NATO VJEZBA

Litvanija je domacin NATO vjezbe “Gvozdeni vuk” u kojoj ucestvuju vojnici iz 11 zemalja clanica vojne alijanse.

Cilj vjezbe, kojoj je prisustvovala i ekipa TVCG, je zajednicki rad trupa za planiranje i izvodenje ofanzivnih i odbrambenih operacija, ali i poruka saveznicima i potencijalnim agresorima da ce se napad na jednu clanicu smatrati napadom na cijelu Alijansu.

Na vojnom poligonu u blizini litvanskog grada Pabrada, koji je blizu tromede te balticke drzave, s Bjelorusijom i Rusijom, pocela je jedna od najvecih NATO vojnih vjezbi.

U vjezbi ucestvuje 4.000 litvanskih i NATO vojnika iz 11 zemalja Alijanse.

Simbolicno nazvana “Zeljezni Vuk” vjezba je dio odluke NATO-a da od 2017. poveca svoje prisustvo u Blatickim zemljama i Poljskoj kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini.

“NATO bataljon za pojacano prisustvo u Litvaniji pod vodstvom je Njemacke. Mi smo tu jer se Litvanija i sve Balticke drzave osjecaju ugrozeno. NATO trupe treniraju s litvanskim snagama, daju im podrsku i pomoc.To je znak buducim agresorima da ne dolaze u Litvaniju, ona je pod zastitom NATO-a i bicemo spremni da zajedno odgovorimo na bilo koji izazaov”, porucio je Karsten Aleksander, iz NATO EFP-a.

Jedan od norveskih vojnika, ucesnika vjezbe, kaze da pripreme trupa nijesu naporne i duge.

“Vjezbe traju dvije sedmice. Zajedno sa litvanskim vojnicima vjezbamo planiranje i izvodenje ofanzivnih i odbrambenih operacija. Svaki od vojnika zna tacno sta je njegov zadatak”, porucuje Tomas Kornes, komandat trupe iz Norveske.

Litvanija je od 2004. godine clanica NATO-a. Vjezbe sa NATO saveznicima su kazu u litvanskoj vojsci veliko iskustvo za njihove pripradnike.

“To je odlicna prilika za nase vojnike da povecaju spremnost i sposobnost. Ova zajednicka vjezbe sa vojnicima saveznica samo je dio benefita koje je nasa drzava dobila clanstvom u NATO-u”, istice Mindaugas Stepanovicus, pukovnik Pjesadijske brigade “Zeljezni vuk”.

U vjezbi ce biti korisceno vise od 1000 vojnih vozila.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.