Najotrovniji u toj kampanji mrznje i netolerancije bili su pro-Brexit korisnici Twittera koji su poslali uvjerljivo najveci udio otrovnih tweetova britanskim parlamentarnim zastupnicima s kojima se ne slazu

Zucljiva retorika politicara i komentari citatelja koji prate taj destruktivizam na internet stranicama i drustvenim mrezama pretvorili su se u vrlo opasnu polugu radikalne polarizacije drustva. Najbolji primjer za to je analiza onoga sto se desava s porukama na Twitteru veznim uz Brexit ili predsjednikovanje americkog predsjednika Trumpa. Radi se o porukama punima nepostovanja, iskljucivosti pa i otvorene mrznje koje stvaraju privid opce podvojenosti drustva pa i spremnosti na pravi gradanski rat, dok zapravo vrlo mali broj korisnika proizvodi ogromni broj tih hejterskih Twitova. Marginalne grupe ostro suprotstavljenih radikala namecu atmosferu netolerancije u digitalnoj komunikaciji danasnjice.

U zadnje vrijeme Britanija je svjedocila eksploziji izrazito otrovnih politickih tweetova u dva navrata – kod odluke ustavnog suda o pokusaju premijera Borisa Johnsona da izigra britanski parlament te nakon njegovog zapaljivog obracanja parlamentu. U trenutku kad je Johnson ocijenio upozorenja da neki politicari primaju zbog politicke debate cak i prijetnje smrcu kao budalastinu, krenuo je prljavi digitalni rat rijecima. Samo na Twitteru generirano je oko 2 milijuna tweetova mrziteljskog sadrzaja. Pri tome Twitter tvrdi da je algoritmima uspio otkloniti oko 50 posto uvredljivih tweetova. Takve tweetove definiraju kao ,,grube, nerazumne komentare bez postovanja koji mogu natjerati da napustite diskusiju”. Na dan Johnsonove zajedljive debate pracene malicioznim komentarima oporbe, broj ‘zlocestih’ Twitova skocio je 392 posto u odnosu na prethodnih takoder ‘otrovnih’ 6 dana.

Najotrovniji u toj kampanji mrznje i netolerancije bili su pro-Brexit korisnici Twittera koji su poslali uvjerljivo najveci udio otrovnih tweetova britanskim parlamentarnim zastupnicima s kojima se ne slazu. Slijede grupa koja se protivi izlasku EU, te nesto manji broj onih koji jednostavno ne vole konzervativce. Sami konzervativci, Laburisti i posebno Liberali u puno manjoj su mjeri skloni toksicnom tweetanju.

Glavni na udaru zlih tweetova su naravno oni najpoznatiji. Prednjaci Johnson na kojeg je adresirano vise od 6.500 mrziteljskih poruka, a pratio ga je Jeremy Corbin s 3.100 uvredljivih poruka.

Posebno su lose prosli i oni s kojima su se lideri verbalno razracunavali – tako je nakon pomalo uvredljive Johnsonove opaske na njezin racun Paula Sherriff pocela primati po 100 prijetece-uvredljivih poruka svakih sat vremena. Inace, zene-politicarke su omiljene mete svih skupina netolerantnih mrzitelja u digitalnoj komunikaciji.

Suvremeni mrzitelji sve su uspjesniji su u izbjegavanju pravila moderiranja koji primjenjuju pametni algoritmi velikih Internet divova. ,,Velika je razlika izmedu bijesa, agresije i drugih tipicnih sentimentalnih kategorija i govora mrznje koji mogu biti kompleksni, nebulozni, indirektni i implicitni te ih stoga alati tesko mogu otkriti”, objasnio je Bertram Vidgen koji je doktorirao govor mrznje na The Alan Turning Instituteu.

Istrazivanje koje je proveo u Sjedinjenim drzava Pew Research Center otkrilo je kako cak 97 posto tweetova koji se ticu nacionalne politike dolazi od samo 10 posto korisnika. Radi se o vrlo ozbiljnom istrazivanju koje je promatralo sto se dogada s tweetovima godinu dana 2018-2019. godine.

U Sjedinjenim Drzavama su s politickim tweetovima posebno aktivni oni koji ne podrzavaju Trumpovu retoriku; oni proizvode 80 posto politickih tweetova. Oni koji pak podrzavaju Trumpa tome pridonose s 10 posto tweetova.

Istrazivanje je, nadalje, razotkrilo da je visoki broj onih koji tweetaju te tako kreiraju ‘drustvenu atmosferu’ na neki nacin ukljucen u politiku.

Komunikacija na drustvenim mrezama postala je poput konvencionalnog oruzja za politicko ratovanje. Otkako je pokrenut impeachment americkog predsjednika s desnicarskih Twitter racuna idu serijske salve napada na duznosnike zaduzene za provedbu istrage protiv Trumpa. Retorika je doista zestoka: te ljude optuzuju da su lazljivci i izdajnici, zakljucuje se kako je za takve jedina pravedna kazna smrtna presuda i izvodenje pred streljacki vod.

(jutarnji.hr)

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.