackog novinarstva.

Medu kriterijumima su, kako je naveo, i to da medij nije duzan novinarima plate, da je izmirio poreze i doprinose, i da nema vise od cetiri krsenja kodeksa novinara.

Rudovic je kazao da ostaju cvrsto pri tome da novinar nije duzan da otkrije svoj izvor.

Kada je u pitanju zakon o nacionalnom javnom emiteru, predlazu da se poveca broj clanova Savjeta RTCG sa devet na 13, od kojih bi cetiri bili iz NVO sektora, ali i strozije kriterijume koje NVO mogu predlagati kandidata.

Uslovi su, izmedu ostalog, da je NVO registrovana prije najmanje tri godine, da u statuitu kao osnovnu djelatnost ima pitanja iz oblasti koje se traze konkursom, da u protekle tri godine ima godisnji budzet minimum tri hiljade eura, i da je najmanje dvije hiljade utroseno na oblast iz koje predlazu kandidata za savjet.

,,Mislim da je ovo nacin da se stane na kraj dosadasnjim zloupotrebama dosadasnjeg zakona”, kazao je Rudovic.

Kako je naveo, ukoliko Skupstina prihvati da stavi u proceduru Vladin predlog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, mimo dogovora sa predstavnicima DPS-a u Odboru, onda je ocigledno da su vec krenuli u rusenje moguceg sporazuma.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • Netanjahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se oduprijeti
  on 01/03/2024 at 06:09

  Rat Izraela i Hamasa – 147. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede. Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je dobio oprečne izvještaje o smrtonosnom incidentu u sjevernom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Huti su upozorili da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru.  

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Nosioci opasnih virusa se "primiču", potrebna hitna reakcija
  on 01/03/2024 at 05:51

  Virusi poput Zike, Denge, Zapadnog Nila, oni koji izazivaju meningitis, hemoragičnu groznicu, kao i paraziti koji izazivaju recimo malariju, mnogo su bliži nego što smo toga svjesni. Prema riječima docenta na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Igora Pajovića, klimatske promjene, blage zime, kao i sve veći promet robe i putovanja ljudi, povećavaju mogućnost za kretanje i neželjenih organizama, prije svih insekata, koji su prenosioci opasnih bolesti. Pojava vektora (organizama koji su nosioci patogena) na našem području je sve veća, a prema ocjeni Pajovića, reakcija donosioca odluka i državnih organa, kaže, mora biti udružena i bez čekanja.

 • Trgovina ljudima i dalje problem Crne Gore
  on 01/03/2024 at 05:42

  Posljednji izvještaj američke organizacije "Fridom Haus" pokazao je da ilegalni putevi trgovine ljudima ne zaobilaze našu državu i da su crnogorske kriminalne grupe uključene u te međunarodne kriminalne poslove.

 • Promjenljivo oblačno , moguća i kiša
  on 01/03/2024 at 05:30

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, a moguća je i kiša.

 • Tužili Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju
  on 29/02/2024 at 21:56

  Evropske medijske grupe tužile su danas Gugl zahtijevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu eura, jer su pretrpjele gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

 • Lažna dojava o bombi u avionu Air Montenegra
  on 29/02/2024 at 21:53

  Zbog lažne dojave o bombi na jednom od aviona Air Montenegra, saobraćaj na aerodromu Beograd bio je obustavljen.

 • Požar u SAD ugrozio postrojenje za nuklearno oružje
  on 29/02/2024 at 21:42

  Većina osoblja jednog postrojenja za nuklearno oružje u SAD bila je preventivno evakuisana zbog približavanja velikog poljskog požara.

 • Pogrebna služba odbija da prenese tijelo Navaljnog do crkve radi oproštaja
  on 29/02/2024 at 21:28

  Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro ranije ovog mjeseca u arktičkom zatvoru sapoštio je da pogrebno preduzeće odbija da prenese njegovo tijelo do crkve gdje je za sjutra predviđena crkvena služba.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina?
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • "Vlast u Podgorici stabilna"
  on 29/02/2024 at 20:27

  Skupštinski odbor PES-a u Podgorici nije imao sastanak više od godinu dana, a nije postojala ni najava da će dio članova napustiti stranku, kazao je za Gradsku RTV član predsjedništva Pokreta Evropa sad, Boris Pejović. Ističe da je raspuštanje podgoričkog odbora bio logičan slijed događaja nakon ostavke Jakova Milatovića, te dodaje da vlast kako u Podgorici tako i na nivou države nije ugrožena.

 • Grubač: Vlada nije poljuljana
  on 29/02/2024 at 20:25

  Stabilnost Vlade nije poljuljana aktuelnostima i događajima u Pokretu Evropa sad, ocijenili su sagovornici emisije "Argumenti" koja se večeras emitovala na TVCG.

 • Milatović: Nijesam želio da dajem legitimitet odlukama protivnim principima PES-a
  on 29/02/2024 at 19:47

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je ostavku na funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) podnio jer nije želio da više, kako je rekao, daje legitimitet odlukama koje su protivne principima i načelima stranke.

 • “Vlada bojkotom prijema ambasade Kosova plaća cijenu Mandićeve podrške”
  on 29/02/2024 at 19:39

  Činjenica da se na sinoć održanom prijemu povodom šesnaest godina od sticanja nezavisnosti Republike Kosovo, a u organizaciji ambasade ove države u Podgorici, nije pojavio niko od najviših zvaničnika države Crne Gore, najnoviji je diplomatski gaf aktuelne vlasti i parlamentarne većine, navela je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.  

 • Jednoglasno i odlučno uz Pokret i njegove ciljeve
  on 29/02/2024 at 19:05

  Na sastanku inicijalnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) koji je održan sinoć u Andrijevici, jednoglasno je donijeta odluka da se pruži podrška premijeru Spajiću i nastavku realizacije programa Evropa Sad 2, koja je započeta uvećanjem minimalnih penzija.

 • "Članovi Vlade se ponašaju kao taoci NSD"
  on 29/02/2024 at 17:28

  Ćutanje Vlade i MVP na protesnu notu BiH povodom pokušaja Andrije Mandića i Milorada Dodika da ponize ovu nama prijateljsku susjednu državu, predstavlja sramotu i odsustvo političkog integriteta, prije svega PES, partije koja čini osovinu ove vlade, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Jednoglasna podrška za nastavak procesa koje je započela 44. Vlada
  on 29/02/2024 at 17:17

  Inicijalni odbor Pokreta Evropa sad u Nikšiću pruža jednoglasnu podršku premijeru, Vladi, poslaničkom klubu i parlamentarnoj većini, da nastave sve procese započete nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakli su u ovom odboru.

 • "Mandić da se vrati u okvir koalicionog sporazuma"
  on 29/02/2024 at 17:09

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić treba da se vrati u okvir koalicionog sporazuma, kako ne bi doveo do usporavanja dobro započetog posla na ispunjavanju obaveza prema EU partnerima, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Seid Hadžić.

 • Đurović: Prošla godina rekordna za crnogorski turizam
  on 29/02/2024 at 15:56

  Kao što smo najavljivali i planirali, 2023. godina je rekordna za crnogorski turizam po svim parametrima, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma u 43. Vladi Goran Đurović.

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 260,8 miliona
  on 29/02/2024 at 14:35

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 miliona eura, što je 13,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 • Pomorstvo snažnije razvijati na principima održivosti
  on 29/02/2024 at 14:16

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ostaje posvećeno razvoju sektora pomorstva i postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, na sastanku sa direktorom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Harisom Husićem.

 • Članstvo u EU do 2028, velike infrastrukturne projekte završiti do 2030.
  on 29/02/2024 at 11:46

  Predsjednik Vlade Milojko Spajić dao je intervju sa Financial Times u kome je najavio da Crna Gora nastoji da ostvari članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine te najavio brojne infrastrukturne projekte čija se realizacija očekuje do 2030. godine.

 • EPCG traži članove Odbora direktora CEDIS-a, Rudnika, Željezare i Solar gradnje
  on 29/02/2024 at 10:49

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je konkurs za izbor članova Odbora direktora (OD) Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Rudnika uglja Pljevlja, EPCG Željezare Nikšić i EPCG Solar gradnje.

 • Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomije Z. Balkana
  on 29/02/2024 at 10:21

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu utrostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

 • Uskladili regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU
  on 29/02/2024 at 10:06

  Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerksa vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

 • Ograničavanjem marži bez posla bi ostalo 2.500 radnika
  on 29/02/2024 at 08:42

  Oko 450 malih i srednjih preduzeća ne bi mogla da opstanu, ukoliko bi se usvojila najava Ministarstva ekonomskog razvoja da se ograniče trgovačke marže za gotovo pet hiljada proizvoda, kaže Željko Ćetković, predsjednik Udruženja malih trgovina.

 • Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće
  on 28/02/2024 at 21:28

  Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona eura, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Bitkoin prešao 60.000 dolara
  on 28/02/2024 at 18:29

  Vrijednost bitkoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom pripisuje odobrenju 11 fondova da ulažu u tu kriptovalutu.