ZANAVICIUS

Politika prosirenja Evropske unije (EU), nedavnim odlukama Savjeta Evrope da ne odobri pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije stopirana vec samo odgodena, smatra zamjenik ministra spoljnih poslova Litvanije Albinas Zanavicius. Kako kaze, Crna Gora od svih drzava Zapadnog Balkana prednjaci u pregovorima sa EU i porucuje da ce se Litvanija zalagati da svaka drzava na putu integracija bude ocjenjivana na osnovu ostvarenih rezultata.

Nedavna Odluka Savjeta Evropske unije da ne odobri pocetak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ne znaci da je Brisel odustao od politike prosirenja, kaze zamjenik ministra Spoljnih poslova Litvanije Albinas Zanavicius. Ta najveca Blaticka drzava glasala je ZA, smatraju da Evropska nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

“Ja mislim da politika prosirenja ovom odlukom nije stopirama,vec samo malo odlozena. U Evropskoj uniji postoji saglasnost da Zapadni balkan treba da bude dio Evropske unije. Litvanija je drzava koja se uvijek zalaze za prosirenje i zato mislimo da Evropska unija mora da drzi otvorena vrata”, rekao je Zanavicius.

Politika prosirenja bila je u fokusu Litvanskog predsjedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini 2013.Taj period bio je znacajan i za nasu drzavu Crna Gora otvorila je tada 5 poglavlja,medu kojima i kljucna 23. i 24.

A, danas u litvanskoj diplomatiji Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji oznacavaju kao lidera u regionu. Zato smatraju da nasa drzava zasluzuje da bude dio Unije prije ostalih drzava Zapadnog Blakana.

“Crna Gora prednjaci u pregovorima sa Evropskom unijom od svih drzava Zapadnog Balkana Zato cemo se zalagati da sve drzave na putu integracija budu ocjenjivane na osnovu individualnih zaluga. Mozemo da pohvalimo rezultate vasih reformi posebno u oblasti vladavine prava.Mislimo da je Crna Gora na pravom putu”, dodao je Zanavicius.

Litvanija je postala clanica Evropske unije 2004. nakon pet godina pregovora.Njihovo iskustvo iz evropskih integracija pokazuje da je kvalitet reformi bitniji od brzine. Iako nasa drzava sa Briselom pregovara vec sed godina, kazu to nije dug period.

“To nije iznenadenje,vasi pregovori ne traju dugo. Bitno je da vasa Vlada i ostale institucije donesu zakone koji ce biti usaglaseni sa evropskim normama ali i da ih primjenjuju. Bitno je da benefite od clanstva osjeti svaki gradanin. Geopoliticka sistuacija ima znacajnu ulogu u tom procesu ali ja mislim da dobra priprema za clanstvo jedino moze donijeti prosperitet drzavi kada postane clanica”, zakljucio je Zanavicius.

Takav slucaj bio je i sa Litvanijom, koja je nakon clanstva napravila preokret i od slabe ekonomije izgradila jaku i stabilnu. Prosjecna plata u drzavi porasla je sa 357 na 932 eura,dok se nezaposlenost smanjila sa 11 na 6 procenata. I pored toga Litvanija se nakon clanstva suocila sa migracijom stanovnistva ali je ovo prva godina u kojoj je vise onih koji se vracaju nego sto odlaze iz Litvanije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.