16 ODSTO

Cikaski nastavnici su odobrili sporazum kojim je okoncan njihov skoro dvonedjeljni strajk, posto su dobili povisicu plate, ogranicenje velicine odjeljenja i obecanje da ce svaka skola dobiti medicinsku sestru i socijalnog radnika.

Cikasko Udruzenje nastavnika sa 25 hiljada clanova stupilo je u strajk 17. oktobra, poslije vise mjeseci neuspjesnih pregovora sa skolskim vlastima i lokalnom upravom gradonacelnice Lori Lajtfut.

Nastavnici su priredivali protestne povorke i skupove po gradu, okruzna vlast je skole drzala kao otvorene, ali su tokom nekoliko obustava rada otkazane dvije nedjelje nastave, sto je pogodilo vise od 300.000 daka i njihove porodice.

Nastavnici su rekli da strajkuju za “socijalnu pravdu”, s ciljem da se povecaju sredstva za medicinske sestre i socijalne radnike za potrebe daka, i da se smanji velicina odjeljenja u kojima u nekim skolama ima i po vise od 40 daka.

Celnici Udruzenja nastavnika su rekli da je strajk primorao grad na pregovore o pitanjima koja je u pocetku smatrao da su izvan granica nadleznosti, ukljucujuci podrsku beskucnicima.

Lajtfut, koja je ove godine preuzela duznost, rekla je da strajk nije ni bio potreban i nazvala “istorijskom” ponudu grada za povisicu plata od 16 odsto nastavnicima, ali tokom pet godina, i druga obecanja.

Posto se strajk u petak zavrsio, Lajtfut je rekla da ce cio grad imati koristi od sporazuma.

Okrug se obavezao da ce dati 35 miliona dolara da omoguci ogranicenje velicine odjeljenja i prihvatio da svaka skola do 2023. godine dobije medicinsku sestru i socijalnog radnika.

Potpredsjednica Udruzenja nastavnika Stejsi Dejvis Gejt, rekla je da su strak i sindikalna borba “imali visi cilj: promjenu i vrijednosti i sistema u Cikagu”.

Objasnila je da su “poreski obveznici iz radnicke klase u Cikagu skupo platili oblakodere koje vecina njih nikada nece ni vidjeti, ali njihovo dijete treba da moze da vidi skolsku medicinsku sestru kad god mu je potrebna. U gradu sa ogromnim bogatstvom, korporacije mogu da placaju ono sto je javno dobro”, rekla je Dejvis Gejt.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • FOTO: Pogledajte plate po programu Evropa sad 2
  on 18/07/2024 at 14:11

  Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.