STUDENTSKI PARLAMENT

Polozaj studenata u Crnoj Gori je posljednjih godina znacajno unaprijeden, ocijenio je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) Danilo Jelovac, navodeci da kontinuirano treba raditi da se smanji broj nezaposlenih sa stecenom diplomom.

Jelovac je, povodom Medunarodnog dana studenata – 17. novembra, kazao da bi ulaganje u obrazovanje trebalo da bude osnovno polaziste svim donosiocima odluka, kako bi studenti imali mjesto u drustvu kakvo zasluzuju.

“Polozaj studentske populacije u Crnoj Gori je znacajno unaprjeden posljednjih godina, ali postoji veliki prostor za napredak u narednom periodu”, rekao je Jelovac agenciji MINA.

On je porucio da treba kontunirano raditi na tome da studenti dobiju jos bolji polozaj u drustvu.

“To se prije svega odnosi na cinjenicu da se mora svim snagama raditi na tome da se smanji broj nezaposlenih sa stecenom diplomom, ali i da studenti budu ukljuceni u sve drustvene procese i da u pravom smislu predstavljaju snagu koja je pokretac crnogorskog drustva”, naveo je Jelovac.

Upitan da li su studenti dovoljno ukljuceni u procese odlucivanja u Crnoj Gori, Jelovac je odgovorio potvrdno, navodeci da i u tom pogledu ima mjesta za napredak.

On je istakao da glas mladih moze i mora da se cuje vise nego sto je to sada slucaj i da nije dovoljno samo deklarativno zalaganje za njihovo ucesce u svim procesima.

Jelovac je naglasio da mladi treba aktivnije da budu ukljuceni u sve procese i da ih svojim idejama usmjeravaju, jer ce se te odluke i mjere, u buducnosti, ticati upravo najvise njih.

“Moraju se preduzeti konkretne mjere za bolji polozaj mladih, ali i odrediti parametri kako bi se moglo zakljuciti kakvi su rezultati i efekti tih mjera onih koji su donosioci odluka”, dodao je Jelovac.

On smatra da kvalitet visokog obrazovanja nije na adekvatnom nivou, odnosno na nivou na kojem svi teze da bude.

Kako je naveo Jelovac, prostor za napredak postoji i upravo je jedan od prioritenih ciljeva ovog saziva SPUCG podizanje kvaliteta studija na svim univerzitetskim jedinicama.

On je dodao da je u proteklom periodu bilo mnogo izazova i problema sa kojima su se susreli, a cijem rjesavanju su znacajno doprinijeli.

Jelovac je podsjetio da je konkretan problem, koji je bio aktuelan u proteklom period, bio regulisanje statusa studenata postdiplomskih studija i produzetak roka na upis za specijalisticke studije.

On je naglasio da je hiperprodukcija diploma pojava kojoj se mora stati na put.

“Imamo podatak da je 20 hiljada diploma uvezeno od 2011. godine, zbog cega apelujemo na to da radna grupa, koja ce raditi na uvodenju standarda za priznavanje inostranih diploma, mora kvalitetno da odradi svoj posao”, naveo je Jelovac.

Kako je dodao, iako imaju clana u radnoj grupi, informisani su da njihova predstavnica nije dobila nikakav materijal, niti je bilo sastanka na kome bi se raspravljalo o pravnom aktu koji bi regulisao to pitanje.

“Stava smo da se moraju utvrditi jasni standardi sto su to kredibilne ustanove visokog obrazovanja iz regiona”, kazao je Jelovac.

Kako je dodao, osim hiperprodukcije, postoji i problem rangiranja univerziteta – zakonska obaveza koja je postojala i u prethodnom i u sadasnjem zakonskom rjesenju, odnosno Zakonu o visokom obrazovanju.

Jelovac je rekao da rangiranje univerziteta nikada nije sprovedeno.

On je kazao da se studentski paralament zalaze i za uvodenje prijemnog ispita na svim univerzitetskim jedinicima, jer smatraju da ce to poboljsati kvalitet upisne politike na univerzitetu.

Govoreci o mobilnosti studenta, Jelovac je naveo da nikad nije bilo vise mogucnosti za odlazak i studiranje u inostranstvu, kao i veci broj studenata korisnika tih programa.

On je posebno istakao programe Erasmus i CePUS, preko kojih najveci broj studenata odlazi na privremeno skolovanje u nekoj drugoj drzavi.

Jelovac je kazao da se programi mobilnosti ne koriste u punom, mozda ni priblizno punom kapacitetu, sa obzirom na to koliko ih ima.

Cinjenica je, kako je istakao, da i odlazna, a narucito dolazna mobilnost mogu da budu na vecem nivou.

“Mobilnost studenata je veoma znacaja za studentsku populaciju iz rzloga sto im sami cin razmjene pruza nova iskustva, upoznavanje sa nacinom zivota i funkcionisanja u drugim drzavama, sticnje novih poznanstava, kao i sagledavanje razlicitih situacija iz nekog drugog ugla”, zakljucio je Jelovac.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Protiv neke politike ili partije poštenije se boriti spolja"
  on 24/02/2024 at 19:54

  Protiv neke politike ili političkog subjekta poštenije se boriti spolja nego iznutra, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković.

 • Ibrahimović: Šaljemo nedvosmislenu podršku Ukrajini
  on 24/02/2024 at 19:49

  Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović poslao je danas nedvosmislenu podršku ukrajinskom narodu u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

 • Gorčević: Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu
  on 24/02/2024 at 19:43

  Crna Gora stoji čvrsto uz Ukrajinu i njen narod, držeći se dosljedno principa usklađenosti sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

 • "Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu"
  on 24/02/2024 at 18:25

  Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.