BEOGRAD

Veceras je na Trgu Republike u Beogradu paljenjem svijeca obiljezeno 28 godina od pada Vukovara, nakon 87 dana opsade tog grada od strane Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

Mirovnu akciju “Nikada necemo zaboraviti zlocine u Vukovaru” organizovale su Zene u crnom, a pored paljenja svijeca okupljeni aktivisti su nosili transparent na kome pise “Odgovornost”.

“Povodom 28 godina od pada Vukovara, podsjecamo da je 25. 8. 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i sa Dunava, poceo ‘pakao Vukovara’. 19. septembra 1991. veliki broj Beogradana, bacajuci cvijece pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rusilacki pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih dogadaja u istoriji Beograda, on je prekriven zavjetom cutanja i poricanja”, navele su ranije Zene u crnom u saopstenju.

One su najavile i da ce 19. novembra prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.

“Vukovar je postao simbol varvarskog unistavanja gradova u ratu… Ubijeno je vise od 1.000 civila, ranjeno je vise od 25.000 ljudi, dok je vise hiljada bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica proslo kroz logore u Srbiji”, navele su Zene u crnom.

Dodale su da za zlocine urbicida, osnivanje logora, ubijanje i mucenje hrvatskih zarobljenika u Srbiji jos uvijek, kako su istakle, niko nije odgovarao.

“Umjesto nedavnog otkrivanja spomen-ploce Mladenu Braticu, general-majoru nekadasnje JNA i komandantu Novosadskog korpusa, koji je predvodio napad na Vukovar, drzava Srbija i njene institucije duzne su da utvrde odgovornost vrha bivse JNA za oruzani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zlocin urbicida u Vukovaru”, navodi se u saopstenju.

Dodaje se i da su srpske institucije duzne da utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih zrtava u Srbiji, pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mucenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajicevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nisu i Beogradu.

Zene u crnom su navele i da Srbija treba da uvazi zahtjev te organizacije i Art klinike za postavljanje spomen ploca na mjestima logora u Stajicevu i Begejcima i podrze druge vidove simbolickih reparacija zrtvama i njihovim porodicama i pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osudenih za ratne zlocine pocinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

Vise desetina hiljada gradana, zajedno sa drzavnim vrhom Hrvatske, ucestvovalo je danas u Vukovaru na obiljezavanju 28. godisnjice stradanja tog hrvatskog grada, a obiljezavanju su prisustvovali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic i hrvatski premijer Andrej Plenkovic.

Prema zvanicnim hrvatskim podacima, tokom tromjesecne opsade stradalo je 2.700 hrvatskih branitelja i civila, a ranjeno njih vise od 2.500, a da je oko 5.000 ljudi odvedeno u logore u Srbiji, a iz grada je protjerano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba, dok se jos oko 300 osoba vodi se kao nestalo.

Dnevno je na ovaj grad padalo oko 7.000 granata, usljed cega je gotovo 90 odsto objekata u gradu unisteno.

Iz vukovarske ratne bolnice JNA je izvela ranjenike, medu kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovcari u noci od 20. na 21. novembra 1991. godine. Iz masovne grobnice na Ovcari ekshumirano je 200 osoba, a jos se traga za posmrtnim ostacima njih 70-tak.

Za zlocine u Vukovaru Medunarodni tribunal u Hagu je optuzio nekadasnjeg gradonacelnika tog grada Slavka Dokmanovica, trojicu bivsih oficira JNA – Mileta Mrksica, Veselina Sljivancanina i Miroslava Radica, i bivseg predsjednika “vlade” te oblasti Gorana Hadzica. Dokmanovic je 1998, izvrsio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Tribunala.

Mile Mrksic je osuden na 20 godina zatvora, Veselin Sljivancanin pravosnazno na 10, a Miroslava Radica haski Tribunal je oslobodio krivice.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.