GOLUBOVIC U BECU

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubovic, govoreci na otvaranju Beckog ekonomskog foruma pozvao je investitore da ulazu u crnogorsku ekonomiju isticuci da je u posljednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio 1,5 milijardi eura.

Becki ekonomski forum je prestizni dogadaj koji se bavi promocijom saradnje i aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemljama koje gravitiraju Jadranskom i Crnom moru.

Golubovic je istakao da Crna Gora posljednjih godina ostvaruje dinamican ekonomski rast.

“Rijec je o trendu koji je zapoceo obnovom nezavisnosti 2006. godine, od kada je u crnogorsku ekonomiju investirano blizu 10 milijardi eura u bruto iznosu, iz vise od 125 zemalja. U poslednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio je 1,5 milijardi eura”, naveo je Golubovic.

Prema njegovim rijecima, stopa rasta BDP-a u 2018. od 5,1 odsto, zasnovana prvenstveno na investicijama, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju taj makroekonomski pokazatelj.

“Clanstvom Crne Gore u NATO, nas poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja. To potvrduje podatak da su ukupne direktne strane investicije u 2018. porasle 27,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je iz zemalja clanica Alijanse investirano 64 odsto vise u odnosu na posmatrani period”, kazao je predsjednik Komore.

Kada su u pitanju evrointegracije, nasa zemlja je lider regiona, dodaje on. Otvorena su 32 pregovaracka poglavlja, a do kraja godine ocekuje se i otvaranje posljednjeg, koje se odnosi na oblast konkurencije.

“Crna Gora nema alternativu kada je u pitanju ovaj proces i sigurno ce biti prva sljedeca clanica EU porodice”, naglasio je on.

Dodaje da rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na trzistu rada. Otvoreno je 30.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je smanjena za osam odsto. Svjetska banka, u oktobarskom izvjestaju za Zapadni Balkan, ocjenjuje da je nezaposlenost u Crnoj Gori pala na istorijski minimum.

“Od januara ove godine, zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko drzavljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ekonomsko drzavljanstvo bice dostupno za najvise 2.000 investitora, a program preko kojeg se moze ostvariti trajace tri godine”, rekao je Golubovic.

Izrazio je uvjerenje da ce 16. Becki ekonomski forum doprinijeti otvaranju novih perspektiva privredne saradnje zemalja ovog podrucja, cije intenziviranje u buducem periodu mora biti prioritet svih aktera ekonomskog razvoja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • FOTO: Pogledajte plate po programu Evropa sad 2
  on 18/07/2024 at 14:11

  Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.