PODGORICKA URA

Podgoricka URA pozdravila je odluku da iz intevnentnih jedinica Uprave policije (UP) budu uklonjeni sluzbenici koji su prekoracili ovlascenja nakon odrzane utakmice u Niksicu, izmedu FK Buducnost i FK Sutjeska, ali i zatrazila da navedeni slucajevi budu krivicno procesuirani, te da nadlezno tuzilastvo u najskorijem roku donese odluku po tom pitanju.

,,Kada je rijec o tezim, nehumanim i neprofesionalnim prekoracenjima policijske sile, pravda se ne moze zadovoljiti samo kratkorocnim disciplinskim postupcima. A jednom takvom, brutalnom prekoracenju, svjedocila je cijela Crna Gora, kada je na snimku prikazano kako – nakon napetih situacija izmedu policije i navijaca gostujuceg kluba, grupa policajaca palicama pocinje da udara navijaca, koji se izdvojio iz grupe i koji nije pruzao otpor”, saopsteno je u pokretu URA.

Takvo postupanje, kako su ukazali, ne smije ostati nekaznjeno, niti se sankcija smije zavrsiti na pukim disciplinskim mjerama i prebacivanju na drugo radno mjesto.

URA podsjeca da u svim ozbiljnim drzavama policijske snage imaju posebna odjeljenja koja se bave obezbjedivanjem fudbalskih utakmica i obucavaju svoje pripadnike – na koji nacin da izbjegnu nasilje sa navijackim grupama i anticipiraju psihologiju grupe.

“Dok se u Crnoj Gori se po ko zna koji put ponavljaju scene bespotrebnog demonstriranja policijske sile i brutalnosti, uz brojna prekoracenja policijskih ovlascenja. Takvo postupanje je nezakonito i kontraproduktivno, jer umjesto da smiri strasti i preduprijedi nasilje, ono je samo uvod u dalju eskalaciju nasilja sa obje strane”, ukazali su u pokretu URA.

Podgoricka URA je ukazala da je i Savjet za gradansku kontrolu rada policije pocrtao da je tog dana nesumnjivo ,,doslo do ocigledne nesrazmjerne primjene sile pri upotrebi sluzbene palice”, te da je cak i “samo zamahivanje sluzbenom palicom u predjelu glave nezakonito”.

,,Kao sto je svaki napad na sluzbeno lice nezakonit i kaznjiv, tako i svako prekoracenje policijskih ovlascenja i nesavjestan rad – takode moraju biti sankcionisani. Zbog svega navedenog, pozivamo na brzu reakciju nadleznog tuzilastva, kako bi se iskorijenio ovakav katastrofalan pristup”, ukazali su u podgorickom odboru pokreta URA.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.