BISERKO VJERUJE

Inicijativa “mali Sengen”, koju je pokrenuo predsjednik Srbije, izazvala je ostre polemike u regionu, ali i rezervisanost Crne Gore. Postavlja se pitanje zasto je Aleksandar Vucic bas sada pokrenuo inicijativu i da li je to vrsta pritiska na Kosovo zbog taksi koje su uveli Srbiji prije godinu ili je to kompenzacija za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, posto nijesu otvorili pregovore sa EU? Analiticari su saglasni u jednom – uzdrzanost Crne Gore je racionalna.

Predsjednica Helsinskog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je Pobjedi da je “mali Sengen” pokusaj Vucica da nametne “stratesku igru” koja bi mu omogucila nadmoc kao najvaznijoj zemlji na Balkanu.

“U sustini, ta inicijativa trebalo bi da predstavlja neku verziju CEFTA sporazuma. Medutim, ono sto u sustini nedostaje zemljama Zapadnog Balkana, kada je rijec o EU, je sporost reformi i nespremnost da prihvatie liberalne vrijednosti. Srbija je u zacelju kada je o tome rijec. I Makronovo upozorenje da se ‘NATO nalazi u stanju mozdane smrti’, a ‘EU na ivici provalije’, te njegov veto protiv otpocinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom dok se EU ne reformise unutar sebe, ne samo da je dovelo u pitanje kredibilitet Unije, vec je otvorilo prostor za druge aktere, ali i razne scenarije i u okviru Zapadnog Balkana”, kaze Biserko.

Istice da je Vucicu dobrodosao veto Makrona jer ionako nema jasan stav o buducnosti Srbije i njene pripadnosti.

“Odmah je izjavio da ce se Srbija okrenuti sebi i svojim prijateljima Rusiji, Kini i Turskoj”, istice Biserko i objasnjava da je perspektiva EU bila vazan mobilisuci faktor koji je vremenom slabio.

Srbija opterecena aferama

Uocavajuci da su EU potrebne reforme, ona ocjenjuje da je nefer da se Balkan ostavi na cjedilu.

“Uvijek se sjetim Delorove recenice iz 1990. godine da su ‘Balkanci sirocici Evrope’. Da bi EU i citav proces bio kredibilniji, treba da se otvore strukturni fondovi, koji bi ubrzali razvoj ovih zemalja”, kaze Biserko.

Ona istice da se Crna Gora opredijelila za evroatlantske integracije i najdalje je otisla u tom pravcu od svih zemalja Zapadnog Balkana i, kako stvari sada stoje, nema ozbiljnih benefita da se prikljuci “malom Sengenu”.

“Ukoliko ne bude ozbiljnih reformskih iskoraka, ta inicijativa nema smisla. Za sada je od koristi samo za Srbiju kao zemlji koja ima suficit sa svim susjednim zemljama. Problem koji moze biti ozbiljan je svakako cinjenica sto je Srbija potpisala sporazum o bescarinskoj uniji sa Evroazijskom unijom”, kaze Biserko.

Biserko upozorava da je Srbija opterecena aferama na unutrasnjo-politickom planu gdje se akteri povezuju sa Srpskom naprednom strankom, pa se postavlja pitanje da li se inicijativom “mali Sengen” zeli skrenuti paznja sa posljednje afere oko prodaje oruzja u Srbiji ciji je glavni akter otac ministra policije.

“Srbija zivi na dnevnim aferama. Pomenuta afera sa oruzjem svakako spada u ozbiljnije i o tome su iznijeti ozbiljni dokazi”, odgovara Biserko i konstatuje da nije jasno kuda to vodi i sto se sve krije iza toga, odnosno da li je samo rijec o kriminalnim radnjama ili je mozda i rijec o obracunu unutar SNS pred izbore.

Ukradena ideja

Milan Jovanovic, predsjednik Foruma za bezbjednost i demokratiju, podsjeca da je Edi Rama prvi izgovorio “mini Sengen” pocetkom maja u Sarajevu, nekoliko mjeseci prije nego sto su na Kosovu i raspisani izbori i prije nego sto je Francuska svojim vetom zaustavila Albaniju i Makedoniju na pragu pregovarackog procesa.

“Srpski predsjednik je ovu ideju iznijetu u proljece javno podrzao tek s jeseni, nekoliko mjeseci kasnije, u septembru i to u javljanju iz Njujorka poslije tamosnjih politickih susreta. Kasniji razvoj dogadaja je pokazao ‘potencijale’ Ramine ideje, u stvari tek treba da ih pokaze. U svakoj od pomenutih zemalja ‘mali Sengen’ se promatra i koristi i sa stanovisa unutrasnjih politickih potreba i odnosa”, objasnjava Jovanovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • FOTO: Pogledajte plate po programu Evropa sad 2
  on 18/07/2024 at 14:11

  Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.