GOLUBOVIC U BECU

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubovic, govoreci na otvaranju Beckog ekonomskog foruma pozvao je investitore da ulazu u crnogorsku ekonomiju isticuci da je u posljednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio 1,5 milijardi eura.

Becki ekonomski forum je prestizni dogadaj koji se bavi promocijom saradnje i aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemljama koje gravitiraju Jadranskom i Crnom moru.

Golubovic je istakao da Crna Gora posljednjih godina ostvaruje dinamican ekonomski rast.

“Rijec je o trendu koji je zapoceo obnovom nezavisnosti 2006. godine, od kada je u crnogorsku ekonomiju investirano blizu 10 milijardi eura u bruto iznosu, iz vise od 125 zemalja. U poslednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio je 1,5 milijardi eura”, naveo je Golubovic.

Prema njegovim rijecima, stopa rasta BDP-a u 2018. od 5,1 odsto, zasnovana prvenstveno na investicijama, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju taj makroekonomski pokazatelj.

“Clanstvom Crne Gore u NATO, nas poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja. To potvrduje podatak da su ukupne direktne strane investicije u 2018. porasle 27,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je iz zemalja clanica Alijanse investirano 64 odsto vise u odnosu na posmatrani period”, kazao je predsjednik Komore.

Kada su u pitanju evrointegracije, nasa zemlja je lider regiona, dodaje on. Otvorena su 32 pregovaracka poglavlja, a do kraja godine ocekuje se i otvaranje posljednjeg, koje se odnosi na oblast konkurencije.

“Crna Gora nema alternativu kada je u pitanju ovaj proces i sigurno ce biti prva sljedeca clanica EU porodice”, naglasio je on.

Dodaje da rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na trzistu rada. Otvoreno je 30.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je smanjena za osam odsto. Svjetska banka, u oktobarskom izvjestaju za Zapadni Balkan, ocjenjuje da je nezaposlenost u Crnoj Gori pala na istorijski minimum.

“Od januara ove godine, zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko drzavljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ekonomsko drzavljanstvo bice dostupno za najvise 2.000 investitora, a program preko kojeg se moze ostvariti trajace tri godine”, rekao je Golubovic.

Izrazio je uvjerenje da ce 16. Becki ekonomski forum doprinijeti otvaranju novih perspektiva privredne saradnje zemalja ovog podrucja, cije intenziviranje u buducem periodu mora biti prioritet svih aktera ekonomskog razvoja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.