Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1711. roden je Mihail Vasiljevic Lomonosov, ruski naucnik, pjesnik i akademik, enciklopedista svjetskog glasa. Preteca mnogih pronalazaca 19. vijeka, autor vaznih otkrica u oblasti fizike i hemije, formulisao je zakon odrzanja materije, objasnio pojave sagorijevanja, stvorio naucnu teoriju o svjetlosti, objasnio porijeklo polarne svjetlosti i dr. Izvrsio je znacajnu reformu i utemeljio naucnu terminologiju ruskog knjizevnog jezika. Pisao je ode, besjede i dramska djela. Autor je prve ruske gramatike i osnivac Moskovskog univerziteta (1755).

1767 – Nedugo, nakon sto su Crnogorci prihvatili za vladara Scepana Malog, osobu koja se predstavljala kao ruski car Petar III, jedan crnogorski knez zapisao je kako je <>.

1828 – U 31. godini, od tifusa je umro austrijski kompozitor Franc Peter Subert, jedan od prvih i najznacajnijih predstavnika muzickog romantizma. Njegov bogati opus (998 djela), nastao u kratkom stvaralackom rasponu izmedu 1810. i 1828, sadrzi gotovo sve muzicke vrste, medu kojima su najpoznatije solo pjesme “Lijepa mlinarica” i “Zimsko putovanje”.

1888 – Roden je kubanski velemajstor Hose Raul Kapablanka i Graupera, svjetski prvak u sahu od 1921. do 1927, jedan od najboljih sahista u svijetu. U periodu od 1914. do 1924. izgubio je samo jednu partiju i smatran je nepobjedivim. Igrao je lako i sigurno tako da su ga nazivali “sahovskom masinom” i automatom. Napisao je knjige “Osnovi saha” i “Moja sahovska karijera”.

1918 – Donesena su pravila za izbor predstavnika za Podgoricku skupstinu, kojima je bilo odredeno da se delegati biraju posrednim, javnim i kolektivnim glasanjem.

1921 – Crnogorski mitropolit Gavrilo Dozic, uputio je pismo Marku Petrovicu iz Niksica, u kojem je odslikao odnos Kraljevine SHS prema crkvi u Crnoj Gori. U pismu Dozic rezignirano istice: “Cisto mi je doslo da bacim sve i da idem na ona dva rala ocevine u Moracu, pa makar cuvao ovce, ako ih bude bilo. Vise mi je dosadilo, i vidim da za crkvu u Crnoj Gori ne mogu uciniti nista, pa se bolje skloniti, da bar ne nosim ime grobara Crnogorske crkve”.

1959 – U Kotoru je osnovana Visa pomorska skola, preteca Fakulteta za pomorstvo, formiranog 1981. na cijim je odsjecima skolovan kadar za potrebe crnogorske pomorske i turisticke privrede.

1988 – U Beogradu na Uscu odrzan je najveci miting u nizu takvih skupova koje je tadasnji predsjednik Saveza komunista Srbije Slobodan Milosevic organizovao tokom godine sirom Srbije. Skupu od oko milion ljudi obratio se i Milosevic pozivajuci ih na odbranu “srpskih nacionalnih interesa”, potpaljujuci “fitilj” koji ce u naredom periodu dovesti zemlju u stanje haosa.

2007 – U 81. godini u mjestu Valjeho, u Kaliforniji, umro je Milo Radulovic, potomak crnogorskih iseljenika, koji je odigrao jednu od kljucnih uloga u rusenju americkog, ekstremno desnicarskog senatora Dzozefa Makartija tokom pedesetih godina proslog vijeka.

2008 – NATO je sertifikovao Sporazum o bezbjednosti informacija s Crnom Gorom. Shodno vazecim pravilima i procedurama, Crnoj Gori je dozvoljen pristup tajnim podacima u posjedu Alijanse, Partnerstva za mir i Evroatlantskog partnerskog savjeta.

2008 – Americki ambasador u Podgorici Roderik Mur svecano je oznacio pocetak rada Americke privredne komore u Crnoj Gori. Americka privredna komora u Crnoj Gori, kao dio mreze privrednih komora sirom svijeta, ima za cilj da bude jedan od vodecih promotera biznisa na crnogorskom prostoru kroz trgovinu, investicije i ekonomski razvoj.

2009 – Lideri Evropske unije imenovali su belgijskog premijera Hermana van Rompija za prvog predsjednika Unije, a Britanku Ketrin Eston za seficu spoljnih poslova.

2010 – Nakon susreta s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovicem, predsjednik Srbije Boris Tadic izjavio je da Srbija i Crna Gora dobro saraduju u borbi protiv organizovanog kriminala i da, u tom kontekstu, mogu biti primjer u regionu.

2010 – NATO je usvojio novi strateski koncept kojim je zadrzao nuklearne zabrane radi prilagodavanja te vojne alijanse savremenim bezbjednosnim prijetnjama. Sastanku dvadeset osam lidera NATO-a u Lisabonu prisustvovao je i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sto je oznacilo veliku promjenu izmedu Rusije i NATO-a. Medvedev tom prilikom nije, medutim, prihvatio istorijski poziv da se Rusija prikljuci raketnom sistemu koji ce cuvati Evropu od eventualnog napada Irana.

2012 – U podgorickom sudu za prekrsaje izrecena je sudska opomena mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju zbog govora mrznje. Amfilohije je, prema optuzbi, pocetkom 2011. i 2012. vrijedao nacionalna osjecanja gradana, pripadnika drugih vjera i nacija i upucivao kletve. Prokleo je, izmedu ostalog, svakog ko bi htio da srusi crkvu na Rumiji, nazivajuci ,,pasjom i laznom vjerom” one koji traze uklanjanje tog objekta, postavljenog 2005, a novi je crnogorski pravopis, po autoru Adnanu Cirgicu, nazvao ,,cirgilica”.

2012 – Drzavna nagrada ,,Petar Lubarda” dodijeljena je crnogorskom slikaru Ratku Odalovicu za sliku ,,Cuvari biljnog nasljeda”.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1946 – U Parizu je otvorena prva konferencija UNESCO-a.

2005 – Na prijesto je stupio princ Albert II od Monaka, cime je oznacen pocetak vladavine 47-godisnjeg sina princa Renijea i holivudske glumice Grejs Keli tom sicusnom evropskom knezevinom.

2006 – Na Samitu drzava Azijsko-pacificke ekonomske saradnje u Hanoju, predstavnici Rusije i Sjedinjenih Americkih Drzava potpisali su bilateralni sporazum koji je Rusiji otvorio put za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

2007 – Sefovi diplomatija EU pruzili su punu podrsku visokom izaslaniku za Bosnu i Hercegovinu Miroslavu Lajcaku u sprovodenju njegove odluke o novom mehanizmu odlucivanja u Savjetu ministara BIH.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Mitar Paunović novi predsjednik Demokratske Crne Gore
  on 19/05/2024 at 15:45

  Portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović izabran je za novog predsjednika Mladih te partije. Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je poručio da je na strani mladih prednost, jer nijesu živjeli ratne devedesete godine i da je zato na njima istorijska šansa da konačno prekinu stege podjela, i da pomire naš region.

 • "Zvaničnici iz Srbije ćutali kad su DPS i Abazović bili na vlasti"
  on 19/05/2024 at 15:03

  Reagujući na izjave zvaničnika iz Srbije Pokred Evropa saopštio je da su kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana skoro usaglašeni sa komentarima “nekadašnjih prijatelja iz sadašnje crnogorske opozicije”. Poručili su da su te reakcije besmislene ako uzmemo u obzir da je Srbija propustila mogućnost da sama reaguje i amandmanima koriguje inicijalni tekst rezolucije koja je na dnevnom redu UN.

 • "Odluke o rezoluciji o Srebrenici donositi vođenjem interesima naše zemlje"
  on 19/05/2024 at 13:00

  Uprkos javnim pritiscima zvaničnika drugih država uoči dugo najavljivanog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, predstavnici Vlade, kao što su i najavili, treba da donose odluke vođeni isključivo interesima Crne Gore, uvažavajući odluke i kredibilitet međunarodnih sudova, kazao je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

 • Amandmani Crne Gore pobjeda su za sve narode u regionu
  on 19/05/2024 at 12:44

  Amandmani Crne Gore na Rezoluciju Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995. su prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu, saopšteno je iz Kabineta premijera.

 • "Vlada da utiče da se povuče rezolucija o Jasenovcu"
  on 19/05/2024 at 12:23

  Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da očekuju da će Vlada uticati da se iz skupštinske procedure povuče predlog Rezolucije o Jasenovcu.

 • Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24
  on 19/05/2024 at 11:33

  U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti razlog za nedobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), smatra glavni pregovarač Predrag Zenović.

 • Fokus u radu - neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju
  on 19/05/2024 at 06:15

  Novog predsjednika Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića čeka veliki broj neriješenih predmeta, a to pitanje ključno je u pregovorima sa Evropskom unijom. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

 • Spajić Plenkoviću: Nadam se bliskoj saradnji naših prijateljskih država
  on 18/05/2024 at 20:43

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić uputio je čestitku Andreju Plenkoviću povodom izbora za predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

 • Vlade u regionu aktivno da podrže Rezoluciju o Srebrenici
  on 18/05/2024 at 19:51

  Strateška grupa za Zapadni Balkan pozvala je vlade država regiona, posebno Srbije i Crne Gore, da aktivno podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici.

 • DNP: Đeljošaj promijenio stav o Rezoluciji o Jasenovcu
  on 18/05/2024 at 19:34

  Potpredsjednik vlade i ministar ekonomije Nik Đeljošaj promijenio svoj stav o podršci Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, jer je na sastanku lidera parlamentarne većine početkom protekle nedjelje saopštio da će istu podržati, navela je u reagovanju Jovana Todorović, portparolke Demokratske narodne partije.

 • O raspodjeli dobiti početkom juna
  on 19/05/2024 at 15:27

  Akcionari Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera razmatraće na redovnoj Skupštini 3. juna predlog odluke raspodjeli dobiti za prošlu godinu.

 • U Herceg Novom 8,02 hiljade turista
  on 19/05/2024 at 14:07

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 8,02 hiljade turista, što je 604 više prijavljenih nego u istom periodu prošle godine.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.