EK

Crna Gora je u prvoj polovini ove godine nastavila da primjenjuje akcione planove za Poglavlja 23 i 24 i druga strateska dokumenta, ali je potreban vjerodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na navode o korupciji i ilegalnom finansiranju politickih stranaka.

To se navodi u Radnom dokumentu Evropske komisije (EK) o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori, koji je objavljen danas.

Navodi se da je dokument zasnovan na izvjestajima Crne Gore o sprovodenju akcionih planova za prvu polovinu ove godine, koji su dopunjeni informacijama sa sastanaka pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, odrzanih u oktobru.

Ukazuje se da su osim toga korisceni i drugi izvori, ukljucujuci misije recenziranja, strucne izvjestaje koje finansira Evropska unija i izvjestaje o pracenju medunarodnih organizacija i civilnog drustva.

Crna Gora je, kako se istice, nastavila da primjenjuje akcione planove za poglavlja 23 i 24 i druga strateska dokumenta u oblasti vladavine zakona i da je usvojila nove.

Podsjeca se da Crna Gora radi na novom zakonskom okviru o medijima, ukljucujuci novi zakon o Radio Televiziji Crne Gore.

Istice se da su otvorene nove kriminalisticke istrage i da je imovina privremeno oduzeta u slucajevima korupcije.

Navodi se da u pogledu tumacenja Ustava i vazeceg zakonodavstva zabrinjava ponovno imenovanje predsjednika Vrhovnog suda na treci mandate, uprkos ustavnom ogranicenju na dva mandata.

Zabrinjavaju i, kako su kazali, ponovna imenovanja predsjednika sudova koja su vec izdrzala maksimalna dva mandata utvrdena Zakonom o Sudskom savetu iz 2015. godine.

Ocjenjuje se da je vazno da Crna Gora ne preokrene ranije dostignuca u reformi pravosuda i da nastavi da dalje razvija dosadasnje rezultate, posebno u borbi protiv korupcije, a istovremeno osiguravajuci istinsku nezavisnost svih relevantnih institucija, ukljucujuci Agenciju za borbu protiv korupcije.

“Potreban je vjerodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na nedavne navode o korupciji i ilegalnom finansiranju politickih stranaka”, kaze se u dokumentu EK.

Kako se navodi u Poglavlju 24. razvija se pocetni korak u borbi protiv trgovine ljudima.

“Crna Gora je povecala ucesce u medunarodnoj policijskoj saradnji, sto je rezultiralo uspjesnim operacijama protiv crnogorskih kriminalnih grupa, u zemlji i inostranstvu. Zaplijenjena je velika kolicina droge, a istaknuti pripadnici kriminalnih grupa su uhapseni”, istice se u dokumentu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.