IZGUBILI DVA KOJA SU IMALI

Sto deset poslanika izabranih na parlamentarnim izborima u Bjelorusiji predstavljaju partije koje podrzavaju vlasti i predsjednika Aleksandra Lukasenka, a opozicija je izgubila jedina dva mjesta koja je imala u prethodnom sazivu.

Bjeloruska izborna komisija objavila je danas spisak poslanika izabranih na juce odrzanim parlamentalnim izborima i svi su iz partija i organizacija koje podrzavaju vlast. Izlaznost je bila 77 odsto.

Na prethodnim izborima 2016. godine dva clana opozicije izabrana su u Parlament prvi put u 20 godina ali ni jednom nije dozvoljeno da se kandiduje ovog puta. Brojni kandidati, medu kojima i neki od opozicionih favorita bilo je iskljuceno sa izbora jer navodno nijesu ispunili administrativne zahtjeve.

Opozicija u zemlji juce je osudila masovne zlopuotrebe na izborima. Juce je do polovine dana zabiljezeno 500 krsenja propisa.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) koja je poslala 400 posmatraca za izbore, danas treba da podnese svoj izvjestaj o izborima.

Politikolog Pavel Usov ocjenjuje kao preuvelicanu izlaznost od 77,22 odsto koju je objavila drzavna izborna komisija, on kaze da gradani sve manje izlaze na izbore ciji se ishod unaprijed zna.

Nezavisni informativni sajt naviny.by ocijenio je da je “vlada pljunula na opoziciju” i formirala parlament po svojoj zelji.

Takav je rezultat iako sef drzave Lukasenko pokusava priblizavanje sa Evropskom unijom koja redovno kritikuje nedostatak demokratije u toj bivsoj sovjetskoj republici. On je posljednjih godina dao vise prostora opoziciji i oslobodio politicke zatvorenike u nastojanju da poboljsa veze sa Zapadom poslije neslaganja sa tradicionalnim saveznikom Moskvom.

Nazvan “posljednjim diktatorom u Evropi” Lukasenko vodi tu bivsu sovjetsku republiku 25 godina. Ni jedni izbori odrzani od tada u Bjelorusiji nijesu po ocjeni medunarodnih posmatraca smatrani slobodnim ili pravednim.

Lukasenko je rekao juce odgovarajuci na optuzbe o izbornoj pronevjeri da narod Bjelorusije moze da ne glasa za njega iduce godine kada budu predsjednicki izbori ako ga vise ne zeli.

“Obecao sam da se necu drzati ovog mjesta dok mi ne poplave prsti. Vjerujte da mi nije ovo najmeksa stolica”, rekao je on novinarima. On je potvrdio juce da ce se kandidovati na izborima 2020.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.