IZUCAVATI I CUVATI

Izucavanje pozorisne muzike , ali i briga o njoj, jedan je od primarnih zadataka kazu nasi sagovornici , koji isticu da pozorisna muzika u Crnoj Gori predstavlja bogatu riznicu nacionalne kulture i identiteta jednog naroda. Pozorisna muzika je vazan dio nematerijalne kulturne bastine , kojoj su doprinos dali ugledni kompozitori bivse Jugoslavije .
.

Muzika je vazan dio pozorista jos od anticke tragedije. Poznati su primjeri scenskih kompozicija Suberta, Mendelsona ili Bizea. Izucavanje i briga o pozorisnoj muzici u Crnoj Gori – bogatoj riznici nacionalne kulture i dijelu nematerijalne kulturne bastine, jedan je od primarnih zadataka istrazivaca, smatra muzikoloskinja Jelena Jovanovic – Nikolic. Da bi to mogli i ispuniti neophodno je cuvati notne i audio zapise.

“Na neki nacin mozda razmisljati o cuvanju tih samih muzickih momenata, muzickih tema funkcionalnih o kojima sam govorila, muzickih numera koje se izvode i za one predstave za koje se muzika aranzira ili komponuje, da se sacuvaju te partiture”, kaze Jovanovic – Nikolic.

Malo je muzikologa koji su se bavili istrazivanjem scenske muzike u Crnoj Gori. Trenutno se u pripremi doktorata tom temom bavi Jelena Jovanovic – Nikolic. U fokusu njenog istrazivanja je period od otvaranja Crnogorskog narodnog pozorista do 2003.godine za koje su, kaze, radili svi najznacajniji kompozitori bivse Jugoslavije.

“Od te ’53.godine i Cvjetko Ivanovic i Jovan Milosevic, tu nailazimo i na ime Antona Pogacara, ovamo rekla sam vec od druge decenije ’60-h godina vi imate Borislava Tamindzica koji se svojim kvantitetom pozicionirao kao neko ko je radio u CNP-u, na neki nacin bio zaposlen, pa u tom smislu gotovo tri decenije priredivao muziku” objasnjava ona.

Koliko je Tamindzicevo komponovanje za pozoriste bilo izvanredno govori i to da je za muziku u predstavi “Ognjiste” 1974.godine dobio Sterijinu nagradu. U narednim decenijama za CNP su komponovali i klasicni muzicari, ali i Arsen Dedic i clanovi grupe “Makadam”. Osamdesetih je za nas nacionalni teatar komponovao Zarko Mirkovic i to za 18 predstava, medu kojima su “Princeza Ksenija”, “Konte Zanovic” i “Don Zuan se vraca kuci”. Mirkovic naglasava da je scenska muzika tacna slika drustvenih prilika koje su nekada diktirali materijalni i kadrovski uslovi.

“Danas je situacija drugacija, prije svega danas imate informacije o tome sta se desava u citavom svijetu, imate tehnologiju koja vam omogucava da realizujete sta god hocete za relativno male pare i imate konacno mnogo veci broj ljudi koji se bave muzikom kao profesijom i to na jedan prilicno dobar nacin”, kaze kompozitor Mirkovic.

Prvi spoj muzike i teatra na nasim prostorima za koji postoje zapisi, bio je krajem 14.vijeka na dvoru srednjovjekovne Zete. Komponovanja za scenska izvodenja u Boki Kotorskoj bilo je i u 17.i 18.vijeku. Tekst za nasu prvu operu “Balkanska carica” napisao je kralj Nikola, a muziku Dionizio de Sarno San Dordo.

Petra Bozovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.