IZBORI U BJELORUSIJI

U Bjelorusiji danas glasaju na parlamentarnim izborima koje ce pazljivo pratiti Zapad, a predsjednik Aleksandar Lukasenko je saopstio da planira da se kandiduje za predsjednika na izborima koji ce biti odrzani 2020. godine.

Lukasenko (65), tom istocnoevropskom zemljom vlada zeljeznom rukom cetvrt vijeka, ali poceo je dopustati dijelu opozicije da ojaca veze sa Zapadom, dok su odnosi s Moskvom i dalje naruseni.

Obracajuci se novinarima, on je danas rekao da ce ucestvovati na izborima, a da ce narod donijeti odluku o tome ko ce biti naredni predsjednik, prenosi TAS S. Dodao je da ce se izbori najvjerovatnije odrzati na leto iduce godine.

U septembru, SAD i Bjelorusija objavili su da ce obnoviti odnose u ekonomiji, prvi put od 2008.

Vasington je takode slao signale da bi mogao smanjiti sankcije Minsku, zavisno od toga kako ce proteci parlamentarni izbori, te predsjednicki izbori 2020.

Sankcije SAD-a i EU-a nametnute Bjelorusiji zbog njenog tretmana politickih suparnika uglavnom su ukinute 2016. nakon pustanja na slobodu politickih zatvorenika i drugih reformi, ali odnosi s Rusijom, tradicionalnim saveznikom, naruseni su nakon sto je Minsk odbio da prizna rusku aneksiju ukrajinskog Krimskog poluostrva 2014.

Moskva je ukinula subvencije Bjelorusiji od 9,5 miliona, koje su dugo drzale zemlju u ruskoj orbiti.

Lukasenko je smatrao da Rusija pokusava da nametne gvozdenu ruku na njegovu zemlju, radi spajanja s mnogo vecim susjedom, te je optuzio Moskvu da pada u “histerije” zbog njegovih nastojanja balansira odnose izmedu Istoka i Zapada.

Na zadnjim parlamentarnim izborima 2016. Lukasenko je dopustio dvojici opozicionih kandidata da osvoje mjesta u 110-clanom parlamentu prvi put u dvije decenije, premda je obojici bilo zabranjeno da ucestvuju u izborima sada.

Oko 300 opozicionih kandidata ucestvuje na izborima, premda nekim drugima nije bilo dopusteno da se registruju.

Bjelorusija je pala u recesiju 2015. i 2016, a ove godine vlada procjenjuje da ce rusko rezanje subvencija bjeloruski budzet stajati 600 miliona dolara. Ocekuje se da ce ovogodisnji ekonomski rast biti oko jedan odsto.

Zbog slabe ekonomije neki su izborni kandidati odani Lukasenku govorili o tome da je potrebnije sprovesti reforme nego odrzavati stabilnost.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.