ELITNA JEDINICA

Dejvid Luber, izvrsni direktor americke Sajber komande, ciji clanovi borave u Crnoj Gori i istrazuju hibridne prijetnje, kazao je da, radeci sa partnerskim zemljama, Sajber komanda dobija vazne informacije, koje im pomazu da zastite njihov sajber prostor.

Na konferenciji “CyberCon 2019” Luber je objasnio i kako timovi koji su upuceni u Crnu Goru rade svoj posao.

“Kroz slucajeve kada su odbrambeni timovi Sajber komande pozvani da pomognu u odbrani mreza drugih nacija, poput Crne Gore, komanda je naucila puno o zlonamjernom softveru. Pozvali su nas da saradujemo sa njima u njihovim mrezama u odbrambenoj ulozi i tada smo stekli nevjerovatne uvide u napredne, uporne prijetnje i zlonamjerne softvere i bili smo u mogucnosti da to pokazemo ostatku svijeta” objasnio je Luber, za Pobjedu.

Americki drzavni sekretar Majk Pompeo kazao je nedavno, tokom posjete Crnoj Gori, da je zahvaljujuci direktnoj saradnji sa nasom zemljom u oblasti sajber bezbjednosti razvijena zastita od ruskog malvera koji, kako je naveo, ,,sada stiti milijarde uredaja sirom svijeta”.

Luber je pojasnio da timovi Sajber komande, kroz saradnju sa Crnom Gorom i drugim partnerskim zemljama, imaju prilike da dijagnostifikuju sto rade njihovi protivnici u sajber-prostoru.

“Prema Zakonu o nacionalnoj odbrani iz 2019. imamo ovlascenja da djelujemo izvan mreze Ministarstva odbrane (DoD – Department of Defence) kako bismo pomogli nasim saveznicima da se brane unaprijed. To je velika razlika, jer je u proslosti DoD mogao da djeluje samo u sopstvenim mrezama. Ali, kada nas pozovu nasi saveznici, sada mozemo raditi i pomoci u odbrani unutar njihovih mreza”. dodao je Luber.

Ova akcija je, dodaje, bas ono sto americko Ministarstvo odbrane naziva ,,odbranom unaprijed”.

“Ili priblizavanje protivniku sto je vise moguce, kako bismo vidjeli sto planiraju, kako bismo informisali druge da se sami pripreme ili preduzmu neku akciju. Primjecujemo neke veoma zanimljive zlonamjerne softvere i druge aktivnosti kada vrsimo neke od ovih odbrambenih misija – rekao je americki zvanicnik.

Elitni tim americkih sajber strucnjaka boravi u Crnoj Gori i sa crnogorskim kolegama radi na suprotstavljanju zlonamjernim sajber akterima na kljucnim mrezama i platformama. To je nedavno saopsteno iz americke ambasade u Crnoj Gori, bez navodenja vise informacija o kakvim timovima se radi.

Americki specijalizovani bezbjednosni portal ,,Sajberskop” je u svojoj analizi otkrio nove detalje, navodeci da se radi o misiji poznatoj pod nazivom “Hunt Forward”, te da su operacije relativno nove za americku Sajber komandu.

Ova misija, kako se navodi, obicno salje izmedu pet i 30 clanova americke sluzbe, koji love zlonamjerni softver.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.